Гардијан: Немачки комесар Гинтер Етингер изразио бојазан од „пропасти“ ЕУ

Немачки комесар Европске уније Гинтер Етингер изразио је бојазан да би се ЕУ могла распасти услед притиска растућег популизма.

g-eu

„ЕУ је научила како се превазилази криза. Међутим, расте број популистичких или нестабилних влада. То ме брине“, рекао је Етингер, члан Демохришћанске уније Ангеле Меркел.

„Први пут заиста видим опасност да би ЕУ могла да пропадне“, упозорио је комесар ЕУ не прецизирајући које земље га највише брину.

ЕУ је ове године потучена у Литванији, као и лошом природом редоследа којом се борило против кризе у Грчкој, али и рекордним приливом миграната око чега су се разишла мишљења у европском блоку.

Немачка ове године жели да „извезе“ неколико милиона азиланата, а неколико источноевропских народа, укључујући Мађаре, не желе да приме избеглице.

Изворник вести: The Guardian

Са енглеског посрбио: Душан Ковачев

Чешке новине: По анкети би мање од 20% Чеха би жалило ако пропадне ЕУ

Праг – Мање од 20% Чеха зажалило би ако се Европска унија распадне, половина има неутралан став о томе, 22% би осетило олакшање, а 6% посто би се радовало крају ЕУ, према истраживању јавног мњења које је спровео Институт за социологију.

prag-sat

Због пропасти ЕУ највише жале млади људи, они који су студирали и недавно дипломирали и студенти из града, затим људи који често прате вести на интернету и они који се најбоље информишу о политици.

Према жељама бирача гледано, крај ЕУ би најтеже пао присталицама десничарске ТОП 09.

Најмање од свих крај ЕУ би жалили следбеници левичарских опозиционих комуниста (KSČM), чије присталице су углавном пензионери и људи који слабо прате интернет, показало је истраживање.

Само једна четвртина Чеха верује како је добро да буду део Европске уније, а наредна четвртина верује супротно, а половина нема јединствен став по том питању.

„Према својим ставовима о предностима чланства у ЕУ, Чеси су оштро подељени на две групе. Њих 56% се слаже да је Чешка имала користи од чланства у ЕУ још од њеног ступања у унију 2004. година, а 44% сматра да чланство у ЕУ није донело никакав бољитак“, тврди аутор публикације.

Истраживање је спроведено на узорку од 1051 испитаника, у трајању од 23. новембра до 2. децембра. Они који би жалили за ЕУ мање од свих су пензионери, људи незаинтересовани за политику или они који не прате вести на интернету, како је показало истраживање.

Изворник вести: Česke noviny

Са енглеског посрбио: Душан Ковачев


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6WB



Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading