Александар Вучић: Дивим се протестантској етици, највише волим Макса Вебера

Премијер Вучић вечерас је два и по сата гостовао на ТВ Хепи, у термину у коме гледаоци ове телевизије гледају ријалити „Парови“. Водитељ специјалне емисије био је Миломир Марић, а премијеру су питања постављали и специјални гости – Јелена Карлеуша и Нада Мацура.

Премијер је потом одговарао на питања портпаролке Хитне помоћи и певачице Јелене Карлеуше и штићенице Сигурне женске куће Нине Шапутић.

Српска тенисерка Јелена Јанковић није дошла вечерас у емисију јер је синоћ имала хитну зубарску интервенцију, о чему је „Ало!“ већ писао.

Самозвана дива рекла је да се нашла у шоку што је уопште позвана да поставља питања Вучићу, јер грађани знају да она није на „истој страни“ на којој је и Вучић.

Она је рекла да од раније има искуства са премијерима, јер је за један немачки магазин причала о модном стилу тамошње канцеларке Ангеле Меркел.

Портпаролка Хитне помоћи је истакла да је за разлику од Јелена Карлеуша она на „правој, Вучићевој страни“, а Вучић је рекао и да је вечерас послушао госпођу Мацуру и обукао се слојевито.

У студију је већ у првим минутима дошло до малог сукоба између Карлеуше и Мацуре. На Јеленину прозивку да Мацура не би смела да се супростави као она, Мацура јој је одмах одбрусила.

– Станите нисам рекла све до краја. Понашате се као Вучићев телохранитељ – констатовала је Карлеуша.

– Марићу мислим да погрешно водите у емисију. Ако сте ме звали пустите да и ја нешто кажем, ипак сам ја глас народа – рекла је Мацура констатујући да би радо била Вучићев телохранитељ.

Штићеница сигурне куће упитала је када ће бити испоштовано и учињено све да се злостављане жене заштите.

– Радимо доста тога. Неке смо већ запослили. Веома су срећне и раде. Имају посао, на смену једна другој чувају децу – рекао је Вучић, на шта је штићеница рекла да су веома задовољни учињеним.

– Не могу да обећам сада све, али наставићемо да помажемо – рекао је Вучић додајући да мушкарци који туку жене нису људи.

– Наћи ћемо законска решења да најстрожије казнимо такве људе. Разговарао сам са Селаковићем и убудуће ћемо такве мере да преузимамо – рекао је Вучић истичући да су сва кривична дела у паду, осим насиља над женама.

– Ваљда је сад женама лакше да то кажу – рекао је Вучић, а штићеница је потврдила да је сада лакше женама које су злостављање да проговоре, јер сада постоје сигурне куће.

– Из своје куће сам изашла са бебом од 10 месеци. У сигурној кући сам око месец дана. Најважније је што нас ослобађају од страха и доста нам помажу – рекла је Нина.

– Желим да поручим женама да имају где да се склоне и треба да кажу све што их мучи – поручила је штићеница Сигурне куће, свим женама које трпе насиље.

Премијеру је потом Јелена Карлеуша поручила да је представник оне Србије која има другачије погледе на живот, и да ће покушати да Вучића приближи онима који га не воле.

– Тражила бих да се више смеје, да не прекида жене и да нема трему и страх да одговара на питања јер смо сви овде на страни Србије – рекла је Карлеуша.

Мацура је поручила да није део естраде као Карлеуша, али да је позната, јер је као лекар доста допринела Србији. На то је Јелена одмах реаговала и поручила да није дошла као естрадна звезда, већ награђивани колумниста.

Карлеуша је потом поставила питање цензуре у медијима.

– Као неко ко је прошао голготу и линч у медијима, морам да станем на вашу страну. Пошто вас оптужују за цензуру у медијима, хтела бих да причамо о томе – рекла је Карлеуша.

– Да ли једна јавна личност, која је узор многим младим људима треба да буде забрањена? Како се то десило? – запитала се Карлеуша.

Вучић је одговор почео цитирањем Шекспира, истичући да људи не говоре о својим манама.

– Извините ако сам вас некад прекинуо вечерас, али сте и ви то учинили и мени и госпођи Мацуру па смо ваљда у реду. Ја нисам лик који се смејем, иако има оних ликова „баци пет“. Имам тренутке када не могу да сакријем радост, као када отварамо путеве, али то не умем да покажем. Ја немам проблем са цензуром, јер ми је чиста савест. Велике проблеме не видим. То имају други – поручио је Вучић.

Карлеуша није била задовољна одговором, па је одлучила да преформулише питање.

– Не оправдавам лаж и на лажи одговорим, и то истином. Зато се надам да ћемо ускоро одговорити поглавља 23 и 24 да у Србији више не би могло да се измишља и да се пласирају лажи – поручио је Вучић додајући да је битно да се закони у Србији поштују.

Она је потом упитала Вучића да ли зна како су у прошлости пролазили велики реформатори.

– Лоше. Убили смо и књаза Михајла… Споменик њему називамо код коња, не код књаза. Један Александар нам је сметао јер је био превише окренут Аустрији, а други што је спасао Хиландар па смо га изболи 46 пута и бацили са терасе – рекао је Вучић подсећајући се личности из историје.

Вучић је Карлеуши потом одговорио да га све мање погађа кад пишу лоше о њему.

„Дивим се протестантској етици; добро је да имамо капитализам, највише волим Вебера“

Нада Мацура је негодовала што је више „простора“ у емисији добила Карлеуша и замолила је да је не прекида док она говори.

– Питала бих Вучића ко је њему био узор у политичком животу и ко му је узор од филозофа – питала је Мацура.

– Највише волим Маркса Вебера – рекао је Вучић препоручујући младима да читају Вебера.

-Дивим се протестантској етици и оном што је њихова цивилизација успела да створи. Ја сам православац, али мислим да много можемо да научимо од њих – рекао је Вучић.

Karleusa-macura-vucic-

„Учио сам од Милошевића, Драшковића и Шешеља“

Он је признао да је као мали хтео да буде адвокат, али је додао да је учио од многих политичара.

– Учио сам и од Милошевића и Драшковића, и Шешеља и много више. Учио сам и од Томе Николића и Коштунице. Усвајао сам све што ми се чинило да је добро и да је важно и да то могу да искористим у неком тренутку – рекао је Вучић.

– Милошевић је био добар државник, али у његово време су се догађала политичка убиства – да ли лична или не, судови ће то да докажу. Друго, имаш обавезу када си на челу владе и државе јесте да те не вуку ниске страсти – рекао је Вучић додајући да и он прећути и оћути иако га нешто нервира.

– Велики Киплинг је сматрао да је рат најбоља опција, а онда је његов син отишао у рат и погинуо у том рату, а онда је један велики писац рекао да су уствари очеви криви што су лагали децу – рекао је Вучић.

Он је рекао да у Србији сузавац није бачен већ три године.

– Излазимо из кризе, неће то ићи брзо ни лако, али ће ићи стабилно. Видим страх од те стабилности и зато хоће да се вратимо у муљ – рекао је Вучић присећајући се шта су писали Ниче и Хитлер.

– Ја се надам да ћу радити са таквом врстом марљивости као Нада. Зато је сви воле. Она не одбија ни једну телевизију. Ја њу свако јутро видим на свакој телевизији. Много је вредна – похвалио је премијер Наду Мацуру.

– Када би Јелена устала у 3.30 и била рано у превозу. Ја увек гледам на сат и проверавам да ли је у минут стигла – покушала је Мацура да објасни зашто Вучић цени њен рад а Јелена је рекла да људе који су гладни не интересује које филозофе Вучић воли, већ када ће им стомаци бити пуни.

– Има много оних којима крче црева, али се мање жале од оних којима црева никад нису крчала. И они су увек спремни да чују о филозофима – рекао је премијер. На добацивање певачице да не могу да чују како им крче црева од буке из аутобуса, Вучић је рекао да нам аутобуси нису бучни и да ускоро набављамо и нове аутобусе.

Упитан да ли грађанима у Србији може ускоро да буде боље, премијер је одговорио да не може.

– То не може брзо, то не говорим само ја него и ММФ и Светска банка, али радимо на томе. Чинимо све да људима не крче црева, иако некима мање крче него раније – рекао је Вучић додајући да се брани од превеликих очекивања људи „да ће им нешто пасти с неба“.

Он је потом објаснио да су плате и пензије морале да буду смањене јер је Србија била пред банкротом.

– Да то нисам урадио прошли бисмо горе него Грчка – рекао је Вучић додајући да ће 5. фебруара просветни радници имати четири одсто веће плате.

– Узето им је 10 одсто, биће им враћено четири. Остаје још шест одсто – рекао је Вучић додајући да, ако буде било простора плате бити опет повећане до краја године, па опет у 2017. години.

Он је рекао да је и свестан да је „он крив“ за проблем сваког грађанина у Србији.

– Кад Звезда победи Партизан, ја сам крив, монтирао сам да Звезда победи. Кад Партизан победи то сам ја монтирао да се не би причало како само Звезда због Вучића побеђује. Крив сам и за поплаве, и када пада киша – рекао је Вучић, али и додао да је влада учинила све да држава буде обновљена након мајских поплава.

– Радило се у Обреновцу пуном паром, у Крупњу, у многим градовима. Све је сређено – рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија за време његовог мандата сачувала пуну самосталност и сувереност, стекла углед у свету.

Он је рекао и да га пуно брине нестабилност у региону, као и шта ће се догађати у наредних неколико месеци.

Карлеуша је опет покушала „између редова“ да испрозива Мацуру, али је наишла на оштар одговор премијера, који је бранио портпаролку Хитне помоћи.

 “Нећу да допустим да криминалци управљају Србијом, идемо на изборе зато што је важно да имамо стални ток реформи; Учествоваћу у Лондону на конференцији ЕБРД и преставити „show-case“ Србија“

Премијер Александар Вучић каже да је донео одлуку о ванредним изборима како би актуелна власт имала пун мандат за спровођење реформи до одлуке о чланству у ЕУ.

Он је за телевизију Хепи рекао да би реформски процеси у Србији били прекинути „у пола“ ако би грађани на изборе изашли 2018. године.

„Идемо на изборе зато што је важно да имамо стални ток реформи. Ми ћемо да урадимо све да будемо примљени у ЕУ, али чак и када уђемо у Унију, нећемо живети без проблема. Неке земље које су постале чланице данас живе лошије него раније, али је важно да ми достигнемо одређене стандарде у владавини права, да имамо стабилне финансије, то хоћемо због себе“, казао је Вучић.

Он је додао да неће мењати политику и да се не плаши одласка са власти.

Говорећи о стабилности у региону, премијер је оценио да постоје они којима не одговара стабилна Србија.

„Брине ме стабилност у региону. Погледајте Македонију, Црну Гору, стање у Приштини, БиХ, а што би онда Србија била стабилна“, упитао је Вучић.

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да ће пре августа бити изграђено 40 километара аутопута од Београда до Чачка, а да ће 2018. године бити завршена деоница од Чачка до Пожеге.

Гостујући на телевизији Хепи, Вучић је казао да је актуелна Влада Србије обновила више километара пруга и изградила више километара путева „него икада“.

„Урадићемо и 97 километара до Бољара на граници са Црном Гором, а странце интересује Коридор 10, од Београда ка Нишу и даље ка Македонији и једним краком ка Бугарској“, казао је премијер.

Према његовим речима, ускоро ће у Врање и Владичин Хан доћи нови инвеститори који ће запослити више хиљада људи.

„Очекујем и нови уговор са Џенерал електриком у Нишу и запошљавање још 2.400 људи, доводимо и праве фабрике у Нови Сад које ће запослити 5.000 људи“, рекао је Вучић.

ЕБРД у Лондону, на примеру Србије

Вучић је најавио да ће крајем овог месеца учествовати у Лондону на конференцији Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) о региону, а на основу анализе онога што је урађено у Србији.

Према његовим речима, на конференцији ће бити представљен „show-case“ Србија.

Вучић је истакао да су реформе и разлог због којих се одлучио на ванредне парламентарне изборе, односно чињеница да жели да обезбеди пун мандат влади, како би реформе до 2019, 2020. године спровела до краја.

Гостујући у „Ћирилици“ на телевизији Хепи, он је истакао да не може да обећа да ћемо постати члан ЕУ до 2020, али обећава да ћемо урадити све што је неопходно да будемо примљени, а онда је на државама чланицама да одлуче када ће то бити.

Упитан да ли би ико у ситуацији када има већину расписао изборе, премијер каже: „Не би нико. Мало ко би то урадио“.

Премијер Вучић је рекао и да нико није очекивао да ће он расписати изборе. Додао је да избори још нису расписани, али да ће опозицији дати 100 дана да се спремају.

За то време, каже, он се неће бавити изборима већ ће ради својој посао премијера.

„А они нека се баве рушењем и победом на изборима. То легитимно и то је у реду“, рекао је премијер и додао да је важно да људи виде ко, шта, како и на који начин ради“, рекао је.

Цитирајући творца модерне британске конзервативне странке, Вучић је рекао да је свако ко је на власти увек непопуларан.

Премијер је указао на очигледну чињеницу да се у овој ситуацији сви уједињују, па чак и Двери и Демократска странка, они за шта се мислило да је немогуће.

Упитан зашто би то, на пример, радили социјалисти када су већ на власти, премијер је рекао да би они И тада били на власти, те додао:

„Има разлог зашто. Не говорим о њима, говорим о свима и неким другим актерима којима не одговара пуна стабилност владе. Погледајте, казао је, Македонију, Приштину, Црну Гору, БиХ, Хрватску“, те запитао: „А што би Србија била сасвим стабилна?“

„Опозиција има апсолутну власт када је о медијима реч“

На констатацију да И неким центрима моћи одговарају патуљасте државе, премијер каже да не би ни то искључио као један од мотива.

„Мислили су да ћу да плачем И кукам што се уједињују. Зовите га нови Дос, уједините се сви, ако народ мисли да сте ви боји, ако народ то мисли, па ево вам онда то“, казао је Вучић истакавши да он мисли да грађани имају право да се одреде.

„Ево сада имају апсолутну власт у медијима, па нека ме смене“, рекао је Вучић мислећи на опозицију

Најављује да политику коју ова влада води неће да мења, да неће тајно да се договара, те да га једино занима да ли његова странка има народно поверење.

„Ако га немамо није ми проблем да одем са власти“, поновио је.

Премијер је истакао да предстојећи избори бити неизвесни и тешки, те да, када то каже, никога не завитлава нити понижава.

„Само глуп човек потцењује политичког противника и не види шта се дешава“, казао је премијер запитавши зашто више не говори о томе да је у Србији на делу цензура и диктатура. Што више не говоре о томе. Погледајте новине како данас изгледају. Требало би ја да тражим већа људска права и да се борим за више слободе у медијима. О њима (опозицији) нигде ништа лоше не пише“, навео је он.

Додао је и да би они који причају патриотске приче земљу угрозили за веома кратко време.

„Они који причају о Русији, Руси неће ни да их виде“, а на опаску да се прича да Путин не жели да прими Вучића, премијер каже да је са председником Русије официјелно био четири или пет пута, толико и са Ангелом Меркел коју ће, како каже, видети сутра или прекосутра поново у Лондону.

Оценивши да су то празне кафанске приче које не воде ничему, премијер каже да на многе такве приче не жели ни да одговори.

Истиче да опозиција има прилику и нема право да се жали јер имају апсолутну власт на медијској сцени.

„Зашто ова влада некоме смета“, запитао је и одговорио истовремено да је то зато јер неће да допусти да криминалци управљају Србијом.

Јер, како је истакао, он цео живот мислим да живим у овој Србији и нигде другде.

„Зато ми не могу ништа зато их се не плашим“, поручио је премијер.

Бета-Танјуг-Ало-Хепи

(НСПМ, 1. 2. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-71eCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. maks veber i njegova protestantska etika je unistila indijance,a onda su presli na ostatak sveta.

  2. Moze li neko da mi kaze koje toa osoba koja se zove Jelena Karleusa,Priznajem da sam neobrazovan

Оставите коментар