Милош Р. Ђурашиновић: Ђенерал Милан Недић – херој или издајник

Milan_Nedic_1939 (1)

Милан Недић, 1939.

Ђенерал Милан Недић је изданак једне од најугледнијих српских породица, потомак кнеза Станоја од Зеока, устаника вожда Карађорђа.

Породица Недић дала је два ђенерала – Милана и рођеног му брата Милутина.

Породице Недићи, Фотићи и Љотићи су по женској линији сродници владарске династије Карађорђевић.

Непосредно пред Други светски рат, ђенерал Милан Недић је од Немаца третиран као профранцуски оријентисам официр – што он лично никада није негирао, напротив.

Ђенерал Милан Недић је из кућног притвора доведен на положај председника Владе у окупираној Србији.

Циљ ђенерала Милана Недића био је да са тог места, својим ауторитетом професионалног војника, спречи истребљење српског народа које су покушали Немци, Бугари, Усташе, Комунисти и Италијани.

Ђенерал Милан Недић је – у сарадњи са ђенералом Драгољубом Дражом Михаиловићем, четничким војводама Јездимиром Дангићем и Добросавом Јевђевићем, потпуковником Миланом Калабићем, бригадним генералом Љубом Бабићем и многим другим патриотама – успео да спасе стотине хиљада српских живота од Немаца (чији је најкрвавији представник био СС-генерал Мајснер), Усташа и Комуниста, који су заједно радили на уништењу српског народа.

Генерали и адмирали Краљевине Југославије. Слева на десно: Милан Недић, Милош Јовановић, Петар Бојовић, Љубомир Максимовић, Ђура Докић, Емило Белић, Миливоје Димитријевић и Виктор Викерхаузер, 8. септембра 1930. године (Википедија)

Генерали и адмирали Краљевине Југославије. Слева на десно: Милан Недић, Милош Јовановић, Петар Бојовић, Љубомир Максимовић, Ђура Докић, Емило Белић, Миливоје Димитријевић и Виктор Викерхаузер, 8. септембра 1930. године (Википедија)

Примера ради, у погромима над Србима у Источној Босни заједно су деловали усташка Црна легија, којој је командовао Јуре Францетић, и Прва пролетерска, под командом Коче Поповића. Њиховом крвавом деловању супротставио се четнички војвода Јездимир Дангић, потпомогнут од трупа ђенерала Милана Недића и ђенерела Драгољуба Драже Михаиловића.

Ђенерал Милан Недић, са својим сарадницима, организовао је смештај многобројних избеглица, снабдевање храном сиротиње у градовима, као и транспорте са храном за 200 хиљада српских војника и официра у конц-логорима Трећег рајха.

Ђенерал Милан Недић, и поред жестоких притисака Немаца, није дозволио да ниједан српски војник буде послат на Источни фронт против СССР-а.

Тако ђенерал Недић. А како Комунисти? Ко су они били и шта је био њихов циљ најбоље показује и доказује говор комунистичког идеолога Моше Пијаде, одржан на Првом заседању АВНОЈ-а у Бихаћу:

„Потребно је зато створити много бескућника, да ови бескућници буду већина у држави. Стога ми морамо да палимо. Припуцаћемо па ћемо се повући. Немци нас неће наћи, али ће из освете да пале села. Онда ће нам сељаци који тамо остану без крова сами доћи и ми ћемо имати народ уза се, па ћемо на тај начин постати господари ситуације. Они који немају куће ни земље ни стоке, брзо ће се и сами прикључити нама јер ћемо им обећати велику пљачку. Теже ће бити са онима који имају неки посед. Њих ћемо повезати уза се предавањима позоришним представама и другом пропагадном: тако ћемо постепено прићи кроз све покрајине. Сељак који поседује кућу, земљу и стоку, радник који прима плату и има хлеба, за нас ништа не вреди – ми од њих морамо начинити бескућнике, пролетере. Само несрећници постају комунисти, зато ми морамо несрећу створити, масе у очајање бацити, ми смо смртни непријатељи сваког благостања, реда и мира.“

(Документ се налази у Архиву Војно-историјског института у Београду под ознаком К 12.30/12)

На крају треба рећи да је противно и Божјим и људским законима да комунисти, њихови потомци и следбеници, који још увек владају Србијом на најгори могући велеиздајнички начин, оспоравају рехабилитацију ђенерала Милана Недића, кјои је све што је имао – породицу, углед, част и живот – жртвовао за спас Србије и Срба.

СЛАВА ХЕРОЈУ!

Рехабилитација ђенерала Милана Недића је најмање што Србија и Срби, који је он неизмерно волео, треба да учине за њега и спас српског народа и народне части.

Аутор је адвокат из Београда


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7d5



Categories: Разномислије

Tags: , , ,

13 replies

  1. како сарадник окупатора може бити херој !?!?!?!?!?!!? једино издајник….

  2. ”Ђенерал Милан Недић је – у сарадњи са ђенералом Драгољубом Дражом Михаиловићем, четничким војводама Јездимиром Дангићем и Добросавом Јевђевићем, потпуковником Миланом Калабићем, бригадним генералом Љубом Бабићем и многим другим патриотама – успео да спасе стотине хиљада српских живота од Немаца (чији је најкрвавији представник био СС-генерал Мајснер), Усташа и Комуниста, који су заједно радили на уништењу српског народа.”
    Реците једноставније, рецимо овако – успео је да спасе све оне које је успео да спасе! Или – успео је да спасе све оне које није побио на Бањици. Или – био је велики филосемита!
    Овакве глупости, као што је овај текст, тешко је срести и у Вучићевој Србији. Ово ваљда и јесте намењено људима који имају натпросечно низак iq и гласају за Вучића. Пошто су аналогије између Недића и Вучића више него упадљиве.
    Једино није јасно шта ће на Стању ствари.

  3. Од пок. оца сам чоуо да после потписовања пакта Милана Недића са немцима, хрватске и муслиманске усташе више нису смели да слободно улазе у српска села, масовно убијају на лицу места и одводе цивилно Српско становништво у хрватске нацистичке концентрацине логоре. Ово ми је рекао човек који је једва живу главу спасио зато сто није приступио четницима, а чија су два брата ратовали као партизани. Зачуђује то што аутор чланка међу непријатељима Краљевине Југославије и Српског народа спомиње само усташе, а нити једном речју нацистичку хрватску државу НДХ, која је организовала 22 концентрациона логора, од којих је навећи био Јасеновац. И да не заборавим Јастребарско, једини концентрационо логор за децу на свету.

  4. Slava Milanu Nedicu!

    Ipak, moram napomenuti par gresaka koje je ovaj velki covjek pravio:

    1. Prva greska je bila sto nije jos mnogo vise saradjivao sa njemackim okupatorom, ne bi li na taj nacin unistio sto vise komunista i njihovih pomagaca.

    2. Druga VELIKA greska je bila, sto na Banjici nije strijeljao mnogo vise onih koji su bili clanovi ili sipmatizeri komunisticke partije.
    U stvari, on za Banjicom nije imao nikakve pootrebe, jer je mogao donijeti zakon, koji bi naredio da se svaki clan komunistickih banditskih formacija na licu mjesta likvidira.

    Slava Bogu da se srpski narod sjeca ovog velikog covjeka.

  5. ”Druga VELIKA greska je bila, sto na Banjici nije strijeljao mnogo vise onih koji su bili clanovi ili sipmatizeri komunisticke partije.”

    За ове, у суштини безумне реченице, одговоран је администатор сајта.
    Ваша одговорност и зрелост остала је на нивоу на којем је била и у време кад сте говорили на протесту у Подгорици.
    Ви сте, више него подесни за манипулисање,

    1
    1
  6. @ Порфирије Петрович

    Ваша одговорност и зрелост остала је на нивоу на којем је била и у време кад сте говорили на протесту у Подгорици.
    Ви сте, више него подесни за манипулисање,

    Ако мислите на мене, да сам “говорио на протесту у Подгорици”, ви сте, драги господине, помешали и човека и сајт.

    Александар Лазић

    ПС. Свестан сам да ја одговарам за све објављено на сајту, што не значи и да делим те ставове. Цејовиц није свестан да оваквим ставовима прави “медвеђу услугу” идеји за коју се (као) залаже, па и самом ген. Недићу: али, такви ставови постоје, а ви слободно пријавите Тамо Где Треба и Шта Треба.

  7. Postovani gospodine Porfirije, procitao sam Vas komentar i ne mogu da vjerujem.
    Pretpostavljam da je u pitanju neka greska. Vjerovaqtno ste negdje procitali izjavu Titovog unuka, koji je rekao da su partizani pogrijesili sto nisu pobili mnogo vise cetnika.
    Cetnici su bili jedna regularna vojska, dok su komunisti bili jedna grupa bandita, propalih studenata, besposlicara i kriminalaca, koja je po Srbiji a pogotovo Crnoj Gori vrsila nebrojana zverstva, pa su ih u Crnoj Gori zvali “jamarima”.
    Njihova cuvena pjesma je bila “cizma noga nema Boga” a ono sto u ovom tekstu govori Mosa Pijade, dovoljno govori o kome se radi.
    Inace, drug Moso je bio veliki prijatelj srpskog naroda, ali stvarno ne znam, sta mu bi da onako prica.

    Kao takvi, banditska formacija sacinjena od ubica i kriminalaca, oni nisu podlijegali nikakvim zenevskim konvencijama i svakako je bilo pozitivno te bandite strijeljati na licu mjesta a ne odvoditi ih u Banjicu.
    Znate, troskovi transporta, ishrane itd.

    Dakle, Vi ste se vjerovatno veoma uzrujali zbog toga sto je Titov unuk, inace clan srpske socijalisticke partije, rekao kako su partizani pobili malo cetnika i kako su trebali mnogo vise, ali Vasa sekretarica i Vasem kabinetu je napravila neku gresku, sto ja Vama, naravno, oprastam.

    Toliko, srdacno Vas pozdravljam i:

    Ljubim Vas svojim usnama precistim u Vase celo dobronamjerno.

  8. Gospodine Porfirije, nas Lazic je cuveni uco iz ratova na teritoriji bivse SFRJ i nije taj, koji je govorio u Podgorici.
    Lazic dobro kaze, da ste Vi pomijesali sajtove.
    Taj gospodin, naime vodi sledeci sajt, bolje reci stoji iza sledeceg sajta: http://borbazaveru.info/

    Po mojim procjenama on finansira taj sajt i jos par sajtova po Srbiji, pretezno levicarske orjentacije.

  9. @Стање ствари

    Ко је рекао да мислим на Вас?
    Ја нисам ништа ”помешао”.
    Шта Вас мучи, реците директно:).

  10. Pa ko je govorio u Podgorici???

  11. И наша Маја је адвокат(ица), ма шта то значило.
    То јој ни мало не смета да буде мегакамелеон(ка).
    Чак је и бурку пробала у Ирану.
    А, шта рећи о адвокату Мартиновићу?
    Да поентирам:
    Ако је Недић херој, онда је и Вучић то исто!
    Фуј!
    Жалосно је што Стање величањем Недића, индиректно аболира издајника и квислинга Вучића!
    Мишљења сам да Чејовићу ни у ком случају не треба дозволити да на Стању протура своје фашистичке флоскуле!

  12. Nedic je heroj, on ce biti srpski heroj a kome se ne svidja on samo moze da pukne od muke.
    Pucanje od muke ne koze izmijeniti cinjenicu da je Nedic jedan od najvecih Srba u dvadesetom vijeku, “SRPSKA MAJKA”.
    Sto se Cejovica tice, ja mislim da on propagira jedan humanisticki fasizam sa ljudskim likom.

  13. Да ли је могуће да се објави Споразум који је генерал Милан Недић направио са немцима, ако је истекао рок тајности тог документа. Тако би се избегле крајности и спласнуле страсти када је у питању вредновање ове истроријске личности. Да ли је неки историчар недавно објавио књигу на ову тему, а која није била под плаштом само комунистичког критеријума. Хвала унапред коментаторима који би нас могли упутити на такве информације.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading