Састали се руски патријарх и папа

Упућен позив међународној заједници да заштити хришћане од напада на Блиском истоку

ХАВАНА – Руски патријарх Кирил и папа Фрања састали су се вечерас у Хавани, што је први сусрет поглавара две цркве од раскола 1054. године.

Они су се срдачно поздравили и пољубили пре почетка састанка.

kiril-i-franja

„Састајемо се у право време и на правом месту”, рекао је патријарх Кирил, преносе руски медији.

„Желим да нагласим да се све догодило по Божијој вољи”, рекао је он и додао да нема препрека за организовање новог сусрета две стране, преноси РИА Новости.

Позивајући се на извор из делегације Ватикана, РИА Новости преноси да је папа Фрања срдачно се поздравивши са руским патријархом рекао: „Ми смо браћа”.

Папа Фрања и руски патријарх Кирил позвали су међународну заједницу да заштити хришћане од напада на Блиском истоку.

„У многим земљама Блиског истока и Северне Африке читаве породице, села и градови наше браће и сестара хришћана бивају потпуно истребљени и уништени”, навели су двојица поглавара у заједничкој декларацији након сусрета у Хавани, преноси Ројтерс.

„Њихове цркве су варварски опустошене и опљачкане, споменици уништени, реликвије изложене светогрђу”, наводи се у декларацији.

Двојица поглавара говорили су о нападима на хришћане у светлу насиља које врши Исламска држава, наводи Ројтерс.

kirili-papa

Размена поклона

ХАВАНА – Папа Фрања и руски патријарх Кирил разменили су поклоне који имају дубоко симболичко значење.

Папа је патријарху Кирилу донео реликвијар у којем су мошти Светог Ћирила Александријског који је живео у 5. веку и кога поштују и католичка и православна црква, преноси АП.

Патријарх Кирил је папи Фрањи поклонио малу реплику иконе Богородице Казанске.

Казанска икона Мајке Божије сматра се једном од чудотворних православних икона и веома је поштована у Русији. Сматра се заштитницом не само Русије већ човечанства, мира и правде, преноси Танјуг.

(Политика, 12. 2. 2016)

Патријарх Кирил и папа Фрања на Куби потписали заједничку декларацију

Поглавари православне и католичке цркве срели су се на Куби први пут од раскола две цркве. Сусрет је почео срдачно, великодостојници су се загрлили и три пута пољубили. Разговор иза затворених врата трајао је више од два сата, размењени су поклони и потписана заједничка декларација у којој је свет позван да спречи прогон хришћана са Блиског истока.

1103203662

У заједничком документу који су на аеродрому Хосе Марти на Куби потписали патријарх московски и целе Русије Кирил и папа Фрања међународна заједница се позива да спречи прогон хришћана са Блиског истока.

„Наш поглед усмерен је пре свега на оне делове света, у којима су хришћани изложени прогонима. У многим земљама Блиског истока и Северне Африке страдају наша браћа и сестре у Христу, затиру се целе породице, села и градови. Храмови се варварски руше и пљачкају, светиње се скрнаве, споменици уништавају“, каже се у тексту декларације

Патријарх Кирил и папа Фрања истакли су да са великим болом гледају на те догађаје, јер хришћани масовно напуштају управо онај простор на коме је и почело ширење хришћанства.

Патријарх Кирил је после састанка рекао да данас две цркве могу активно да сарађују и штите хришћане у целом свету.

Размењени су и поклони, патријарх је добио реликвију Светог Ћирила, словенског просветитеља, „делић кости“ како је објашњено из папине пратње. Патријарх Кирил поклонио је папи копију иконе Богородице Казањске, најпоштованије руске светиње.

Папа је иначе сусрет са патријархом Кирилом назвао божјим даром и рекао „ми смо браћа“. Кирил је изјавио да је до састанка дошло у право време и на правом месту, пренео је портал Звезда.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 12. 2. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-74M



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

22 replies

  1. “Руски патријарх Кирил и папа Фрања састали су се вечерас у Хавани, што је први сусрет поглавара две цркве од раскола 1054. године.”

    “Поглавари православне и католичке цркве срели су се на Куби први пут од раскола две цркве.”

    Uz dužno poštovanje, patriarh Ruske pravoslave crkve nije poglavar sveukupne pravoslavne crkve. Ta čast još uvijek formalno pripada carigradskom patrijarhu koji ipak daje “blagoslov” odn. priznanje novim pravoslavnim crkvama i patrijašrijama koje žele to biti. Tako je dao o Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
    Ruska Pravoslavna Crkva odnosno Moskovska patrijaršija priznata tek 1589. godine, naravno od Carigrada.
    A doista prvi susret dva poglavara dogodio se je 1964. u Jeruzalemu između Pavla VI. i carigradskog patrijarha Atenagore.
    Poslje su se sastajli i Pavle VI. i patrijarh Bartolomej 2004. godine, zatim još i Benedikt XVI. i patrijarh Bartolomej u Carigradu 2006.
    Bilo kako bilo, Ruska pravoslavna crkva je ima posebni težinu i ovo je povijesni događaj.
    Bog blagoslovio njih dvojicu i obje Crkve.

  2. Овде се ради о сусрету поглавара РПЦ И РКЦ, Кирил јесте Патријарх руске ПРАВОСЛАВНЕ цркве, дакле десио се сусрет њеног Патријарха и поглавара римокатоличке цркве. Нема грешке. Има ту још много тога, територијални принцип, цивилизацијски принцип, али нема потребе да се компликује. Ви вероватно полазите од тога да и у православном свету (треба да) постоји заједнички поглавар. Мислим такође да сте погрешили код последње речи у Вашем коментару – треба да почне са малим ц.
    Кад сам се већ јавио, да се надовежем: улога Русије на међународној (политичкој пре свега, у смислу учешћа у управљачким процесима широм света) сцени је огромна поново и већа него икад и у том светлу би ваљало гледати на овај сусрет.Духовна димензија је нешто сасвим друго, ваља бити пажљив када се она уплиће у овај сусрет. Хришћанство није од овога света, али хришћани се рађају и умиру у свету. Вековима и кроз цео живот већ пловимо кроз ту реку.Поздрављам Вас.

  3. @ Јован Илијин
    Kršćani jesmo i nismo od ovoga svijeta ali u ovom zemaljskom dijelu života živimo u konkretnom vremenu i prostoru i odgvorni smo za ovaj svijet.
    Isus reče sv. Petru da će na njemu utemeljiti zemaljsku Crkvu. Na koji način – možemo debatirati. Ali je to ipak rekao. To bi otprilike bio odgvor i na vaše pitanje da li bi Pravislavna crkva trebala imatu jednog poglavara,
    A pisem Crkve namjerno sa velikim C jer kada se piše o konkretnoj crkvi (katoličkoj ili pravoslavnoj) piše se sa veliim početnim slovom.
    Zapadna katoličaka Crkva i Istočna ortodoksna Crkva su dva plućna krila jedene iste Kristove crkve. Na žalost posvađane i razdvojene.
    Ali kreće se, kreće…
    Hvala Gospodinu na tome.

  4. isorijska je cinjenica da se zapadna crkva odvojila od matice i proglasila samostalnost u vreme pape grgura i to se zove sizma. ako katolici sada zaista zele ujedinjenje treba da se pokaju i vrate pod okrilje hriscanstva a ne da nas zovu na svoju stranputicu.

  5. Има ли смисла позивати папу – Римокатоличку цркву – на покајање?
    Зашто Господ Исус Христос није позвао Јуду на покајање?
    Зато што се овај срцем /по свовјој вољи/ определио за – тамну страну!
    Зашто Господ Исус Христос није разбојника са леве стране /разапетог на крсту/, који хуљаше на Њега, позвао на покајање?
    Зато што се овај срцем /по слободној вољи/ определио за – тамну страну!
    Блаженопочивши румунски старац Арсније Папачок, вршњак блаженопочившег Патријарха Павла, каже:
    “СА РИМОКАТОЛИЦИМА СЕ МОЖЕ РАЗГОВАРАТИ САМО УКОЛИКО ЖЕЛЕ И ХОЋЕ ДА СЕ ВРАТЕ У ПРАВОСЛАВЉЕ; СВАКИ ДРУГИ РАЗГОВОР ЈЕ ИЗЛИШАН, ШТЕТАН И БЕСКОРИСТАН!”
    Зашто?
    Зато што су се и римокатолици, по слободној вољи, срцем, определили за – тамну страну!
    Јеванђелска “прича о блудном сину” више него јасно говори шта и како треба да уради БЛУДНИ СИН – РИМОКАТОЛИЧКА ЦРКВА, и ту нема места никаквим врдањима.
    Па, неће ваљда Отац и Њему верни Син – Православна Црква – преговарати и “усаглашавати” ставове са БЛУДНИМ СИНОМ, а онда их, “демократском
    већином”, на архијерејским /читај: архијеретичким/ саборима усвајати прегласавањем?!
    Сви они појединци – лаици или великодостојници – Римокатоличке цркве, добри и разумни људи, могу, по избору сопствене воље, прећи у ПРАВОСЛАВЉЕ, и радо ће бити прихваћени од Православних, који својим примером живљења најбоље сведоче, показују и доказују да су верни Синови Оца небеског, до 1054. и после тога, све до данашњих дана, тако да су било каква преговарања /јавна или тајна/ сувишна и беспотребна.
    Што се тиче сусрета Патријарха руског и Папе, ако је то приватни сусрет, онда ће то на томе и остати.
    Али, ако наступају као поглавари цркава, онда се то дотиче и сваког верујућег појединца – његове слободне воље, која не може бити ничим и ни од кога
    узурпирана, па ни од црквених поглавара, да они намећу своју вољу верујућим појединцима.
    Осим тога, бар када је у питању руски Патријарх, није познато да се као монах /на монашењу и касније хиротонисању/ заклео да ће “преговарати“ са Папом, већ да ће, у свему, следити своје духовне претке, и остати им веран у заклетви и до саме смрти, а они никада нису имали нити показивали такву жељу, да “преговарају“ са Папом“!
    Да је добро преговарати са Папом, то би већ одавно урадио наш свети Сава, те ми сада не бисмо имали ту дилему – преговарати или не преговарати!

    Драган Славнић

  6. Лазићу, замолио бих те да пустиш овај мој коментар на Славнића. Ова молба не значи да се ја ту као нешто кајем или да сам се одрекао свејереси екуменизма, него ми би смешно што рече човек, а опет је увек у прилог оне моје тезе да Дух Свети има смисла за хумор, па ови који не стоје са њиме, сами себи скачу у уста.
    Дакле, Славнић, ако му је то и право име, а не службено, вели: “Да је добро преговарати са Папом, то би већ одавно урадио наш свети Сава, те ми сада не бисмо имали ту дилему – преговарати или не преговарати”!
    Па управо је Сава писао папи Хонорију Трећем и молио за круну за свог брата Стефана! Слао дарове у Рим и свог потчињеног епископа Методија Папи! Поклањао је иконе и мошти католицима!
    Зато ја сада питам Славнића: Што не следиш пример св. Саве?! Што не послушаш свој сопствени савет?

  7. Свети Сава је био и државник и Његови контакти са Папом су имали такав
    карактер, а не ”УНИЈАТСКИ”, зато је и основао Србску Православну Цркву, потпуно независну од Папе.
    И Апостол Павле је ”преговарао” са идолопоклоницима, не би ли их превео у
    хришћанство, али ништа од њих, – идолопоклоника – није примао и прихватао,
    није улазио у ”УНИЈУ” са њима, зар не, Ђуровићу, за разлику од тебе – ”ПРАВОСЛАВНОГ” СВЕШТЕНИКА?!
    Јесте Ђуровићу, Свети Сава је слао свог епископа Папи, слао је и поклоне по
    њему, али /с разлогом или без разлога?/ није имао директан сусрет, премда је
    државничка ситуција то и налагала!
    Схватио је Свети Сава, да би сваки сусрет са Папом и одлазак њему на ноге –
    било прећутно прихватање папе за ”ХРИСТОВОГ НАМЕСНИКА НА ЗЕМЉИ”,
    а то Светом Сави није било ни у примисли, а камоли да тако нешто учини,
    за разлику од тебе, Зоране Ђуровићу – ”ПРАВОСЛАВНИ” СВЕШТЕНИЧЕ?!

    Драган Славнић

  8. Slavnicu, samo poslusaj sebe: „Да је добро преговарати са Папом, то би већ одавно урадио наш свети Сава, те ми сада не бисмо имали ту дилему – преговарати или не преговарати“!

  9. Када је Владика Раде био у Риму /”Писма из Италије – Љ.Ненадовић”/, сусрео се
    са Папом, у пролазу кочијама римским улицама.
    Владика је био упозорен, да мора зауставити своје кочије, сићи из њих и тако,
    стојећи поред кочија, поздравити Папу и ”признати му право првенства”, као ”старијем” и Њему – Валадици Раду -” надрећеном”.
    Теби је познато да је Владика остао у кочији , седећи, и тако ставио на знање
    римском Папи да му је раван – по чину, части и достојанству, а ти, потомак
    Владике Рада, тамо пузиш и слугењаришеш.
    Но, то је твој лични избор и твоје лично право.
    Ето, Владика Раде је направио судбоносну ”грешку”: пропустио је прилику да
    се на недвосмислен начин предпочини римском Папи, ода му почаст као нижи
    у рангу, и тако срећно, са својим Црногорцима пређе у УНИЈАТЕ, тако да
    садашња световна и црквена власт Црне Горе не би имала дилему коју данас
    има – СТУПАЊЕ У НАТО, ЕУ И УНИЈУ СА ПАПОМ!
    Изгледа, по теби, и Свети Сава је направио тај пропуст, као и сви остали Његови следбеници на трону СПЦ-е, те не ступише у УНИЈУ са римским Папом.
    Баш ”страшно”?!
    Него, овај сусрет Папе и Патријарха Кирила има и другу димензију.
    С обзиром на то, да је Италија преузела обавезу да ће до краја 2017 ЧИПОВАТИ
    ЦЕЛУ ПОПУЛАЦИЈУ /а новороћену децу почиње од ове године/, поред
    САД и Шведске, а до краја 2о2о и остали који су са њима у њиховом глобалисти-
    чком брлогу /сагласно ”Агенди 2о3о”/, није искључено да Папа тражи ”азил” у Русији, да се ”склони” од те пошасти – ЧИПОВАЊА!
    Наравно, Папа неће бити чипован, али шта ћеш ти, јадо, јади те не снашли!
    са сбом и својом породицом!.
    Можда ћеш тада схватити ону народну: ”Свуда пођи, али свој кући дођи!”
    или ону Шантићеву /родољубиву…/: ”Остајте овде…”, због чега га УНИЈАТИ,
    ПО БОЛОЊИ, ИЗБАЦУЈУ ИЗ ШКОЛСКИХ ПРОГРАМА ПРАВОСЛАВНЕ СРБСКЕ
    ДЕЦЕ!

    Драган Славнић

  10. Pozdrav svim posetiocima sajta uz molbu da pogledaju integralni tekst “Havanske deklaracije” Pape Franje i Patrijarha Kirila
    (na pr na sajtu NSPM, u odlicnom prevodu Nikole Tanasica).

  11. “Havanska deklaracija” sadrzi 30 poruka. Meni se posebno svidelo pet poruka koje pozivaju na postovanje i ljubav medju podeljenim hriscanima i na zajednicki rad na prevazilazenju savremenih izazova. Evo tih poruka :

    7. Одлучни да предузмемо све што је неопходно да се превладају наслеђене историјске разлике, желимо да објединимо наше напоре како бисмо сведочили Јеванђеље Христово и заједничко наслеђе Цркве првог миленијума, заједно одговарајући на изазове савременог света. Православни и католици морају научити да једногласно сведоче истину у свим областима, где је то могуће и неопходно. Људска цивилизација је закорачила у период епохалних промена. Хришћанска савест и пастирска одговорност нам не дозвољавају да останемо пасивни пред изазовима који захтевају заједнички одговор.

    13. У ова немирна времена неопходан је међурелигијски дијалог. Различита поимања религијских истина не смеју спречавати људе различитих вера да живе у миру и слози. У овом контексту религијске вође носе на себи нарочиту одговорност за васпитање своје пастве у духу поштовања убеђења оних који припадају туђим религијским традицијама. Апсолутно су неприхватљиви покушаји да се религијским слоганима оправдају злочини. Ниједан злочин не може бити извршен у име Бога, „јер Бог није Бог нереда, него мира“ (1 Кор 14:33).

    24. Православни и католици су уједињени не само заједничким Предањем Цркве првог миленијума, већ и мисијом проповедања Јеванђеља Христовог у савременом свету. Та мисија подразумева узајамно поштовање чланова хришћанских заједница, и искључује сваки облик прозелитизма.
    Ми нисмо супарници, већ браћа: то поимање треба да води све наше узајамне односе, као и односе са спољашњим светом. Позивамо католике и православне у свим земљама да уче да живе заједно у миру и љубави, и да „исто мисле међу собом“ (Рим 15:5). Недопустиво је користити нечасна средства како би се принуђивали верници да пређу из једне Цркве у другу, занемарујући њихову

    28. У савременом свету – истовремено многоликом и уједињеном заједничком судбином – католици и православни позвани су да братски сарађују на проглашењу Јеванђеља спасења, на заједничком сведочењу моралног достојанства и аутентичне људске слободе, „да свет верује“ (Јн 17:21). Тај свет, у коме се све брже поткопавају духовни стубови људског постојања, очекује од нас снажно хришћанско сведочење у свим сферама личног и друштвеног живота. Од тога да ли ћемо ми у преломну епоху заједно унети сведочанство Духа истине умногоме зависи будућност човечанства.

    30. Испуњени благодарношћу за дар узајамног разумевања, који се јавио током нашег сусрета, обраћамо се са надом Пресветој Богомајци, речима древне молитве: „под Твоју милост прибегавамо, Богородице Дјево“. Нека Преблагословена Дјева Марија својим залагањем ојача братство свих оних који је поштују, како би они, у време које определи Бог, били поново сабрани у миру и слози као један народ Божји, на славу Једносушне и Недељиве Тројице.

    Епископ римски, Папа Католичке цркве Фрања
    Патријарх Московски и све Русије Кирил
    У Хавани, 12. фебруара 2016. године.

  12. Био сам на путу и нисам све могао да испратим, па ми упаде у очи само последњи коментар, деда Ђолета. Хвала што ме је упутио. Хтео бих да скренем пажњу на следеће: документ сам видео на различитим сајтовима. На пример на руском језику са леве стране је потпис Патријарха ,а папин са десне, а на италијанском је обратно. Нигде не стоје један испод другог. На НСПМ можда нису обратили пажњу, али то није безазлена штампарска грешка.

  13. ”ИСТОК ПРАВОСЛАВНИ”:

    ”Свештеник Вјачеслав Јурјевич Романов о сусрету Патријарха и папе

    Објављено фебруар 16, 2016

    Фотографија корисника ИСТИНА ЈЕ САМО ЈЕДНА-ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕУ Русији су се народ и ниже свештенство побунили против крипто-паписта Кирила и Алфејева. Епископи за сада ћуте. Али, све нас храбри то што су многи ђакони, свештеници и мирјани истог секунда након сусрета архијеретика папе и Кирила кренули речима и делима да исказују протест.

    Један од многобројних је свештеник Руске Православне Цркве из града Сарапула (Удмуртска епархија) – Вјачеслав Јурјевич Романов који одговара на питања новинара у вези издајничког акта патријарха Кирила:

    1) Зашто је тако ужурбано најављен састанак патријарха и папе?

    Журба је мотивисана намером да се спречи формирање таласа незадовољства православних верника, јер би то могло да осујети планове екумениста. Још од средине 60-тих година прошлог века, екуменисти упорно теже уједињењу са римокатолицима.

    Митрополит-архијеретик Никодим Ротов (Кирил и Алфејев су духовна чада Никодима Ротова, прим. прев) у то време је саслуживао са папистима, желећи да покори нашу Цркву римском папи. Главна ствар сада за наследнике Никодима јесте – завршити посао који није могао да уради њихов “гуру“. Тј. на брзака одржати састанак, а онда ће се правдати, и проглашавати будалама све оне који имају нешто против.

    2) Зашто је опасан и штетан овај састанак патријарха и папе?

    Изазива немир у православној Цркви. Будући да људи више не верују патријарху Кирилу, и, како сада сви говоре, рејтинг Кирила пада брзином светлости. Сви разумни људи потпуно јасно виде да су римокатолици, на челу са њиховим „божанским човеком“ и „људским богом“ – папом, увек били, јесу и биће непријатељи Православља.

    А никада папа неће попустити пред „православним шизматицима.“ Стога је евидентно да ће попустити пред папом Никодимова чада, који су агенти папе, јер газе Свете Догме и искривљују Православље.

    3) Митрополит Иларион Алфејев је рекао да он жели „пуну нормализацију односа између две цркве.“ Да ли је то могуће?

    Очигледно је да митрополит Иларион не верује у једну Свету Апостолску Цркву, већ у две или више цркава. Такве изјаве, нису ништа друго него дисторзије Догми Цркве (јерес). Ово зна било који студент богословије. Недопустиво је да Митрополит то не зна. Или, Митрополит Иларион верује у једну, али не у Православну, већ у “римокатоличку цркву“ и чини све што је могуће да подреди православне римском папи.

    За све разумне људе, јасно је да никада неће бити уније Православне Истине са латинском јереси. Ово је написано од многих Светих Отаца. Али екуменисти се дуго сматрају паметнијим и теолошки писменијим од Отаца. Они тврде да су пронашли „грешку“ у делима Светих Отаца. Пророчанства и учења светих за њих су мртва слова на папиру.

    Фотографија корисника ИСТИНА ЈЕ САМО ЈЕДНА-ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ

    Пун интервју: http://russouz.ru/svyashhennik-vladimir-romanov-desyat-otv…/

    https://sr-rs.facebook.com/ИСТИНА-ЈЕ-САМО-ЈЕДНА-ВЛАДИКА-АРТЕМИЈЕ

    Овај унос је објављен под Екуменизам, НАСЛОВНА, РАТ ЗА ДУШЕ, Русија од стране корисника istok. Забележите сталну везу.”

  14. Кирил као да је био на пракси у оној истој гвожђарској радњи у Лондону у којој је продавао ексере и овај наш Понешени па испуштени!?
    Разлика је само у томе што је Испуштени продавао протестантске, а Кирилу су изгледа потурили унијатске?
    Чудо једно су ти лондонски ексери: једном кад вам их забију у главу, нема вам спаса од преумљења?
    За очекивати је да иза свега овог стоји КГБ, који сада има разлог за ангажовање мајстора за вађење зарђалог ексера!

  15. Vidim da su neki komentatori nezadovoljni suretom rimskog Pape i ruskog Patrijarha i “Havanskom deklaracijom”. Nisu jedini.

    Ukrajinski nadbiskup Svjatoslav Sevcuk je izjavio da je Vatikan izdao Ukrajinu. On se osetio prevarenim od strane Svete Stolice koja je indirektno izdala Ukrajinu jer se u deklaraciji pominje “gradjanski rat” a ne “agresija” na Ukrajinu.

    Antonije Arjakovsky prebacuje Papi sto u deklaraciji nije pomenuta ni aneksija Krima, ni cinjenica da je grcko-katolicka crkva u sovjetsko vreme bila zabranjena tokom 70 godina. On smatra da je Papa suvise podrzao rusku stranu.

    Ne cudim se da su neki nezadovoljni. Sto se mene tice, ja svim srcem pozdravljam taj PRVI SUSRET, osecajuci da je on otvorio put DRUGOM, TRECEM I OSTALIM SUSRETIMA.

  16. Ха, ха, ха:))) Не вари се св. Сава. Мене то не чуди, јер сам вам давно рекао да сте га се одрекли.

  17. Djurovicu, da je Sveti Sava htio da bude papista on bi to bio.
    Ali, nije bio papista i to onda kada su papisti pomalo licili na Crkvu.
    Ovo danasnje cudoviste u Vatikanu sa Hristom nema nikakve veze, taman kao i ono KGB cudoviste iz Moskve.

    Sa obadva antihriscanska cudovista rukovode judejci i masoni.
    Usudicu se reci da je moskovsko cudoviste u kojem preko 70% clanova sinoda cine lazno prekrsteni Jevreji i specijalno obuceni KGB agenti za bporbu protiv pravoslavlja opasnije od judejsko jezuitskog aparata iz Vatikana.

    Meni je smijesno kad vidim tebe i ostale kvazi svestenike kako izigravate neke sluge Bozije. Vi ste jednostavno obicni sluzbenici jedne globalne antihriscanske zavjere.

    Ako da Bog da to jednog dana uvidis, pa onda da pridjes istinskom pravoslavlju, da se krstis kao covjek i da primis istinske Svete Tajne u Istinskoj Crkvi.
    Ovako, nagrdices samoga sebe.

  18. После 21. минута говори и о папи…
    https://www.youtube.com/watch?v=fRDPJg-BpmQ

    Драган Славнић

  19. Сава свог рођеног брата, Вукана, није обратио на православље. Овај је умро као католик. Стефан Првовенчани је примио унију и прихватио папу, а и он Савин брат. Него кад људи не познају историју…

  20. “Заповест је Господња да не останемо неми у временима кад је вера у опасности.
    Када је вера у питању нико нема право да каже, ко сам ја?
    Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима.
    Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?
    „Боље ти је дати да ти се језик отсече, него ли ћутати када покушавају праву вeру да искваре“
    (Св. Теодор Студит)

  21. “NEĆE ONAJ KO MI GOVORI GOSPODE,GOSPODE UĆI U CARSTVO NEBESKO,NEGO ONAJ KO TVORI VOLJU OCA MOJEGA KOJI JE NA NEBESIMA” “MNOGI PRVI ĆE BITI POSLEDNJI,A POSLEDNJI PRVI”.ŽIVELO PRAVOSLAVLJE.A PAPA JERETIK DA SE POKAJE,A AKO ,NE U PAKLU NEKA GORI.AMIN

  22. Dobro Bojane, Vi bi papu, ako se ne pokaje, u pakao da gori.
    A sta mislite o katolicima koji vole, cene i postuju papu ?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading