ФСК: Вучић има право да сања шта хоће, али не сме Србију да прави таоцем својих снова

Поводом текста Александра Вучића „Најреволуционарнији дан у српској историји“ (портал „Телеграф“ 14. 12. 2015, пренетом и на „Стању ствари“) vucic-istorijski

Ако Александар Вучић сам пише своје ауторске чланке, под хитно би требао да престане. Ако то неко други чини у његово име – нека промени аутора. До сада се већ Александар Вучић „прославио“ својим дубокомисленим порукама, али је у чланку од 14.12. написаном за интернет портал „Телеграф“ превазишао сам себе.

Уз ничим изазвано и тешко разумљиво повезивање појма „револуције“ Дејвида Мендиса, патентирања парне турбине и српских евроинтеграција, премијер наглашава како је Србији требало 200 година да стигне до свог циља. А циљ је, подразумева се – ЕУ! За ЕУ су, дакле, и гинули јунаци са Цера, и организоване демонстрације 27. марта и речено одлучно „не“ другу Стаљину и Коминтерни. Цела српска историја се улила у овај велики догађај – почетак преговора. Није заборавио премијер да подвуче и све „антиевропске“ испаде нецивилизованих Срба, од неког несретног попа који је анатемисао железницу, до атентатора и мародера. Па ипак, упркос њима, стигосмо до „отварања поглавља“. Историјског дана до којег је Србе довео Александар Вучић.

На крају је још и поручио како се мора одбацити сваки идеолошки приступ који оспорава напредак и развој и да у будућности неће бити места за „нас“ и „вас“ и „за архинепријатеље и мржњу“. Не знамо „у ком филму“ је Александар Вучић, али оно што пише нема апсолутно никакве везе са чињеницама. Како о историјским чињеницама потврђеним од стране истраживача, тако и о чињеницама које се тичу наше свакодневице и политичке реалности. О Вучићевој „слободној“ интерпретацији историје неком другом приликом. А што се тиче текућих ствари, требало би да му буде познато како дан отварања преговора између земље кандидата и ЕУ ни у једном случају није постао „историјски датум“. Такође, требало би да зна и да постоје случајеви када су преговори трајали и по три деценије, па опет нису завршени. На крају, Вучићева перцепција ЕУ и стварно стање у Бриселу су два дијаметрално супротна света. Гледа ли председник Владе Србије вести? Чита ли он новине? Има Вучић право да сања шта год хоће. Али он нема право да Србију учини таоцем својих снова.

Редакцијски коментар

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фонд стратешке културе, 15. 12. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6Kp



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

2 replies

  1. совсем точно что ви сказали !

  2. Да ли су снови РЕФЕРЕНДУМ грађана Србије о приступању у ЕУ?!
    На референдуму ће пасти снови највећег Српског ПАТЕТИЧАРА, распршиће се као мехур од сапунице, свудело се то њему или не! Грађани ће рећи велико НЕ уласку Србије у ЕУ.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading