Амнести интернешнл: Терористи ИД користе оружје украдено из ирачких војних резерви

(RT, 8. 12. 2015)

Деценије неодговорне испоруке оружја Ираку су порекло великог арсенала оружја којим располаже Исламска држава, а које користе џихадисти да би извршили страшна систематска злостављања против човечности и ратне злочине великог обима, стоји у извештају који је објавила организација Амнести интернешнл (АИ).

REUTERS/Thaier Al-Sudani

REUTERS/Thaier Al-Sudani

Борци ове групе терориста користе оружје украдено из ирачких војних резерви, а произведено је у више од двадесет држава. Исламска држава је обезбедила себи приступ оружју и путем других извора, пре свега запленом или продајом војног арсенала Сирије и оружја које су државе попут Турске, САД и оних из Персијског залива послале групама опозиције у Сирији, открива се у извештају.

Освојивши Мосул, други по важности град у Ираку, у јуну 2014. борци Исламске државе су се неочекивано снабдели оружјем ирачког арсенала међународног порекла, међу којима су америчко оружје и возила која су користили за контролисање других зона у држави, са разорним последицама за цивилно становништво.

Страшна кампања злоупотреба

Велика количина и широка разноврсност арсенала оружја одузетог и набављеног илегалним путем омогућило је Исламској држави да изведе „страшну кампању злоупотреба“. Међу напредним оружјем којим располаже екстремистичка организација налазе се и преносни системи противваздушне одбране, противтенковске вођене ракете и оклопна борбена возила, као и аутоматске пушке указује АИ.

Према извештају, један од мотива који је изазвао појаву Исламске државе била је америчка инвазија Ирака 2003. године, када је коалиција предвођена Вашингтоном распустила ирачку војску. Упркос томе САД су преплавиле оружјем ту арапску земљу, али те испоруке никада нису биле контролисане и стотине хиљада комада оружја је нестајало.

Све до данас испорука америчког оружја није престала и, према извештају АИ, само у 2014. години Американци су ирачким властима испоручили оружје у вредности од 500 милиона долара. Штавише, у претходном периоду, прилив оружја у Ирак финансирао се такође и разменом нафте, уговорима са Пентагоном и донацијама НАТО-а, а у највећој мери то оружје је присвојила Исламска држава.

Са шпанског посрбио: Бобан Хрвач

Текст приредила: Светлана Максовић


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6GeCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. И не само то већ знатан део командних кадрова Исламске државе чине припадници екадашње ирачке војске са севера земље и некадашње Садамове присталице (у Тикриту, Фалуџи и околним местима где су њихова традиционална упоришта).

Оставите коментар