Стефан Божић: Говор на промоцији нове класе резервних официра Војске Србије

Господине генерале, господо старешине, драге колеге резервни официри, наши најрођенији – родитељи, родбино, супруге, момци и девојке. Окупили смо се данас поводом промоције класе септембар 2015. резервних официра Војске Србије.

Иако овај догађај неће бити ударна вест на насловним странама разних новина, он је битан и свечан за нас овде присутне, због саме своје суштине! Питате се – каква је то суштина? Погледајте ову скупину младих људи, нас педесет и шесторо србских синова и кћери који стоје пред Вама.

Суштина је у заједничком Духу који их је дотакао и учинио да заувек постану свесни самих себе, припадности нашем народу и нашег благородног и богатог наслеђа које су нам оставили наши славни слободољубиви преци.

Ово још више добија на значају уколико сагледамо данашњу слику света са свим његовим антидуховним појавама, које бришу границе између доброг и злог, истине и лажи, природног и неприродног.

Пред собом имате цвет младости, бисере драгоцене, младе људе: докторе, архитекте, инжињере, адвокате, спортисте…

Сви су они добровољно ставили себе у службу Отаџбине и поистоветили се, макар и на тренутак, са архетипом србског ратника: са Лазаром, Милошем, Степом, Путником, Мишићем, са својим чукундедовима са Цера, Колубаре, Мојковца и Кајмакчалана.

И све то у вихору чудног времена које је изродило гласноговорнике идеја које су рушилачке, поробљивачке, убилачке и нељудске.

Ово, надам се, говори у прилог томе да један део нас одбија да се стиди онога што у себи носи, онога што јесте.

А то што ми јесмо, најбоље показују наши светосавски преци и то се највише осликава у народној изреци „Крв није вода“!

И зато – поздравите нову класу резервних официра Војске Србије, ратних официра који су спремни да штите Србију од Хоргоша до Мpчaja и од Ђердапа до Дрине; који су свесни да се мир најлакше чува ако си спреман за рат, као што каже: латинска изрека „Si vis расем para bellum“.

И за крај, наводим речи славног адмирала, Александра Васиљевича Колчака: „Србија – то је једна од најлепших и најодважнијих страница историје човечанства. Србија – то је потпуно јунаштво“.

Хвала Вам на пажњи!

Аутор је резервни поручник, први у рангу са просечном оценом 9,64


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7ew



Categories: Аз и буки

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading