Олга Четверикова: Папа новог светског поретка

(Свободная Пресса, 25. 12. 2015)

Поглавар Католичке цркве је уочи Божића признao, да не осећа уобичајену празничну радост[1], а сам празник је назвао бесмисленом јурњавом и фарсом[2] у условима рата у којем се свет налази. „Сва та (таква) узбуђеност око празника је бесмислена. Свет није научио како да живи у слози. Цео свет се налази у стању рата… остају рушевине, на хиљаде необразоване деце, много невиних жртви и много новца у џеповима трговаца оружјем“ – навео је римски папа. Претходно је папа Фрањо упозорио човечанство на могућност трећег светског рата.

ai-1122016

У последње време, папа је дао немали број апокалиптичних прогноза, кардинали и бискупи озбиљно говоре о рату, а папа се у скоро свим проповедима моли за решавање бројних оружаних сукоба у свету. За време божићног обраћања „Граду и свету“ 25. децембра, Фрањо је поново говорио о Сирији, Јемену, Украјини и другим нестабилним државама.

Наравно, поглавар РКЦ јесте дужан да се моли за мир и призива све за мир. Али у папиним речима се јасно чује и упозорење да ће ствари ускоро бити још горе.

Ка речима римског папе се ваља односити са пуном озбиљношћу. То није неки самозвани „пророк“, већ духовни учитељ више од милијарду људи. Ватикан има огроман политички утицај и велика финансијска средства. У свету постоји десетине католичких редова који делују по целом свету и то са војном дисциплином, у чијем су саставу веома утицајни људи. Сви ти редови су потчињени папи.

Кроз историју поглавар РКЦ није био само духовни вођа, већ се у Риму на лукав начин уплетени конци светске политике.

Речи поглавара Ватикана које говори у последње време могу бити не само упозорење, већ и ознаке плана деловања.

– Римски папа и Ватикан у целини данас имају велику улогу у стварању једне светске религиозне концепције, каже стручњак за Ватикан, доцент на МГИМО[3], Олга Четверикова. – Римски папа жели да постане вођа тог процеса. Подсећам да је недавно Фрањо најавио почетак трећег светског рата, а тиме преузео одговорност за дешавања у свету.

Постоји још једна чињеница. Сусрет папе са некадашњим председником Израела Шимоном Пересом у септембру 2014. године. Тада је Перес изјавио да су УН показале своју неефикасност у борби против тероризма, те да је неопходно да се формира Организација уједињених религија – „УН религија“ која би помогла да се рат заустави. По мишљењу Переса управо се папа може сматрати моралним ауторитетом за цео свет и он би био одличан да води такву организацију. Фактички се почело са припремом за формирањем такве глобалне структуре на чијем би челу био римски папа.

Дакле, речи папа Фрање би ваљало разумети не само као упозорење да ће хришћани тешко живети, већ и као најаву стварања светске организације религија, на челу са папом, која би решила садашње проблеме.

Андреј Иванов: Али свака религија има свој предмет вере, како их је могуће ујединити?

Олга Четверикова: Ватикан је већ говорио о отворености за екуменизам, то јест о дијалогу са другим религијама. Ради се о томе да је неопходно признати водећу улогу римског папе, а сва учења могу остати непромењена.

Што се тиче хришћанства, припрема се потписивање споразума у 2017. години којим ће се раскол између католика и протестаната прогласити непостојећим. Таман да се прослави 500 година од када је Мартин Лутер иступио са критиком цркве. Документ је већ спреман, део англиканаца је већ прешло под власт римског папе. Сачували су своје учење, своје обреде, само су признали водећу улогу папе.

Патријарх константинопољски Вартоломеј је 2013, први пут од раскола 1054. године, присуствовао устоличењу папе у Риму. Константинопољски патријарх се сматра васељенским, то јест главом православља. 2016. године се планира Свеправославни Сабор. Према првобитним информацијама план је да коначно призна водећа улога Патријарха константинопољског те да се формира заједнички православни Синод. Потребно је створити такав јединствени орган као у римокатоличкој цркви. Тада ће бити могуће увести екуменистички дијалог. И неће дуго проћи до признавања руководеће улоге папе и његовог моралног ауторитета од стране православних. Помоћу таквог ауторитета папа може реализовати своју власт.

Ватикан тренутно води дијалог са конфучијанистима, будистима, муслиманима.

Епископе следе милиони људи, а сваки човек верује на свој начин.

– Вође конфесија већ воде дијалог. Али, нигде се не говори о томе да би се они одрекли својих учења, реч је само о признавању моралног ауторитета римског папе.

Постоји јасна структура. папа ће бити морални ауторитет за све конфесије. Према томе, постоји религиозна основа новог светског поретка. Свима ће бити речено да је са таквом структуром могуће зауставити ратове и хаос.

Године 2013. је Ватикан објавио документ „На путу реформе међународног финансијског и валутног система у контексту глобалног органа власти“. У њему се говори да је неопходан глобални орган власти и јединствен финансијски систем који би окончао рат и неред. Ми данас видимо да је улогу планетарне опасности преузео ИСИС[4]. Сви политичари говоре о томе да је неопходно да се ујединимо ради остваривања победе над тероризмом и екстремизмом.

Олга Четверикова

Олга Четверикова

Уједињење се планира искључиво на религиозном плану, али уз то иду и неке државне и финансијске структуре?

– Деловање папе је само религиозно оправдање новог светског поретка. Иза свега стоје финансијске структуре, транснационалне корпорације, глобални фондови, највеће банке. Улога Ватикана је да обезбеди религиозну подлогу.

Институт за верске послове (који има функцију Банке Ватикана) је већ прешао под управу Федералног система резерви САД који је интегрисан у систем америчких банака. Бенедикта XVI су принудили да дâ оставку како би искључили независност Ватикана по питањима финансија. Ватикан мора бити уграђен у нови светски поредак, а на папи лежи одговорност да га оправда са религиозне тачке гледишта.

Многи људи би се могли упитати да ли ће тај нови светски поредак бити у складу са учењима религија које треба ујединити.

– За оне које се не буду сложили припрема се репресивна машинерија. Али не обична, већ савремена. Видимо како све уплате добијају електронски облик, те их је лако блокирати.

Јавља се, дакле, питање да ли код твораца новог светског поретка постоји религиозни пројекат?

– Они верују у „религију власти“. То је религија која има корене у гностичким и кабалистичким учењима. Они желе неку потпуну духовну власт, али главна им је моћ. Верују да су изабрани да владају људима. Имају своја учења, окултна друштва, своје облике иницијације.

Вероватно ће се у свету појавити и отпор према таквим плановима.

– Многи православни људи виде неки духовни смисао у савременој геополитици, упоређујући савремена дешавања са Откровењем Јовановим. Неки не прихватају електронска средства контроле. Многи атеисти верују да ће развој технологије све усрећити, увођење контроле се сматра као природни развој научно–техничког прогреса.

Ми смо дужни да се боримо за наше право да будемо то што јесмо. Руководилац Гугла, Ерик Шмит је већ говорио да за неколико година неће бити личне приватности код људи. Али какав је то живот онда?

– Римски папа је показао да је Ватикан свестан сложености светске ситуације,– каже историчар и политиколог Андреј Фурсов. – А друго, Фрањо даје сигнал да је Ватикан спреман за озбиљне потресе и да је спреман да у њима учествује. Ватикан има озбиљна финансијска средства и на много нивоа утиче на државе и политику.

Да ли је могуће да из папиних речи стоји план новог светског поретка?

– Ја сматрам да је немогућа светска влада, религиозна или световна. Због тога што постоји читав низ непомирљивих интереса различитих група у оквиру светске управљачке класе. Наравно, биће покушаја да се све религиозне организације сведу на „заједнички именилац“. Али тешко могу да замислим како би се у томе успело. Мада, биће покушаја.

У којој мери могу бити ефикасни ти покушаји?

– У току је процес изградње светског система. Садашњи светски финансијски систем пуца по шавовима и капитализам одлази у прошлост. Према томе неопходан је неки нови оквир који би држао свет. Хришћанство се повлачи под налетом ислама. Јасно, и религије се морају договарати. Природно, римски папа жели да уговорено буде под његовом контролом. Дијалог са другим религијама је питање стварања духовног оквира новог света.

Колико ће покушаји бити успешни? Сумњам да хоће.

Које снаге ће подржати ове покушаје, а које ће им се активно супротставити?

– Да би се тачно одговорило на то питање, потребно је имати инсајдерску информацију. Могуће је посматрати ситуацију у целини. Ка коме се Ватикан уобичајено оријентише? Ка северно–италијанској, немачкој, делимично француској и шпанској аристократији. Наиме, представницима аристократских породица. Истина, како је говорио амерички научник Имануел Валерштајн, вредности могу бити врло еластичне када се ради о власти и профиту.

Данас се интереси европске аристократије подударају са интересима Виндзора, дела лондонског Ситија и Ротшилда. Они не желе да Америка прогута Европу укључујући је у Евроатлантски трговачки савез. Американци тиме желе да реше своје проблеме, али би при том појели економију Западне Европе. Део европских елита се томе противи. То јест на религиозне процесе се каче и елементи политичко–економске борбе. Исте групе могу ићи са исте стране барикада по једним питањима, а на супротним по другим. Управо због тога сумњам у успешност уједињења целог света под једну власт.

Нама је битно да не допустимо (не толико де јуре колико де факто) да православну цркву апсорбује католичка која је бројније и боље организована. Католицизам је по природи ствари војно–религиозна организација. Православље никада није било такво. Сада постоји покушај да се пренесе центар православља из Москве у Константинопољ јер је Патријарх константинопољски еластичнији од московског Патријарха. Иза Вартоломеја једноставно не стоји велика држава. И много тога ће зависити од руских власти и Руске православне цркве.

А у шта верују градитељи новог светског поретка?

– У наредних 20-30 година ће главна бити борба за будућност. Ко ће се наћи у будућности у посткатастрофичном свету, ко ће бити одсечен од друштвеног колача, ко ће контролисати ресурсе кад капитализам постане ствар прошлости? Овде је реч и о религиозној и о економској и о политичкој моћи. Али најважнија ствар је да се породице, које су сада на врху светске пирамиде, боре да остану на врху пирамиде и када она престане да буде капиталистичка.

Ако су породице 400-500 година биле на врху пирамиде, сада једноставно не желе да слете доле. Моћ за ове људе је вредна сама за себе. Наравно, неки су фокусирани на магично-окултне системе. Али моћ је важна пре свега са становишта друштвено-биолошког принципа. То је заједнички принцип антиентропијских система – и сви су они хијерархијски по природи. Свака хијерархија покушава да себе сачува.

Свет је ушао у кризу која ће потрајати бар неколико десетлећа. То се може упоредити са кризом која је трајала од средине XV до средине XVII века. Данас једноставно све иде брже, све се може упаковати у XXI век. Али јасно је да криза увек угрожава тренутну хијерархију и они који су на врху ће се борити да одрже свој статус.

Својевремено су, да би одржале свој статус, подржале религиозни раскол. Данас је могуће да морају превазићи раскол да би сачувале статус. Али превазилажењем једног они ће створити други раскол. Тако то бива у историји. Очекује нас веома опасно и веома интересантно доба.

Ако ћемо говорити о „крају времена“ онда треба говорити о крају оног света какав постоји последњих 50 година. Завршава се свет постојећег система. У том смислу, то је „крај“.

Разговарао: Андреј Иванов

Са руског посрбила: Владанка Војводић Милетић

______________________________________________

[1] Прим ВВМ: Руски текст гласи „что не испытывает привычного благоговения“ и преводи се буквално са „да не доживљава уобичајену побожност“. Руска реч (благо)говение означава и (побожну) припрему верних пред Причешће. Према руском викиречнику благоговение означава религиозно осећање (устрепталост, страхопоштовање итд.) које се јавља пред светињама. Код нас је уобичајено да се пред Божић, Васкрс, говори о осећању радости због предстојећег верског празника.

[2] Прим ВВМ: Аутор се овде позива на медијску интерпретацију речи поглавара РКЦ. Медијима се брзо проширила вест о „папи који не признаје Божић“. Истине ради, римски папа није употребио реч фарса (шарада, како је пренела већина медија). Он је рекао tutto truccatо што је од медија преведено на енглески као све нашминкано, шарада уместо званичног „all decked outсве сређено (украшено, намештено за празник). С друге стране, званични превод на хрватски језик гласи све привидно. Иако Радио Ватикан има и руску верзију, превод овог текста се не налази на њиховом сајту. Руске речи имају вишеструко значење – сматрамо да је примењени превод са руског на српски адекватан јер не ремети бит текста који следи и не оптерећује га бременом пристрасности.

[3] Прим ВВМ: Московски државни институт међународних односа Министарства иностраних послова Русије.

[4] Прим. АИ: „Исламска држава“ (ИСИС) је решењем Врховног суда РФ од 29.12.2014. године проглашена терористичком организацијом и њено деловање је забрањено на територији РФ.


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-740



Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading