На вест о смрти: Протојереј др Жарко Гавриловић (1933-2016)

ozarko-gavrilovicПрвог дана 2016. године у Београду је у 83. години преминуо протојереј др Жарко Гавриловић, свештеник Српске православне цркве у пензији.

Рођен је 10. априла 1933. у селу Дрежнику код Ужица. Основну школу је завршио у свом родном месту, нижу реалну гимназију у Ужицу, петоразредну Богословију и Богословски факултет СПЦ у Београду са најбољом оценом те године. Провео је три године од 1967. на последипломским студијама у Оксфорду и на Кибл Колеџу. Докторирао је на Богословском факултету СПЦ 1973. философско-педагошку групу („Религија у философији Божидара Кнежевића“) и 1984. на Философском факултету у Београду чисту философију.

Написао је двадесетак књига („Поглед у вечност“, „Велика мистерија света“, „Српски псалми“, „Логика крста“, „Брачна поема света“, „Зашто верујем у Бога“, „Господ Исус Христос историјска личност“),  и небројено чланака. Његово животно дело, „Српска енциклопедија православља“, остало је недовршено.

За свештеника СПЦ рукоположен 1956, службовао у разним местима Србије да би у пензију отишао из парохије у Београду. Као што говори наслов његове познате књиге („На бранику вере и нације“) протојереј Жарко Гавриловић био је неодустајни борац за Српство и Православље. За живота се неуморно борио за наставак изградње Храма Светог Саве и за разумевање величине светог владике Николаја Велимировића.

dr-Gavrilovic

Бритког језика и пера, протојереј Гавриловић није трпео неправде ни у Цркви ни у друштву: почетком вишестраначја 1990-их година оснива Српску светосавску странку, а  редован је био и на протестима против геј-парада. До последњих земаљских дана остао је привржен мисли светог Јустина Поповића о „свејереси екуменизма“.

Опело ће бити у Београду, у уторак 5. 1. 2015. у 9 часова, у цркви светог Јована Милостивог на гробљу Лешће у Београду а сахрана истога дана у 15 часова у Дрежнику код Ужица, саопштиле су породице Гавриловић и Лазић.

(Стање ствари)


Измена: Овај чланак је промењен 2. 1. 2016. у 23:59 – додато је време и место опела и сахране.

Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6Uh



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

21 replies

  1. Богу хвала што народу нашем подари проту Жарка… за оне који су имали уши да га чују…
    А сада имамо још једног праведника у Царству Небеском да се за нас моли у тешка времена која долазе…

  2. za sve nas Srbe svetosavce tuzna vijest, Isuse Hriste pomiluj dusu oca Zarka

  3. Gavrilovici u selu Drezniku poticu od roda Baja Nikolica Pivljanina . Sto govori da su nasi pretci Sokolovici jos pre pet vekova bili duhovne vode i patrijarsi srpskog naroda .

  4. Помени Господе уснулог слугу свога Протојереја Жарка Гавриловића и сачини му вјечнајапамјат!

  5. Otisao je veliki covjek i dobar pravoslavac.
    Neka mu je vjecni pokoj.

  6. Покој му души. Да га помене Господ у Царству Своме.

  7. Био је глас разума, покој му души. Слава му на век и вјекова!

  8. Царство му Небеско!

  9. ПРОТА ЖАРКО ГАВРИЛОВИЋ О ОМЛАДИНИ И ПАРАДИ ПОНОСА
    PROTA ŽARKO GAVRILOVIĆ O OMLADINI I PARADI PONOSA
    https://youtu.be/viY99dnoaL0

  10. Pokoj duši njegovoj i laka mu zemlja bila.

  11. Бог да му душу прости!

  12. Bio je to jedan od poslednjih branitelja pravoslavlja. Istinski Hristov ratnik,koji se nikada nije Hrista postideo i koji je sve nazivao svojim imenom.VECNAJA PAMJAT dragi mucenice,oce Zarko ! Nazvah te mucenicem jer dosta znam o tvojoj zrtvi Hrista radi.

  13. ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ!

  14. ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ!

  15. У уторак, 5.12.2016.г., служиће се заупокојена Литургија за почившег проту Жарка Гавриловића у цркви Св.Архангела Гаврила, Хумска 21, код ”Паритза-
    нобог ” стадиона, са почетком у 8,оо, у којој је отац Жарко једно време службо-
    вао као парох.
    Вечан му покој!

    Дрaган Славнић

  16. Oce Nas Zarko, ucio si nas veri, ljubavi prema Bogu i Hristu, ucio si nas da se ne bojimo onih koji ubijaju telo, ucio si nas Putu koji je Istina i kako da se na njemu odrzimo i ako je ostar kao ivica seciva. Ali nas nisi naucio kako dalje bez Vasih Duhovnih Saveta i Vasih Molitava!
    U ovom pretuznom trenutku raduje me samo jedna nada u koju ste Vi i sami verovali, a to je da cete se za Srpski Narod i dalje boriti i moliti ali sad pred samim Prestolom Bozijim sa ostalim nasim Srpskim Svetiteljima, Svetim Savom, Svetim Nikolajem Velimirovicem…
    Utesi nas Oce Zarko Svetim Tvojim Molitvama!

  17. Dok se danas, blazene uspomene Protojerej -stavrofor Dr. Zako Gavrilovic molitveno
    ispraca u veno Hristovo carstvo, iz hrama sv, Ahandjela Gavrila, od svojih kolega I verne mu pastve, da bude sazitelj tih prvih stanovnika vecnosti:Arhandjela I Andjela, a kasnije I svih ugodnika Bozijih Srbskoga roda, I mi se molitveno pridruzujemo, jer
    je I otac Zarko bio neustrasivi borac Crkve Hristove I neustrasivi Gromovnik u odbra-
    ni ucenja Pravoslavne Istine u vreme kada swu gotovo svi celnici, vrhovni “duhov-
    nici” Srbske crkve podbacili , u odbreni Istine izdali Crkvu, zajedo sa svojim pred-
    vodnikom, tzv. patrijarhom, u vreme najperfidnije , najpodlije SVEJERESI EKUME-
    NIZMA (sv.Ava Justin).

    Danas molimo Gospoda da oca Zarka pricisli tim prvim I potonjim braniocima vere I I Bozanskog ustrojsta sveta I Neveste Hristove -SVete Crkve Njegove; da mu podari
    zriteljno dozivljavanje ISTINA vere Pravoslavne u slavi Gospodnjoj, koje je on, ovde na zemlji, neustrasivo branio I propovedao celog svog zivota vi-za-vi onih koji te ISTINE CRKVE BOZIJE izjednacuju sa anemicnom I sapunjavom “istinom” nekakve “sestrinske papske crkve”.

    Neka ocu Zarku Gospod podari nezahodjascuju radost u Carstvu Svome, a medu nama neka ostane vecno molitveno secanje.AMIN.

  18. https://www.youtube.com/watch?v=pc2beXhCu5Q

    Оче Жарко моли Бога за нас грешне.

  19. Оче Жарко почивајте у миру, једино што никад нећу доживети је да вас видим уживо.Вјечнаја памјат.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading