Милан Шкулић: Хрватске оптужнице, српска саслушавања

Наши правосудни органи не смеју се претварати у „продужену руку” пристрасних оптужења суседне државе

Milan-skulicМноги Срби су у Хрватској оптужени за ратне злочине. Повремено се људи и хапсе на основу „тајних” потерница. Многи српски официри у Хрватској се кривично гоне за ратне злочине. Нашој јавности то је углавном познато, а људи који знају да су на хрватским потерницама, или слуте да би могли бити на некој oд њих, избегавају путовања у Хрватску, али и у друге државе које би их могле изручити Хрватској.

Србија не изручујe своје држављане другим државама, али српско правосуђе и те како сарађује с хрватским. Овдашња јавност, међутим, слабо је обавештена о случајевима када српско правосуђе служи као „сервис” хрватским органима. По хрватским замолницама, у Србији се, наиме, некада обављају доказне радње, па се и у својству окривљених саслушавају људи који се у суседној држави кривично гоне. То се чини на основу Уговора између СРЈ и Хрватске о правној помоћи у грађанским и кривичним стварима, који је Србија „наследила”. Трошкови такве правне помоћи падају на терет буџета Републике Србије.

Према том уговору, држава уговорница одбиће правну помоћ ако дело које је наведено у замолници, по праву замољене државе, није кривично дело, или ако је замолница у вези са делом које је по мишљењу замољене државе политичке или војне природе. Чини се да наши правосудни органи нису довољно пажљиви у оцени када треба да одбију правну помоћ. Већина српских официра се у Хрватској гони по основу командне одговорности, што значи да злочине нису непосредно извршили, нити наредили, већ се терете за пропуштање радњи којима би спречили ратне злочине својих потчињених.

Командна одговорност је у неким својим облицима врло блиска објективној одговорности, али она у Србији не постоји као општи кривичноправни институт, већ је, слично као у Немачкој, посебно кривично дело. У Кривични законик ово кривично дело унесено је тек 2006. Како се кривични закон, осим кад је то повољније за учиниоца (што овде свакако није случај), не може применити ретроактивно, нико у Србији не може одговарати по основу команде одговорности за ратне злочине у грађанском рату деведесетих, као и током албанске побуне и терористичког деловања на Косову и Метохији, те агресије на СРЈ 1999. године.

Хрватске оптужнице препуне су политичких и квазиправних формулација. Увек се спомиње агресија на Хрватску, а хрватски тужиоци „заборављају” да се Хрватска противуставно отцепила.

Тадашња једина легална оружана формација у хрватским оптужницама се означава као „тзв. ЈНА”, а ТО као „српске паравојне постројбе”. Поједини посебно „надахнути” хрватски тужиоци и даље пишу о „српско-четничким постројбама”, „великосрпској агресији” и сл. И све то најчешће рутински прихватају и наши правосудни органи, те за потребе таквих кривичних поступака у Хрватској као окривљене саслушавају српске официре, који не само да морају да се бране од најчешће бесмислених оптужби, некада и за радње које у Србији нису кривично дело, већ немају прилику ни да остваре увид у доказе који се наводе у хрватским оптужницама. Због хрватског „новоговора”, често им треба и речник. Такав однос државе Србије према њима не заслужују они који су у тешком времену остали верни војничкој заклетви, спасавали војнике у блокираним касарнама и покушавали да одбране српски народ који је према Уставу СР Хрватске био конститутивни чинилац пре него што је већина Хрвата, први пут после крваве епохе геноцидне „НДХ”, одлучила да и по цену рата створи ексклузивно хрватску државу.

Злочин нема националност. Ратни злочини не застаревају, а ратни злочинци морају бити кажњени. То је витални интерес Србије, али наши правосудни органи не смеју се претварати у „продужену руку” пристрасних оптужења суседне државе, нити неразумно служити за лечење било чијих националних фрустрација и очување мита о Хрватској као недужној жртви.

Професор Правног факултета Универзитета у Београду, председник Удружења правника Србије

(Политика, 19. 1. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6XzCategories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар