Војислав М. Станојчић: Да ли ће се нови Хитлер звати Хилари

Пошто су их мушкарци вековима потцењивали и потискивали, жене су у последњих стотинак година успеле да се – бар у неким деловима света – изборе за равноправност и могућност да им буду доступна и занимања некада својствена искључиво припадницима јачег пола. Стекле су тако право и прилику да чак управљају и државама, и самим тим да, као и њихове мушке колеге, доносе судбоносне одлуке о свему, па и рату и миру.

hilari-2016

Хилари Клинтон

Ово право посебно је могуће злоупотребити у богатим и моћним земљама са изразито империјалистичким тежњама као што су, рецимо, Сједињене Америчке Државе. Стога председнички избори, који се у њима одржавају сваке четврте године, изазивају велико интересовање па и зебњу читавог света, јер је увек могуће да победник буде под великим утицајем фабриканата и продаваца оружја, којима мир у свету никако не одговара, јер омета њихове послове.

Ова бојазан све је приметнија како се приближава први уторак у месецу новембру 2016. године, када се, по већ устаљеном правилу из 1792. године, бира нови председник САД. После првог председника црнца кога је та земља имала, Барака Обаме, није немогуће да га у Белој кући 20. јануара 2017. наследи прва жена председница, Хилари Клинтон, разуме се, уколико је најпре њена Демократска странка изабере као кандидата за највиши положај у Сједињеним Америчким Државама.

Светска јавност, више од америчке, стрепи да ће се тако нешто догодити и гђа Клинтон постати председница САД, а узнемиреност посебно појачавају њене изјаве током предизборне кампање. Она је, рецимо, уверена да се светска криза може решити искључиво ратом, са чиме се несумњиво слажу и сви они који финансирају њену кампању, међу њима свакако и добар број оних који покрећу и воде ратове широм света.

На јавним представљањима свог изборног програма, када покушава да придобије гласове своје странке и постане њен званични кандидат за председника САД, Хилари Клинтон је веома одређена. Она не скрива своју намеру да – ако победи на изборима – САД поведе у отворени рат са противницима, уместо да се он, као што је досад био случај, води преко посредника.

hillary-clinton-2016

Мадам или госпођа председник?

Бивша америчка министарка спољних послова подржавала је ратне акције у Ираку и Либији: сада јој је, разумљиво, Сирија у средишту пажње.

„Мора нам бити јасно са чиме се суочавамо”, каже она на недавном представљању свога програма. „Сем Париза, видели смо смртоносне терористичке нападе у Нигерији, Либану, Ираку и Турској, обарање руског авиона над Синајем. У срцу данашњег новог видокруга терора налази се Исламска држава. Она прогони верске и етничке мањине, њени војници отимају људе и одсецају главе заробљеницима, заробљавају, муче и силују жене и девојке. Она делује кроз три димензије које се узајамно помажу: физичком енклавом у Ираку и Сирији, међународном терористичком мрежом која окупља сараднике из целог региона и идеолошким покретом радикалног џихадизма. Ми морамо да нациљамо и поразимо све три. Време је од непроцењивог значаја. Исламска држава показује нове жеље, опсег достигнућа, могућности и спремност за акцију. Морамо да јој сломимо кичму.

Сједињене Америчке Државе и њена међународна коалиција воде ову борбу већ више од годину дана. Време је да отпочнемо нову фазу, појачамо и проширимо наша дејства како бисмо разбили такозвани Калифат и спречили га да контролише делове територије у Ираку и Сирији. То ћемо постићи ефикаснијим ваздушним ударима коалиције, слањем већег броја наших авиона, све бројнијим нападима на упоришта Калифата. И, да будемо искрени, неопходно је рећи да ваздушни напади морају да буду комбиновани са дејствима копнених снага, којима би се повратио већи део територије које сада контролише исламска држава.

Глумица Лив Тајлер подржава Хилари за председника САД

Глумица Лив Тајлер подржава Хилари за председника САД

Као председник Обама, ни ја не сматрам да би у борбе на Блиском Истоку требало опет да пошаљемо 100.000 војника”.

Све у свему, права музика за уши произвођача и продаваца оружја, који обично снабдевају све стране у сукобу. А што се мирољубивог света тиче, њему преостаје једино нада да гђа Клинтон неће добити подршку своје странке и постати кандидат за председника или да ће, ако у томе и успе, изгубити од републичког кандидата у трци за председника САД.


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6Gn



Categories: Светске ствари

Tags: , ,

1 reply

  1. Хитлари Клинтон 2016

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading