Трибина: Шта је истина о Милану Недићу (аудио)

Milan_Nedic_1939 (1)У уторак на Богојављење, 19. јануара у 20 часова, у Зрну је одржана трибина посвећена почетку поступка за рехабилитацију бившег председника владе за време окупације Србије генерала Милана Недића.

Судски процес је поново покренуо лавину питања и контроверзи о Недићевој улози током Другог светског рата.

За једне, Недић је био „осведочени сарадник Адолфа Хитлера“, „директно одговоран за смрт 80 одсто јеврејског становништва у Србији“, јер „ни на који начин није интервенисао, нити онемогућио холокауст“, који је спроводио Гестапо (Олга Манојловић Пинтар).

За друге, Недић је био „српска мајка“ (Синиша Ковачевић), због, како кажу, свесног жртвовања образа и живота за спас српског народа, али и због спасавања и распоређивања избеглица из Хрватске, Војводине и Босне, око 420.000, и прогнаних Словенаца.

У својој монуменатлној синтези, „Србија у Другом светском рату”, историчар Бранко Петрановић истиче да је Недићева улога у сарадњи са Немцима била примарно сажета у спашавању оног „што се спасти може“ – српског националног корпуса.

Шта крију 1645 страница досијеа Милана Недића, којег је БИА доставила Архиву Србије? Да ли је Недић био издајник или „српска мајка“?

О свему овоме, али и много чему другом, говориће унук Милана Недића, Александар Недић, заступник предлагача рехабилитације адвокат Зоран Живановић и историчар докторанд Саша Адамовић.

ПОСЛУШТАЈТЕ АУДИО ЗАПИС ЦЕЛЕ ТРИБИНЕ


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6XwCategories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар