Патријарх Иринеј: Ми Срби немамо ближе од Хрвата

Жртву треба памтити, али треба бити способан опраштати, рекао је православним верницима патријарх СПЦ Иринеј за време посете Јасеновцу и Пакрацу

p-jasenovac

Патријарх Иринеј у Хрватској је боравио са осталим епископима, а у Манастиру Јасеновац, по први пут у историји одржана је седница Светог Архијерејског Синода, пише „Јутарњи лист“.

Централни догађај посете представника СПЦ-а Хрватској било је сахрањивање четворице Епископа Пакрачких у Саборном храму Свете тројице у Пакрацу. На самом обреду, уз мноштво верника, били су и хрватски министар културе Златко Хасанбеговић, као посебни изасланик председнице Колинде Грабар Китаровић, Милорад Пуповац, председник Српског народног вијећа, Вељко Џакула, председник Српског демократског форума и бројни други званичници.

„Многи су хришћани изгубили свест и памет у себи и сви они који имају терет злочина морају потражити опроштење од Бога. Сви смо ми икона Божја, сви смо ми деца Божја. Срби су у овим крајевима доживели страшну трагедију, њихову жртву не смемо заборавити, али морамо опростити, да све оно што се овде догађало, више никада не догоди“, рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј верницима се обратио и у Јасеновцу где је подсетио на убијене жртве. Он се заложио за повратак Срба у ове крајеве. Како је речено, у парохији Јасеновац има тек 11 православних верника. Патријарх Иринеј је коментарисао и случајеве физичких напада на припаднике српске мањине у Хрватској последњих дана.

„Ми смо мислили да оно што се десило овде, да је то иза нас. На жалост квасац оних збивања изгледа да је остао и данас у некој мери“, навео је патријарх.

Хрватски министар културе је патријарха Иринеја и остале чланове Светог синода поздравио у своје име, али и у име председнице Грабар Китаровић и нагласио како упркос многим недаћама у историји, хришћанство настоји да шири мир и промовише поверење.

„Истински мир и помирење није пасивно толерисање, него рад на заједничкој будућности сарадњом и пријатељством зарад будућности и заједништва. То нам намеће приоритет јер заједнички нам је задатак и циљ сачувати људе и обновити живот у овим крајевима што моје министарство ради и на симболичан начин обнављајући седиште Славонске епархије, цркву и двор у Пакрацу“, рекао је Хасанбеговић и додао како се, иако муслиман, веома радовао сусрету папа Фрање и московског патријарха Кирила, што је „знак наде и обнове наших свеукупних односа.”

Патријарх Иринеј захвалио му је на доласку речима како „ми, Срби, немамо ближе него вас Хрвате”, како „оно што се догодило међу народима мора бити опомена”, и позвао на „сарадњу за бољу будућност”.

Осим седнице Светог Синода у Јасеновцу, одржана је и информативна седница Синода са Одбором за Јасеновац Синоде, на чијем је челу епископ Јован. Главна одлука тог Одбора је проширење деловања на цели Други светски рат.

Извор: Б92

(Јадовно 1941, 24. 2. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-79v



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

6 replies

  1. „Ми, Срби, немамо ближе, него вас, Хрвате”!
    Гда су сада они „светосавци”, који ономад пролише онолику жуч на светосавца у покушају, такорећи аматера, Љубодрага Симоновића Дуција, да изрекну коју светосавску у прилог горе цитиране хипотезе?!

  2. Братоубицама могу да опросте само потомци пообијених Срба, а никакав
    појединац или институција то не може учинити, пошто је праштање лични чин.
    Такође, Хрватима се не може опростити – ни на Небу ни на Змљи – јер се
    они не кају за своје и грехе својих предака, не траже опроштај, а ко не тражи
    опроштај томе се и не може опростити.
    Осим тога, ако би се и покајали и затражили опроштај, онда би недвосмислено
    признали своју кривицу и кривицу Алојзија Степинца којега хође да уврсте у
    њихове светитеље, а они то, очигледно, неће и не желе, као што није ни Јуда хтео да затражи опрошатј, па је завршио тако како је завршио, а тако ће ЗАВРШТИТИ ХРВАТИ КА НЕУСИНОВЉЕНА ДЕЦА БОЖИЈА – самоубиством!
    Јесмо ми сви ДЕЦА БОЖИЈА, али нисмо сви усиновљени, не зато што нас Бог
    не жели, већ зато што има ДЕЦЕ БОЖИЈЕ која на желе усиновљене, и шта онда
    остаје Господу Богу, него да чека ту Своју децу, док их смрт не покупи са
    овога света, а Хрватима се такав крај ближи!

    Драган Славнић

  3. Треба мислити на оно мало Срба који су остали у Хрватској и живе тамо данас. Многи Хрвати не би презали да их сутра протјерају или не дај Боже учине им нешто страшније. Зато је ова изјава Патријарха Иринеја веома добра. Не треба долијевати уље на ватру у данашњим временима. Боље с миром… А стара је изрека: кад прилазиш нечијој кући, а нарочито туђиновој, не галами да не пробудиш керове…

  4. ФАКТИ:
    15:00 24.02.2016
    “У Пакрацу остало 11 православаца, а патријарх Иринеј оценио да Срби немају никог ближег од Хрвата…” ?!

    Драган Славнић

  5. Mislio covek nema blizih koljaca,od hrvata.

  6. Meni su blizi Rusi pravoslavci nego Hrvati katolici.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading