Дејан Косановић: Зашто (не) изаћи на изборе?

Ето нам поново игранке или што би песма певала – „играрије за млађе и старије“. Још су Римљани осмислили синтагму „хлеба и игара“ и њоме означили манипулацију власти народом којем су делили бесплатан хлеб и приређивали гладијаторске борбе не би ли им скренули пажњу са битних државних тема. Оригиналан назив је био „хлеба и циркуса“ који би овом нашем „Циркусу Колорадо“ далеко више одговарао, али и први пример говори довољно.

srbija-izbori-2016

Оно што у Србији додатно отежава већ неподношљиву ситуацију јесте што ни хлеба више нема у тој понуди, а некмоли бесплатног. Али има избора. Весели се народе још једном кругу лажи, обмана, превара и безобалне свађе којом ваши тзв. представници убацују злу крв међ’ вас док се они сви тапшу по раменима када се камере угасе. Док они кркају ‘ладну прасетину и врућу јагњетину смеју вам се у лице док се ви гложите са рођацима, пријатељима и комшијама која је то опција која ће опоравити и спасти Србију ове беде и чамотиње. Открићу вам једну тајну, ал’ да никоме не кажете – неће нити једна. Јасно? Није? У реду, да објасним.

Ако немате памћење муве присетићете се бар последњих неколико кампања, или макар оних старијих из деведесетих. Мени би овде требали томови да бих пописао гомилу лажи који су сви изрекли у тим кампањама од ДС-а преко СНС-а до опозиционих ДСС-а, Двери и СРС-а – без обзира да ли су то мање или веће лажи. Лаж је лаж, а странке, по својој самој природи, просто нису у стању да говоре истину, јер када би је рекли, а она прва истина гласи – ми смо окупирана земља и морамо да слушамо да бисмо дошли уопште на власт – ко би нормалан гласао за њих?! Мада, искрен да будем, колико је Систем разрадио технике манипулације не би ме изненадило да, уз добар маркетинг, и тако нешто прође. Но, што би ризиковали, лакше је безочно лагати.

Дакле, прва и једина тема може бити Слобода. И прво питање које себи треба да поставите јесте – да ли смо ми суверена и слободна земља? Ако нисмо, а нисмо, онда се за ту Слободу ваљда ваља борити и ако неко стварно верује да ће изборима доћи до ње или је глуп или је плаћен. Заједнички именитељ странчарске демократије, масонске и наднационалне државе, тј. еволуције олоша,  лежи у једном – у крупном капиталу. Преведено на ову нашу моралну гологузију ствар је у следећем. Да бисте имали странку која на изборима може остварити јак резултат потребно је најмање два милиона евра и то само у кампањи, без текућег одржавања. Одакле новац? Од чланарина и малих донација? Смејем се и док пишем ове глупости… .

Новац долази од крупног капитала били они представници дуванског шверца или тзв. данашње газде настале на пљачкашкој приватизацији, а иза свих стоје странци који су окупацијом наше земље дозволили енормну корупцију, чиме су једним ударцем добили две ствари. Прва је да су криминализовали тзв. елиту, што пословну што политичку, а друга је да ту „елиту“ не морају, за издају сопствене земље, да плаћају сопственим новцем као што су морали својевремено уложити у ДОС пет милиона својих евра. Наравно, уложено се хиљаду пута вратило, јер као што Калајић каже: „Запад долази по све, па и по остатак.“ Другим речима, народе ако мислиш да ће ти остати бар мрвице, назад у школу на часове математике.  Лижи чизму и шетај опанке кад за боље ниси.

Сума сумарум, да бисте имали странку потребан је велики новац који долази од оних који су га, СВИ ДО ЈЕДНОГ, стекли пљачкањем државе, који су под контролом Запада и који за то улагање сигурно неће дозволити да им неко у то дирне, а што је још горе траже заштиту и за будуће пљачкање, јер, немајте сумње, Србија је веома богата и богомдана земља. Да није, колико су покрали, одавно би последњи закључао и угасио светло.

Ако све ово имамо у виду запитајте се – чему избори? Да ли ћу ослободити земљу тако што ћу заокружити следећу неку барабу која је од „злог оца и још горе мајке“? Како мислите да ћете изласком на изборе избацити НАТО канцеларију из Министарства одбране или забранити агентуру у виду (про)западних НВО? Зато што то кажу неки данашњи лидери? Па, ко још верује у те вербалне фрцокле које ништа, ама баш ништа, не коштају?

Знам, знам… сада следи питање – а шта је решење? О томе можда неки други пут, али знајте једно – ово (избори) се коси са основном логиком, па и здравим разумом, јер само луд човек може понављати изнова једно те исто и очекивати да ће следећи пут доћи до другачијег резултата. Да ли је могуће да смо сви луди?! Верујем да нисмо, али када један народ – као наш – остане и без принципа и Принципа онда је патња неминовна. Докле?


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-737



Categories: Судбина као политика

Tags: , , ,

13 replies

  1. ПРЕДИЗБОРНА, ИЗБОРНА И ПОСТИЗБОРНА ЖЕЉА
    ЈЕДНОГ ДЕТЕТА – СВЕ ДЕЦЕ СРБИЈЕ И СВЕТА

    У дечијој емисији Радио “СЛОВОЉУБВЕ” – ПИСМА ДРАГОМ БОГУ – једно дете је изговорило и овакву молбу:

    ”Молим Те, Драги Боже,… – да мој тата и моја мама примају редовно плату и имају времена за МЕНЕ…!!!”

    А шта и како да кажу – замоле Бога – она деца чији мама и тата уопште не раде – а тaквих је све више и више, све више – што смо ближи ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И НАТО ПАКТУ …
    А шта да кажу она деца која су израбљивана /деца од 7-12 година/ за надницу од 1 или 2 долара дневно у фабрикама – казаматима – МЕГА КАПИТАЛА, који ДОС на велика врата доводи у намучену земљу СРБИЈУ

    То више није молба – то је ГОЛГОТСКИ БОЛ – ВАПАЈ – КРИК: ” БОЖЕ МОЈ! БОЖЕ МОЈ! БОЖЕ МОЈ! – ЗАШТО СИ МЕ ОСТАВИО?”

    Родитељи, баке и деке, заштитимо нашу децу и унучад од ове ПОШАСТИ, ако треба и изласком на улице – проливајући своју крв за своје потомке, као што су то чинилии наши преци за нас – своје потомке!!!

    За жалење је што је ова дечија емисија укинута на Радију ”СЛОВОЉУБЉЕ”

    Драган Славнић

  2. “ВЛАСТИ И МЕДИЈИ ЋУТЕ О ОВОМЕ- У Европском парламенту траже да се одрекнемо Војводине и Косова и да признамо агресију на Хрватску!

    Објављено фебруар 6, 2016

    european-parliament-in-brussels1Представљање годишњег извештаја о Србији, који је у позитивном тону написао немачки посланик Дејвид Мекалистер, било је у среду још једна прилика да наши суседи изађу са бројним захтевима, без могућности Србије да реплицира.

    На седници Европског парламента у Стразбуру, бугарски европосланик Андреј Ковачев инсистирао је, на пример, да се Димитровграду врати име Цариброд, „да се овај српски град више не би звао по бугарском диктатору“!

    Најдаље су, по обичају, отишле западне комшије из Хрватске, а међу њима је, традиционално, најгласнија била Ружа Томашић.

    – Није Хрватска напала Србију, него Србија Хрватску. Кад нападнете једну државу, морате да признате да сте извршили агресију. Шта ћете са избеглицама? Шта ћете са стотинама силованих жена? Шта ћете с отетим и покраденим благом?

    Остали хрватски посланици су указивали на „гашење медија на мањинским језицима“, рехабилитацију Драже Михаиловића, аутономију Војводине, а позвали су и на признавање Косова.

    Београду је, с друге стране, замерено што се није више усагласио с Бриселом у спољној политици према Русији, а велики број европских посланика је затражио и већу слободу медија и изражавања.

    После извештаја о Србији, представљен је и текст аустријског известиоца Улрике Луначек о КиМ, која је затражила да пет преосталих земаља чланица ЕУ призна независност Косова. Шпанац Хавијер Коузо Пермуј је навео да је то „држава“ настала бомбардовањем, која је под мафијашком контролом и чији су руководиоци оптужени за злочине.

    Чуди ме да говоримо о интеграцији Косова. Зар не би требало да говоримо о интеграцијама целе Србије, у којој је Косово покрајина – поставио је питање Аустријанац Георг Мајер, додавши да се на Косову све више регрутују борци за џихад.

    Европосланик из Велике Британије Ричард Хауит подсетио је да су у 2015. години забележена 34 напада на новинаре у Србији. ”Истраживачко новинарство је посебно угрожено, јер се независни репортери у таблоидној штампи описују као страни плаћеници”, подсетио је он.

    Румунска европосланица Моника Маковеи рекла је да новинаре у Србији контролишу политичари и нападају их физички. “Са тим мора да се престане, јер нема демократије без слободе медија”, поручила је она.

    ПРИШТИНА НА ПОТЕЗУ

    Mинистар иностраних послова Холандије Берт Кундерс и европски комесар Јоханес Хан, поручили су да је време да Приштина спроведе свој део договора из дијалога са Београдом.

    (Вечерње новости)

    Овај унос је објављен под ГЕОПОЛИТИКА, НАСЛОВНА од стране корисника istok. Забележите сталну везу.”

    Драган Славнић

  3. Какав је ово текст?!!!?

    Изађи и гласај за неку странку из патриотског блока!

    Не размишљати хоће ли прећи цензус. Кад би одзив био преко 80% све би биле у парламенту и онда издајници ни у ком случају не би могли формирати владу.

    Свако добро

  4. Dejan Kosanovic pise :

    “Ако све ово имамо у виду запитајте се – чему избори?
    . . . избори се косe са основном логиком, па и здравим разумом”

    Ne bih se slozio sa g. Kosanovicem.

    Tacno je da svi kandidati lazu i obecavaju.
    Nikad se ne laze kao pred izbore, za vreme rata, i posle lova
    Najdalje je odlutao SNS sa bajkama iz 1001 noci. Jedna od najlepsih je bajka o Aladinovoj carobnoj lampi iz koje se pojavljuje seik Muhamed iz Dubaija sa pitanjem : koliko vam treba ? Dok mi zabezeknuti razmisljamo, Seherezada prekida pricu na najinteresantnijem mestu da bi je nastavila pred dolazece izbore.

    Medjutim, glasanje je danas u celom svetu prihvaceno kao izraz narodne volje. Glasali smo i u najtezim “ vunenim” vremenima, kad glasanje nije bilo svrsishodno.

    Godine 1945, uz dve glasacke kutije sedeli su naoruzani Oznasi. Kutije su bile napravljene tako da je ubacena kuglica lupivsi o dno, svima objavljivala da li je glasac glasao za “komuniste” ili za “reakciju”.

    Godine 1989, „ugrozeni“ narodi su glasali za spasioce tipa Kucan, Tudjman i Milosevic (Niko ne sme da vas bije), tako da su nas predsednici CKJ “spasavali” jos citavih 10 god posle pada Berlinskog zida.

    Danas su izbori slobodni i na nama je da se angazujemo, da ucestvujemo, da se organizujemo. Oni koji ne glasaju, pomazu one koji su vec na vlasti. S druge strane oni nemaju pravo da posle kritikuju novoizabranu vlast.

  5. Дејане, поздрав!
    ПС. “Освајање Слободе” је процес, дуг и мукотрпан.
    На напуштајмо наду. Она нас – неће.
    Свако добро!
    Станимир Трифуновић

  6. Лично обраћање госп. Косановићу:

    Поштовани господине Косановићу молим вас да се убудуће пре него што узмете да пишете овако деморалишуће текстове, да нас поштедите савета или чак решења у неком наредном вашем писанију, осврнете мало на прошлост и запитате се шта би вас саветовао неко од ваших предака и јесу ли се они предавали?!

    Пошто ваше презиме вуче корене из Крајине чуди ме да код вас изгледа упева преумљавање. Требало би да сте отопрнији. На крај крајева не каљајте часно презиме Косановић које је носио и Митрополит Дабробосански Сава.

    За наук и подсетник:
    Спаса нам нема, пропасти нећемо!
    Ништа готово није чак и кад све готово је!!
    Нема повлачења, нема предаје!!!

    Свако добро

  7. Ја ћу гласати само ако се повампири Коштуница

  8. @Хиперборејац

    Мени се свиђа Ваша енергија (ценим по броју узвичника које користите када пишете коментаре), али учинак је исти као код фудбалера који је претрчао 12 км на једној утакмици, а његов тим изгубио 5:0 тј. трчао је у нигде. Тако пролази и енергија коју Ви имате на изборима, а борите се са алама који имају цео Систем иза себе и који у самом старту воде против Вашег тима 20:0. Не бих рекао да је текст деморалишући већ истинит, а деморализација и депресија долази код ваших чланова (претпостављам да сте члан нечега) након избора и то када попију копачку или када вас ваше вође слажу, па баш не буде онако како сте се договорили или причали у кампањи. Но, то већ спада у корпус ваших проблема.

    Што се предака тиче сигурно ме не би саветовали да излазим са лажним људима, на лажне изборе (избор је бирање између различитих ствари) са лажним причама и лажним идеологијама. Мени је јасно да су западне мантре и предрасуде, па и њихов Систем, још увек јаки у народу, али за пут од хиљаду километара је битан први корак, а он је, по мени, тражење других решења од странчарске демократије као лажне и преварне парадигме.

    @Станимир Трифуновић

    Поздрав и Вама. Било је некада интересантно на некада слободном Стандарду 🙂

  9. @Deda Djole

    Oni koji ne glasaju, pomazu one koji su vec na vlasti. S druge strane oni nemaju pravo da posle kritikuju novoizabranu vlast.

    Ја и не критикујем власт већ Систем. Не бих образлагао разлике.

  10. Postovani Dejane Kosanovicu
    U celom slobodnom svetu se vlast bira putem izbora i to je jedina prilika da gradjani izraze svoju volju, kazu sta misle i u koga imaju poverenje.
    Ovu priliku ne treba propustiti. Ima ljudi koji vecito kritikuju vlast, a kad dobiju priliku da je biraju, oni odu na pecanje.

    Slazemo se da Sistem nije idealan ali, cini mi se da bolji ne postoji.
    Mozda vi imate neki predlog ili neko resenje ?

  11. @Deda Djole
    Систем о коме говорите ради као Виндоус који се није апдејтовао од ’88 године. Када не бих имао шансу да га надоградим, ја бих се прешалтао на Линукс, а Ви – како ‘оћете, не браним 🙂

  12. И овај као и бројни други текстови полазе од једне погрешне претпоставке: а да то је да се изборима ништа не мења. То је једноставно нетачно. Много шта смо променили, додуше често на горе, али то не чини промену мање уочљивом и мање стварном (напротив!). Оно што не могу да разумем јесте одакле људи црпе толико неповерење према садашњем политичком систему? И под тиме подразумевам само онај аспект политике који обухвата избор посланика за парламент, ништа осим тога. Мени се чини, и верујем да је то мање више јасно, да прилике у држави у великој мери зависе од распореда снага у парламенту.

    Још једна погрешна тврдња присутна у бројним текстовима који одмахују руком на изборе је да је тај дан једина прилика када се грађани нешто питају. То такође није тачно. Тај дан грађани одређују распоред снага у парламенту и то је веома важно. Али није једино важно. Важно је и какав је став јавног мњења о појединим питањима између изборних циклуса – да ли би наше западнофилске власти толико оклевале око учлањења у НАТО да народ листом није против ове опције? Има и безброј других прилика када се вага политичка моћ различитих делова друштва или различитих личности, утода потиче разлика политичке моћи којом разни грађани располажу. Подједнако се вреднује сваки глас у изборном дану али очигледно није сваки глас исти других дана и у бројним другим приликама.

  13. @Хиперборејац

    Ви ћете сигурно гласати за Цвијановића?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading