Захтев за предају посмртних остатака ђенерала Милана Недића породици

Министарству правде Републике Србије
Министарству унутрашњих послова Републике Србије
Безбедносно информативној агенцији

Milan_Nedic_1939 (1)Пре 70 година, 6. фебруара 1946. године, лист „Политика“ је на својој трећој страни донео саопштење Министарства унутрашњих послова ФНРЈ којим је саопштено да је мој деда армијски ђенерал Милан Недић извршио самоубиство скочивши са трећег спрата зграде ОЗН-а у улици Књегиње Љубице 21 у Београду.

Милану Недићу никада није суђено, никада му није дата прилика да образложи своје поступке и одбрани се од тешких оптужби.

У Београду свој гроб на Кошутњаку имају немачки војници настрадали у току борби за Београд 1915. године. Свој гроб на Калемегданском платоу има и велики везир Дамад Али-паша и многи који су бранили или освајали Београд.

Један од оних којима је ускраћено право на гроб је армијски ђенерал Милан Недић, без обзира што се за Србију борио у четири рата и овенчао се славом и ратним одликовањима.

Нека признања остану у домену државе која их даје или одузима, али оно што испред породице захтевамо јесте да нам се коначно предају његови посмртни остаци, да га ми као породица сахранимо како доликује православном Србину. Ово није наш први захтев, али сматрамо да је дошло време да се мртви врате на гробља а не да њихови духови лутају међу нама ширећи поделе.

Молимо наведене институције да уложе потребан напор да се наш захтев уважи. Одговори попут оних „да у нашој евиденцији немамо података“ одишу духом прошлих, тоталитарних, времена.

За породицу Милана Недића: А. Недић


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-71ACategories: Моба

Tags: ,

Оставите коментар