Николас Мадуро: У Венецуели победила контрареволуција, признајем изборни пораз

Проамерички блок Демократског јединства имаће 99, а владајући социјалисти 46 посланика

Опозиција у Венецуели победила је на парламентарним изборима освојивши већину, први пут после 16 година од владавине социјалистичког председника Уга Чавеса, на изборима означеним незадовољством грађана због економске кризе у земљи, саопштено је касно синоћ у Каракасу.

maduro

Блок демократског јединства (МУД), широка опозициона коалиција, освојила је 99 од 167 места у парламенту, односно двотрећинску већину.

Социјалистичка партија председника Николаса Мадура освојила је 46 места, саопштила је изборна комисија и додала да је пребројавање гласова још у току.

Мадуро је после првих резултата избора признао изборни пораз.

„У складу с нашим моралом и етиком, признајемо овај неповољни резултат избора и наглашавамо да су победили наш Устав и демократија“, рекао је Мадуро у телевизијском обраћању нацији.

Председник Венецуеле – обраћајући се својим присталицама – нагласио је да у земљи није победила опозиција већ „контрареволуција која се бори против народа онда када он твори сопствену историју“.

Истовремено је позвао „револуционарне снаге“ да парирају „контрареволуционарном плану“:

„Уверен сам да ћемо отворити путеве ка новој револуционарној већини која ће јачати. Долази време препорода“.

Избори су одржани у светлу незадовољства грађана због економске кризе и несташица намирница.

Излазност је била 74,25 одсто, а право гласа имало је 19,4 милиона бирача.

Испред многих банака од петка су формирани велики редови, јер грађани у страху од постизборних нереда покушавају да подигну што више новца. Многе банке у тој земљи ограничиле су дневне исплате на новчане износе до 10 долара.

Мадуро је апеловао на победнике речима: „Потрудите се да правилно употребите своју победу и покушајте да задовољите очекивања милиона да престане економски рат против наше економије и нашег народа“.

(Бета/Факти, 7. 12. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6Ez



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading