Отказ Срђану Шкору због писања на блогу?

Новинар Срђан Шкоро, који је смењен с уредничког места у Новостима пошто је на РТС-у критиковао Вучићев избор министара пре две године, добио је упозорење пред отказ у магазину Зов Новости, након што је на свом блогу објавио текст у коме је изнео критике на рачун рада генералног директора и главног уредника Ратка Дмитровића.

skoro

У Упозорењу, које је потписао Дмитровић, истиче се да су се стекли услови за отказ Уговора о раду зато што запослени не поштује радну дисциплину јер није провео довољно времена на послу и „не остварује нормиране резултате рада“.

Шкоро тврди да је Упозорење неосновано и позива Дмитровића да престане да му се свети за гостовање на РТС-у од пре две године и да га пусти да ради свој посао.

„Најпре сам смењен са места шефа деска, а потом и избачен из листа Вечерње новости и пребачен у лист Спорт са циљем добијања отказа. Поготову што је Спорту било намењено гашење или продаја Саши Мирковићу и Аци Лукасу. Десило се ово друго. И тада ми је под претњом отказа и на незаконит начин тражено да се мој радни уговор трансферише у дискографску кућу Саше Мирковића Беотон или да сам себе прогласим технолошким вишком. Како сам и једно и друго одбио јер је реч о незаконитом поступању, пребачен сам у лист Зов на послове новинара са најнижом могућом платом и радном нормом коју је у листу који излази два пута месечно практично немогуће испунити“, рекао је Шкоро у изјави за Стање ствари.

Дмитровић је чак казнио и одговорног уредника Зова Зорана Миловића са десет одсто смањења плате због тога што „није санкционисао тежу повреду радних обавеза и дисциплине новинара Срђана Шкора“.

Одговорни уредник ревије Зов Зоран Миловић је у одговору написао да „то што не пристаје да крши закон и кажњава сарадника који то не заслужује, не може ни по којем закону бити санкционисано“.

„Новинар Шкоро не само да извршава све задатке, него редовно и самостално предлаже теме и рубрике, које су најчешће и најчитаније у броју. То што је новинар активан на друштвеним мрежама није у мом домену.“

Синдикат новинара Србије (Синос) оцењује да је на делу одмазда због текста под насловом „Шта је следеће Дмитровићу?“ који је Шкоро објавио на свом блогу 19. марта. У реакцији синдиката наводи се и да је систем електронског евидентирања радника уведен зарад застрашивања новинара, да велики број запослених нема пун фонд радних сати, а да се на дисциплинску одговорност позива само Шкоро што представља дискриминацију.

„Електронски систем се може ручно подешавати, новинарски рад се не своди на чиновничких осам сати у редакцији, а постављену норму немогуће је испунити“, став је Синдиката новинара Новости, који је потписала председница Драгана Чабаркапа.

У тексту „Шта је следеће Дмитровићу“ Шкоро пише да је тираж Новости, откад их је Дмитровић преузео, пао у зависности од дана, од 50 до 70 хиљада примерака. Он је то назвао „геноцидом над тиражем Вечерњих новости, који су извршили Ратко Дмитровић и Милан Бабовић, његов СНС заменик” и позвао представнике власти да реагују јер држава званично управља Новостима.

“Уколико се ускоро нешто конкретно не предузме, а ту не помажу ни прикривене наградне игре, целокупан цех ће, нажалост, платити запослени у Компанији. Очигледно да многима случај новинара Танјуга и Спорта није био довољно поучан”, закључује Шкоро.

Срђан Шкоро је смењен 27. априла 2014. са уредничког места у Вечерњим новостима након гостовања на РТС-у и саопштења које је тим поводом издала СНС. Он је потом повео два судска спора против компаније и Дмитровића. Први је за незаконито премештање у лист Спорт с циљем добијања отказа. Пресуду очекује у мају, након саслушања Дмитровића. Други спор води због злостављања на раду и дискриминације, а овај поступак ће, како каже, допунити претњом отказом у Зову. У октобру прошле године објавио је књигу „Вучић и цензура“.

Дмитровић је одбацио оптужбе да је Шкора сменио због политичких притисака и нагласио да је био незадовољан његовим радом.

(Стање ствари)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7wsCategories: Противу дезинформација

Tags: , ,

Оставите коментар