Александар Лазић: Де Ниро, брате Србине, хоћеш ли глумити Дражу или Слобу?

Пре неко вече, добрано после поноћи, стиже ми мејл од врлог сарадника са линком који је садржао, мало је рећи, запаљиву изјаву планетарно познатог глумца Роберта де Нира. Сајт се зове Радар.рс (и рекламира се као УВЕК ПРВИ), а Де Ниро тврди „Србима учињена највећа неправда; Волео бих да глумим Дражу или Милошевића“.

deniro-srbin

Извор: Радар.рс

Како ми је и даље у глави измишљена вест „Том Хенкс: Косово одувек било српско“, а ономад сам и сâм насео на вест да је легендарни чувар Зејтинлика преминуо (није била лаж него „ошљарење“, али ја свакако написах „Извињење или Како је Курир сахранио живог чика Ђорђа“) – на крају крајева и сам пишем вести као да су праве па не би било баш упутно да се и сам „упецам“ – упитах сарадника је ли, бре, ово аутентично (волим и ја да нас хвали Де Ниро, но трпим).

Дража или Слоба, питање је сад: Сарадник не буде лењ него посла исту вест са другог сајта – и Дрина инфо портал јавља да је „Србима учињена највећа неправда“; како је већ било три сата после поноћи ја не примећујем да овде Де Нира не мучи дилема Дража или Слоба, али ми пажњу привлачи видео запис који је потпора тексту – ту је Роберт са Борисом (Тадићем), година отпремања је 2008, али глумац не тврди да се „осећа као Србин“, него кроз смех каже „можда сам делом Србин, ко зна какво је порекло… Ђоковић је сјајан момак“. Како пратећи видео нимало не прати текст – одлазим да спавам сном праведника, а експертизу истинитости остављам за боља времена/дане.

Но, кад сам ја већ на ову вест и заборавио – она постаје „вирална“ (је лʼ се тако каже?): Курир (26. децембра), ИН4С, Принцип, Искра, Спутњик, Танјуг, Политика, Блиц, Телеграф.рс (27. децембар), да не помињем многе друге (ТВ Бијељина, Story.rs, Новине новосадске, Јадовно, Радио Требиње…). Није било куд но да се упустим у мини истраживање: где је и да ли је најпопуларнији глумац на свету признао да се „осећа као Србин“?

Васколики Интернет јавља: Прва ствар која пада у очи јесте да стоји је Де Ниро то изјавио за „један британски лист пре неколико дана“. Мож’ да бидне, али не мора да значи или „рече нам један чоек“? Но, други податак добијен баналном претрагом Нета јесте да нема никаквог интервјуа у којем глумац помиње Србе, Србију, Други светски рат, а да је дат у последњих месец дана. (Нема ни раније, рекао бих, али сам ограничио претрагу на ово време, „пре неколико дана“.) Трећа ствар, биће да је све потекло од сајта Slobodni mediji – 20. децембра они су објавили овако нешто:

Robert de Niro: Srbima je učinjena najveća nepravda od strane Evrope i sveta!

Američki glumac Robert de Niro u razgovoru za jedan britanski list pre nekoliko dana izjavio je da je Srbija jedna od najmanjih država u Evropi ali sa najvećim mukama od svih ostalih naroda.

De Niro je spomenuo Srbe nakon pitanja britanskog novinara, “Šta vam je najveća nepravda u Evropi nakon drugod svetskog rata?”. De Niro je napomenuo da je najveća nepravda učinjena Srbima od strane Evrope ali i celog sveta kada je odlučeno 1999. da bombarduje ovu malu zemlju.

Robert je istakao da je više puta govorio da se i lično oseća kao Srbin, ali da mu iskreno nije jasno zbog čega postoji sukob sa Hrvatima i Bosancima kada je reč o gotovo istom narodu koji je istorija razdovjila.

Извор: Слободни медији

Извор: Слободни медији

Са сајта Slobodni mediji текст преузима сајт поетског назива Besnopile.rs, додајући основној вести и горе поменути видео запис „Де Ниро: Можда сам Србин“. У верзији „Бесног пилета“, са видео записом, вест долази на сајт БК ТВ, мада је тамо као извор потписано „BKTVNEWS, Slobodni mediji”. Сајт Story.rs, на пример, као извор наводи „besnopile.rs/slobodnimediji.com“.

Мали новинарски предах: Човек мора да се запита у каквој ери новинара и новинарства живи, каква је то трка „бити први“, докле је стигло „ништа не проверавај, само пуштај“, јер – ако вам Slobodni mediji уливају страхопоштовање самим називом (а и финансира их компанија из Швајцарске, а помажу USAID, NED & NDI), колико непажљив треба да буде новинар па да као озбиљну вест преузме од нечега што се зове БЕСНО ПИЛЕ, на сајту има и БЕСНУ ГЛИСТУ, а у секцији „О нама“ лепо признају да „sve vesti ili video klipovi i objave koje besnopile.rs objavljuje su ili izmišljene ili u službi skretanja pažnje na neku pojavu u društvu ili pokupljene sa društvenih mreža“.

Извор: Бесно пиле

Извор: Бесно пиле

Добро, а откуд у целој причи Дража М. и Слоба М.: Са БК ТВ сајта текст преузима ТАБУ екипа са „Видовдана“ (датум је 25. децембар), многима већ познати аутори лажних вести – мало обликују садржај (избацују оно „један британски лист“ и умећу „за британске медије“), а и додају цео пасус о томе да би Де Ниро желео да сними „историјски филм у Србији о Србији“:

Он је рекао да воли да дође у Србију и да му се свиђа Београд у ком је боравио доста давно. Желео би да снима историјски филм у Србији о Србији. Нарочито су му инспиративне српске историјске личности, попут Драже Михаиловића, који је био први герилски борац против фашизма и Слободана Милошевића који је, по њему, трагична личност шекспировског калибра.

Извор: Видовдан

Извор: Видовдан

Иако су као извор потписани ТЕЛЕГРАФСКА АГЕНЦИЈА БАЛКАНСКЕ УНИЈЕ „ПОУЗДАН ИЗВОР НЕПОУЗДАНИХ ИНФОРМАЦИЈА“ и БКТВ – то не смета нашим новинарима да тек сада разделе ову вест: у овој верзији преузима Курир (мада потписује само БКТВ, иако оног ТАБУ пасуса тамо нема, ваљда им било глупо да потпишу и Телеграфску Агенцију Балканске Уније „Поуздан извор непоузданих информација“!). Ту на делу видимо и интелектуално поштење и минимално поштовање ауторског доприноса – у верзији са Дражом/Слобом вест преузимају ИН4С (извор: Агенције), Принцип (извор: сам Принцип!) и Спутњик (извор: сам Спутњик!). Кустуричина Искра преузима са сајта Принцип и уредно потписује; Танјуг узима са Спутњика и наводи извор, а од Танјуга узимају Политика, Блиц, Телеграф… У трену писања овог осврта, Танјугова вест нашла се и на сајту листа Ало, Новости, чак и РТС-а!

Најпоузданије од непоузданог: За домаћи размислите да ли је истинита вест „Tramp: Nije trebalo bombardovati Srbiju, oni su nam bili saveznici. Srbi, izvinite!“; вест се налази поново на сајту Радар.рс, оног што је поменут на почетку ове приче и чији радарски инструменти изгледа нису одавно баждарени.  


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6Rs



Categories: Противу дезинформација

Tags: , , , ,

19 replies

  1. Недам се да ће и раскринкавање ове тобожње вести постати вирално, да се не брукају 🙂

  2. ТАБУ постоји већ скоро 8 година. Можда је чак старији и од Њуз нета.
    ТАБУ је измислио да је папа Рацингер пореклом Србин и да када је папа сазнао за своје порекло почео је да учи српски, а да су потом избили скандали у Ватикану и да ће папа морати да се повуче. После је ово пренео Информер. Недуго потом папа Рацингер се заиста повукао.
    Али хајде да је ТАБУ имао неку информацију или да је убо, но ТАБУ је такође писао и следеће:
    Тадић се извинио Немачкој због фудбалског пораза

    Помозите сиротим политичарима!

    Мркоњић: Србија велико градилиште – уложићемо 33 милијарде евра и изместити Дунав

    Истраживања доказала: Србија колевка фашизма

    Споменик Фрањи Туђману у Београду( овде је било речи како нека наводно НВО подиже споменик Фрањи у Бг)

    итд

  3. Роберт де Лазићу – царе!

  4. Замислите касније током дана вест: ”Де Ниро демантује Стање ствари; А. Лазић ме одваја од мог српског идентитета” 🙂

  5. Новинарство је дотакло дно, а ово је само потврда тога. Новинари пишу шта год хоће, док маса чита само наслове. Ово друго је много горе.

  6. “(Александар Лазић је медијски детектив par exellence, међутим, и лепо је документовао одакле су стигле обе лажне вести. Обратите пажњу ко све кога преноси, а ко кога у том вилином колу финансира… да човеку памет стане.)”

    (http://sivisoko.blogspot.rs/2015/12/tramp-deniro-henks.html)

  7. Љ.С. прогатала патку:

    http://www.politika.rs/thumbs//upload/PrintHeadline/Image/2015_12///170z244_POL_BG_2812_01_.jpg

    Д. Б. скинуо вијест са сајта.

  8. Мене је највише изненадило што је ”Политика” насела. Додуше то се поклапа са различитим сазнањима о генералном паду квалитета новинарског рада у скоро свим медијима у Србији, па и у ”Политици”.

  9. Честитке г. Лазићу!
    “Политика“, иначе, има “светлу традицију“ у паткарству, мада се мало улењила и направила дужу паузу. Подсетимо се па примера: “Политика“ је 12. 01.2010 г. (на основу информације добијене од Танјуга) објавила следећи чланак поводом смрти једне принцезе Карађорђевић: “Преминула принцеза Јелисавета Карађорђевић-Јусупов“. Стварно, трагично – још више и зато што се преминула принцеза никада није била ни родила!
    Две године касније, из пера једног од сопствених пискарала, “Политика“ је 26.08. 2012 г. објавила подужи чланак под насловом : “Томислав Првуловић по други пут предложен за Нобелову награду за мир“. Незгода је да је практично све у том тексту (осим чињенице да је тај Т.П. заиста некада дипломирао на Медицинском факултету у Београду било његова безочна измишљотина.
    Упркос документованом протесту у обема приликама, “Политика“ се није удостојила да призна своју тупавост.
    Сада, ето, имамо и “трећу срећу“ са Де Ниром – опет у копродукцији са “Танјугом“ (тазе југо-вампиром јер, колико је познато, тај “Танјуг“ је после дужег копрцања преминуо?). Биће пикантно пратити да ли ће се “Политика“ и овога пута поново, у складу са својом традицијом “правити Енглезом“?
    Истинска трагедија је у томе што је “Политика“ ипак најбољи српски дневник. То довољно говори о томе какви су остали.

  10. Овакве ствари нису ништа чудно када се новине не праве него склепају од гомиле полупроверених агенцијских вести и коментара склеротичних пензионисаних новинара. Зашто ”Политика” има толико колумниста? Зато што је дописничка мрежа практично укинута. Највећи део медија више нема свој производ и пласирају шта год виде на било ком месту. Поврх свега људи који би требали да врше селекцију морају да изнесу велики посао и очекивано праве грешке. Томе треба придодати жудњу за што већом читаношћу која се намеће као никада до сада – што је рефернца за оглашиваче.

  11. Сећам се случаја Томислава Првуловића – веома опширан биографски текст, не знам како је уопште нашао пут до новина с обзиром да би и врло површна провера на релевантним местима (репозиторијуми медицинских чланака и дисертација; сајтови установа које је обилато наводио) указала да је реч о најобичнијем шарлатанству. Сад је ситуација још гора јер се вести попут ове о Де Ниру или раније о Тому Хенксу или сада о Трампу шире огромном брзином!

  12. @ Душица
    Некада пропусти имају оправдање. Г. Душан Басташић без икакве финансијске помоћи Србије, а од прошле године и Републике Српске, води веома значајно удружење и сајт Јадовно. Г. Гојко Раичевић, као што недавно скреса и Русима, не добија од њих никакву помоћ за ИН4С. Поред тога, под сталним “мјерама” је као вођа покрета “Не у НАТО”, Агенције за националну безбиједност (АНБ) Црне Горе, чије сараднике уредно “поздрављамо” када се дописујемо и чујемо. За њих двојицу поуздано знам да немају времена ни да предахну, а камоли да провјеравају изворе вијести.
    Но, Политикина насловна страна не иде без одобрења глодура. Г. Лазић је чланак објавио прије штампања бгд издања. Проблем је што ови из Политике читају Стање ствари са закашњењем: тако су са закашњењем пренијели са овог сајта превод чланка Џона Пилџера о савременим креаторима рата и Солжењицна о руско-украјинским односима. Оба без навођења извора, други је, додуше, иницијалима потписала тадашња уредница културне рубрике.

  13. И даље ми није јасно зашто ови из Политике мисле да Родићи из Курира нису њих достојни… Били би добар тим… Па следеће године Родић уручује награду Александар Тијанић најбољем новинару – који није истраживао корупцију на највишим нивоима, већ на оним мало нижим…

  14. Све нам говори о томе да нам на одговорним местима ( а посао уредника СМИ-а је врло одговоран) требају одговорни људи. Јер осим што је ово занимљива причица о томе ко је насео, потребно је разумети и зашто је ко насео и у склопу тога да ли је неко насео намерно.
    Уреднику овог сајта свака част и захвалност на одговорности, а посебно што нас је овом ни издалека безазленом причом у ова суморна времена насмејао и орасположио и учинио да горку стварност ипак анализирамо са неопходним оптимизмом и лековитим осмејком.

  15. Додатак: сад сам прочитао сивог сокола…одличан коментар на Лазићев текст и целу ову догодовштину (реч је изабрана са намером јер желим да верујем да ово није био event)

  16. Ево, и Драгаш се упецао на Де Нира, преко Информера:
    http://www.dragas.biz/robert-de-niro/
    Но, искупио се изванредним огледом:
    http://www.dragas.biz/kum-2/
    koga se ne bi postidelo ni Stanje!
    G. Lazić je na potezu!

  17. Читајући овај текст две године касније, дођох до закључка да се у медијима ништа није прменило, осим што је опао број оних који покушавају да се информишу на српском језику, путем телевизије, новина, сајтова…Нажалост, уместо да нам се за цирка шесто дана појави трачак светлости на медијском небу, ми смо још дубље уронили у мрак.

  18. Мислим да је “поетика” ових лажних вести понекад и у самим насловима.
    Ако се прочита наслов из прве слике у тексту, затим наслов огласа, онда се увиђа “скривени смисао”:
    “Р. Де Ниро: Србима је учињена највећа неправда…” – “Боље од Вијагре”!
    Лажне вести су неком, заиста, боље од Вијагре.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading