Никола Варагић: Избори 2016.

Никола Варагић

Никола Варагић

Ако желимо да будемо нормална и развијена држава, председник државе, председник владе и министри у влади не смеју (а посебно то не смеју у току предизборне кампање) да отварају:

– Аутопут, ако није завршен до краја (то значи да не отварају сваких десет километара и сваки пробијени тунел)

– Неколико километара локалног пута (између два села, па и ако је то село у којем је рођена нека „Звездина звезда“)

– Железничке станице које нису завршене (попут станице „Прокоп“)

– Сваки нови погон неке стране или домаће компаније, које су добиле новац од државе (дакле, након што су већ присуствовали полагању камена темељца или покретању производње у некој фабрици, не смеју, посебно не у току предизборне кампање, да отварају сваки дограђени или проширени део постојећих фабрика, већ само нове и велике фабрике, у које је уложено више десетина милиона евра и које не запошљавају мање од 500 радника)

– Атлетску дворану која нема стазу дугу бар 300 метара и места за неколико хиљада гледалаца

– Сеоске школе које похађа 20 ученика

– Незавршене мостове (попут оног у Зајечару) и сеоске мостиће

Председник владе и његови министри управо то раде. Користе државна возила и стварају привид да се у Србији нешто ради, да Србија постаје „економски тигар“ на Балкану. Највећи пројекти, које су отворили или пустили у рад, а међу којима су само неки завршени до краја, уговорени су за време претходне или неке од претходних влада. На пример, мост Михајло Пупин и аутопут до Чачка уговорила је влада коју је водила Демократска странка. СНС само завршава те пројекте (први је завршен у сарадњи са Кинезима, други се ради у сарадњи са Азербејџанцима). Ако СНС сада изгуби на изборима, које пројекте оставља будућим властима? Да ли ће било ко нормалан, ако на власт дођу (напокон) неки нормални људи, хтети да заврши тзв. „Београд на води“?

Председник Владе "заврће прве шрафове на будућој брзој пруги" (Извор: Блиц)

Председник Владе “заврће прве шрафове на будућој брзој пруги” (Извор: Блиц)

У Србији нема великих пројеката. Ова власт није нашла решење за железару Сартид. Динкић је и даље на слободи, а све што је он радио пропада – најављује се и повлачење Фијата из Крагујевца, радници више не раде него што раде. Цена нафте у свету је никад мања, у Босни и Херцеговини бензин и дизел су скоро дупло јефтинији, а у Србији цена бензина и дизела расте. То је због акциза. То значи да се буџет државе пуни од акциза на нафту, цигаре, алкохол, кафу… Толико је привреда у јадном стању, толико су Вучић и његови министри неспособни. Трагедија је што се још увек не назире ко би могао да их замени. Остаје нам, нама грађанима који не желимо да правимо труле компромисе са трулом владајућом елитом, да преживљавамо овако још пар година. Они који су на власти, око власти и уопште у политици, лепо се сналазе.

***

Председник владе изјавио је пре пар дана да Србија мора да се сагне пред НАТО алијансом – да би заштитила Србе на Косову и Метохији. Прво, није могуће одбранити Косово и Метохију ако се и остатак Србије (цела Србија) изгуби, тј. преда и прода окупатору који је окупирао КиМ. Друго, то би имало смисла да Нато заиста чува Србе на КиМ. Ко верује да ће, ако преда или прода целу Србију Нато-у, тај исти Нато осудити на затворске казне лидере косметских Албанаца пред новоформираним судом за ратне злочинце у Приштини, тај је много глуп човек. То је исто као и рећи православним Србима да треба да постану католици или протестанти да би уз „помоћ“ Ватикана или Берлина „вратили“ Космет. Еврофилска опозиција (ДС, ЛДП, и остали) противи се власти у свему осим у издаји Косова и Метохије, ту даје подршку СНС-у, јер такви опозиционари желе да Вучић одради посао издаје. А Вучићу то не смета, уверен је да ће тако још дуго остати на власти. Не узбуђује се ни због тога што је чак и званична Москва реаговала и подсетила на политику неутралности. Највећи део опозиције и највеће странке опозиције су под контролом Брисела, а не Москве. Москва највише својих људи и утицаја има у СПС-у, али је СПС на курсу СНС и ДС; односно, окренута као ЕУ и НАТО. После СПС-а највише својих људи имају у СНС-у, затим у Јединственој Србији, у тзв. „Трећој Србији“, Српској народној партији (СНП) и СРС (све сателити СНС-а и тих удбаша око њих), па тек онда долазе ови из „патриотског блока“. Газпроњефт је купио НИС, а Даница Драшковић је постала члан УО НИС-а. Сбербанка купи банку у Србији, а Динкић постане члан УО те руске банке. Путин пружа подршку Кустурици, Кустурица пружа подршку Вучићу – тако стоје ствари са руским утицајима у Србији. Најважније им је да Бајатовић и даље остане на месту директора Србијагаса, са платом од 30 000 евра месечно.

Путин и Кустурица (Фото: Kurir, AP, Profimedia)

Путин и Кустурица (Фото: Kurir, AP, Profimedia)

***

Испада да ови избори ништа не решавају, да се после њих ништа неће променити на боље, те стога да не треба изаћи на изборе и гласати. Истина је да се након ових избора ништа неће променити на боље. Ипак, лично мислим да треба изаћи и гласати. Ја ћу гласати за коалицију Двери-ДСС (а у својој општини за локалну групу грађана, међу којима је доста људи било у локалном повереништву Двери – зашто тамо нису и даље, већ излазе самостално, питање је за њих, али ће међу овом групом грађана добар део њих, на републичкој листи, ипак заокружити Двери-ДСС). Надам се да ће ова колиција прећи цензус на републичким изборима. Због тога би вредело изаћи на изборе. Знам све аргументе оних који су против ове коалиције и изласка на изборе. Треба имати у виду да у ДСС-у више нема лопова који су ту били док је трајала приватизација, а да у Дверима нема никога ко је био на власти и стекао велико богатство. Надам се да ће након ових избора Бошко Обрадовић постати нови градоначелник Чачка. Можда ће и он постати лопов као и сви остали политичари, па ће за четири године купити четири стана, али то је само нагађање, то не знамо, док за све остале политичаре у Србији знамо да су лопови.

Мислим да је Слободан Рељић пре неколико дана у једном тексту написао да власт жели да све нас претвори у Бранковиће. Ако се сећам, идеја је да у скупштину уђу и патриотске странке, а да онда та скупштина заврши процес предаје или продаје КиМ и учлањења у ЕУ и НАТО. Ако је то тачно, опет треба изаћи и гласати за Двери-ДСС, а онда је на онима који воде Двери и ДСС, у случају да пређу цензус и уђу у скупштину, да одлуче да ли ће уопште ратификовати своје мандате. Ни то није лоше решење –– да ова коалиција пређе цензус, да се покаже као реална друштвена снага, а да онда њени посланици никада не уђу у скупштину, већ да наставе борбу против окупације ван скупштине, али сада као далеко релевантнија снага – и у очима грађана и у очима медија.


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-761



Categories: Судбина као политика

Tags: , , , , ,

4 replies

  1. ”Вечерње новости”, у сутрашњем броју:

    Država uštedela pola milijarde dolara

    M. L. J. | 18. februar 2016. 21:00

    SRBIJA je tokom protekle godine uštedela na kupovini nafte oko pola milijarde dolara, što je oko 40 odsto manje nego lane. Zbog pada “crnog zlata”, država je povoljnije pazarila i gas, koji je tokom 2015. godine pojeftinio oko 23 odsto, a očekuju se i nova sniženja.

    Građani sva ova sniženja – nisu ni osetili! Osim onih koji se greju direktno na gas, cene centralnog grejanja, ali i javnog prevoza, taksija, transporta robe i direktno hrane i pića – nisu se ni pomerile. Naprotiv, potrošačke cene porasle su tokom prošle godine za dva odsto.

    Barel nafte je sredinom 2014. koštao oko 110 dolara, a sada je na nivou od oko 30 za barel, što je i više nego tri puta jeftinije nego pre 20 meseci. Pošto cena nafte utiče i na vrednost prirodnog gasa, Rusija je smanjila i cenu ovog energenta za našu državu. U tri pojeftinjenja lane je gas otišao nadole za 23 odsto, a Srbija ga sada pazari za 170 dolara za 1.000 kubika, kažu u “Srbijagasu”, u odnosu na cenu koja je išla i preko 300 dolara pre nekoliko godina.

    Iako je Srbija uštedela na energentima, svoje građane je “poštedela” ove beneficije! Gas je jeftiniji samo onima koji se na njega direktno greju. Iako se gas koristi kao osnovni energent, centralno grejanje pojeftinilo je u svega pet odsto gradova naše zemlje. U nekima je čak i poskupelo.

  2. @Варагићу
    Хајде да кажемо коју реч и о акцизи на ел. енергију.
    Квазидржава или ти банана република Србија је по налогу белосветске мафијашке организације, познатије под именом ММФ, прошле године направила преседан увођењем харача званог акцза у висини од 7,5% на постојећу цену kWh електричне енергије!
    Други преседан је што се на наведени харач од 7,5% наплаћује други харач звани ПДВ по стопи од 20%, што даје још 1,5% на оних 7,5%, па тако укупно поскупљење ел. енергије износи 9%.
    На страну дупло опорезивање кроз наплату ПДВ-а на акцизу (то нам ни Туци нису радили док су нас држали у роБству), већ је ствар у томе да се једно цивилизацијско достигнуће, које је Србин Тесла подарио човечанству, користи за оглобљавање беспомоћног народа срБског?!
    То нам ни комунисти нису радили!
    Живео сам под њима и знам да је „струја” била мал ‘ те не џабе!

  3. @Мирослав Анђелковић

    Слажем се. Има још таквих примера.
    Најстрашније је то што без обзира што држава овако дере своје грађане, без обзира што се смањују плате и пензије, а праве уштеде кроз акцизе, јавни и спољни дуг државе и даље расте, ова власт нас додатно задужује.
    На крају ће у државном буџету бити новца за враћање кредита ММФу, али ће грађани банкротирати. Када грађани банкротирају, банкротираће и држава. То је циљ ММФоваца и сличних. Не треба се чудити, и немамо се коме жалити.
    Зато ћу гласати за Двери-ДСС. Ако нас и они преваре, нећу плакати, идемо даље, тражимо нове снаге…

  4. Данас се огласило и Удружење нафтних компанија Србије:

    UNKS upozorava da u pograničnim mestima prema BiH i Makedoniji “cveta” šverc zbog znatno nižih cena, posebno dizela.

    “I dalje potrošači iz pograničnih delova Srbije masovno kupuju, pre svega dizel, u susednim zemljama, jer je prosečna maloprodajna cena ovog goriva, recimo u Makedoniji niža za oko 44 dinara, a u pograničnim mestima makedonski trgovci tu razliku i dodatno povećavaju”, dodaju iz UNKS-a.

    U BiH je, prema istom izvoru, cena dizela niža za oko 35 do 40 dinara za litar.

    Drastična razlika u ceni dizela je posledica velike razlike u državnim zahvatanjima, što je još izraženije u ovim okolnostima kada je procentualna zastupljenost akcize, PDV-a i naknade za obavezne rezerve u Srbiji veća od 60 odsto, objašnjavaju iz Udruženja naftaša.

    Kao posledica ovakvog stanja, republički budžet ostvaruje daleko manji prihod od potrošnje goriva u zapadnoj i južnoj Srbiji, a privredne aktivnosti naftnog sektora zamiru, jer kompanije i ostali vlasnici benzinskih stanica u tim delovima zemlje već mesecima jedva održavaju svoje objekte u radu zbog konstantnog pada prometa, navodi se u saopštenju.

    “Ponovo je pokrenuto ‘crno tržište’ i to u mestima koja su udaljena i po 100 km od granice, što bi svakako trebalo zaustaviti pre perioda intenzivne potrošnje dizela tokom prolećnih poljoprivrednih radova”, poručili su iz UNKS-a, uz konstataciju da je razlika u ceni “jednostavno prevelika, i to je snažan motiv i za kupce i za švercere.”

    Б92

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading