Мајкл Кирби: Нормализација односа Београда и Приштине укључује и Косово у УН

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби говори за „Новости” о дијалогу с Приштином, санкцијама против Москве, сарадњи са владом…

Фото: Н. Фифић

Фото: Н. Фифић

Не тражимо да Србија призна независност Косова, већ нормализацију односа Београда и Приштине. Шта ће та нормализација на крају тачно значити, на Европској унији је да дефинише, али, по нама, то укључује и чланство Косова у УН!

Овако амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби одговара на питање да ли ће признавање независности КиМ бити крунски услов за чланство у Унији. Кирби, који крајем јануара завршава мандат у Београду, за „Новости“ поручује да је у последње четири године Србија напредовала, економски и политички, и у дијалогу са Косовом, односима са суседима…

Поједини српски званичници поручују да је чланство Косова у УН – неприхватљив услов?

– Западна Немачка никад није признала Источну Немачку, а она је била у УН.

Хоће ли захтев да Приштина добије столицу на Ист Риверу бити део правно обавезујућег споразума који Европска унија захтева на крају процеса нормализације?

– САД само асистирају у том процесу који води ЕУ, и у овој фази ни на чему не инсистирамо. САД су признале Косово, али то је питање за ЕУ, где пет држава то није учинило. Правно обавезујући споразум је један у низу папира који Београд и Приштина потписују. То сте већ чинили, у априлу 2013, августу 2015. године

Хоће ли Америка извршити притисак на Приштину да поштује договор о Заједници српских општина?

– Обе стране су потписале споразум и надам се да ће се он спровести. Дијалог није замрзнут, одвијају се разговори двеју страна о регистарским таблицама, „Телекому“, правосуђу…

Да ли ће наши блиски односи са Русијом бити велика препрека на путу ка ЕУ и хоће ли јачати притисци на Београд да уведе санкције Москви?

– Надам се да ће се пре тога створити услови да санкције буду укинуте. Можете имати односе са Русијом, али треба разумети њихову природу. Људи овде мисле да је Русија, а не ЕУ, најважнији економски партнер Србије. Према подацима ваших институција, а које је објављивала ваша штампа, од Русије сте добили нула динара неповратних донација. Ми смо вам дали милијарду долара донација, а нико не каже да сте од нас добили било шта осим бомби. Треба сагледати реалност, а не живети у митовима.

Има ли истине у томе да сте учествовали у медијским кампањама против премијера и Владе?

– Зашто бисмо хтели да рушимо ову владу? Она ради на реформама које и ми и ММФ желимо да видимо. Будимо логични – зашто бисмо то радили? Као што нема истине ни у тврдњама да лобирамо за смену министра Гашића, са којим сам, као и са његовим претходницима, блиско сарађивао.

А имате ли миљенике међу српским министрима? Помињу се Кори Удовички и Зорана Михајловић?

– Мој посао није да имам фаворите, већ да сарађујем са људима који воде министарства, ма ко они били.

НЕКА ВУЧИЋ ПРОЦЕНИ ТЕРМИН ЗА ИЗБОРЕ

Мислите ли да је сада право време за ванредне изборе?

– Премијер је поставио циљ да се послови ЕУ интеграција заврше до 2019. На њему је да процени када је најбољи тајминг за изборе, а да се прогрес не заустави.

ПРЕДРАСУДЕ

Шта ћете прво рећи новом америчком амбасадору?

– Да заборави на све представе које има о Србији. Људи овде воле људе, увек сам се осећао као добродошао. Србија је права мултиетничка средина, што се у Америци понекад не препознаје. У овој земљи је много више разноврсности него што сам мислио, и када је реч о људима и о природи.

Д. Милинковић

Наслов: Стање ствари

(Вечерње новости, 24. 12. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6Q6



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. “Не тражимо да Србија призна независност Косова, већ нормализацију односа Београда и Приштине. Шта ће та нормализација на крају тачно значити, на Европској унији је да дефинише, али, по нама, то укључује и чланство Косова у УН!”

    Није шија него врат!

    ПРАВО ЗНАЧЕЊЕ “НОРМАЛИЗАЦИЈЕ ОДНОСА” (И ПОСТУПАКА СРПСКИХ ВЛАСТИ)

    Документ о трајном миру – мировни уговор, са међународноправном снагом је већ припремљен, перфидно уобличен и маскиран под називом – „Споразум о нормализацији односа Србије и Косова“. До кога ће се доћи, подразумева се, „мукотрпним“ преговорима две стране (под патронатом треће која је активно учествовала у агресији на страни оне прве) кроз тзв. Бриселски пакет, а под супервизијом бирократа задужених за (и кроз) поглавље 35.

    То са формалним (церемонијалним) признањем нема ама баш никакве везе, нити је тако нешто потребно да би држава Косово функционисала, како нам пуне уши „непоколебљиви“ борци – од председника Републике, преседника Владе, до последњег министра.

    (http://tinyurl.com/zmv3ou5)

  2. Зашто бисмо хтели да рушимо ову владу? Она ради на реформама које и ми и ММФ желимо да видимо. Будимо логични – зашто бисмо то радили? Као што нема истине ни у тврдњама да лобирамо за смену министра Гашића, са којим сам, као и са његовим претходницима, блиско сарађивао.

    У најкраћем сажет амерички став према Вучићу и овој влади. Што би ког ђавола рушили некога ко постојано спроводи екстремистичку верзију њиховог програма. И плус то не ради као колаборант окупатора или велеиздајник или нешто слично већ као реформатор и борац за евроспку будућност, бла,бла,бла. Једино могу мало да подигну медијску буду да ставе до знања да неће трпети шарање и да покажу шта могу.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading