Архимандрит др Никодим (Богосављевић): Отворено о екуменизму у Србији (видео)

За Фонд стратешке културе архимандрит др Никодим опширно је говорио о свом монашком путу, о свејереси екуменизма, о неправославном богословљу митрополита Амфилохија, умировљеном епископу Атанасију (Јевтићу) и његовом пристрасном тумачењима старих текстова и кривотворењу текста св. Николе Кавасила, сусрету папе и руског патријарха…

nikodim-fsk

БИОГРАФИЈА

Архимандрит др Никодим (Богосављевић) рођен је 30. 08. 1960. године у Косовској Митровици, где је завршио гимназију. Године 1978. уписује Филозофски факултет у Београду, група за археологију, који завршава 1985. године. Исте године се запошљава у Народном музеју у Београду, као кустос Средњевековне археолошке збирке.

Од 1997. године сабрат је Цетињског манастира. Монаши се у манастиру Св. Арх. Михаила на Превлаци 2000. године. У чин јерођакона је рукоположен за Малу Госпојину 2003. године у манастиру Пресвете Богородице у Ластви Грбаљској, а за јеромонаха у манастиру Морача, за празник Велике Госпојине 2004. године. Исте године је дипломирао на Богословском факултету у Србињу, са дипломским радом „Педагогија спасења по Св. Григорију Синаиту“, код проф. митр. Амфилохија Радовића. Године 2005. је магистрирао на групи за археологију на Филозофском факултету у Београду са радом „Символика представа нa средњевековној пластици код Срба“, код ментора др Ђорђа Јанковића.

Као археолог и богослов учествовао је на више међународних симпосиона у земљи и иностранству. Такође, објављивао је чланке у домаћим и страним часописима и зборницима. Од 2003. до 2005.  године био је главни уредник часописа Митрополије Црногорско-приморске „Светигора“, где је објављивао велики број чланака и прилога.

На Богословском факултету (Одсек Пастирско и друштвено богословље) Аристотеловог универзитета у Солуну, архимандрит Никодим је 28. 05. 2010. пред шесточланом комисијом и у присуству заинтересоване публике одбранио докторски рад под насловом „Утицај христологије Св. Григорија Паламе на иконопис (14.-16. в)“, и тиме стекао научно звање доктора богословских наука.

Данас је архимандрит Никодим угледни игуман манастира Рибница код Мионице, Епархија ваљевска, из које наставља своје  пастирско и мисионарско дело као монах са великим духовно-подвижничким искуством, пише на сајту Храма Христа Спаситеља (црква Уб)

Опрема: Стање ствари

(Фонд стратешке културе@Youtube)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-79D



Categories: Стање фото/видео ствари

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading