Архиепископ атински Јероним: Балкан постаје буре барута ако тамо буду блокирани мигранти

Берлин, 27. новембар 2015. г.

„Европска унија треба да преузме одговорност за избеглице“, рекао је архиепископ Атински и целе Грчке Јероним за време своје посете Евангелистичкој академији у Берлину, пише Romfea. Архиепископ је истакао да се Грчка налази у двострукој кризи. С једне стране су економски проблеми, а с друге је проблем миграције.

Aрхиепископ aтински и целе Грчке Јероним

Aрхиепископ aтински и целе Грчке Јероним

„Питање избеглица је веома сложено“, рекао је архиепископ и додао да се „оно не ограничава решавањем непосредних потреба миграната и њиховом интеграцијом у друштво Европске уније. Западни свет је одговоран за настанак проблема избеглица. Европа треба да постане свесна ове одговорности и да се потруди да отклони узроке који су изазвали овај проблем. Иначе ће он постати сталан и неће моћи да се реши.“

Архиепископ је такође истакао да „проблем миграната веома брине Грчку, посебно кад видимо да неке европске земље подижу зидове на својим границама како би задржале бујицу избеглица“. Притом избеглице које не могу или не желе да се врате кући остају управо на Балкану.

„Уколико не буду створени услови за боравак избеглица у њиховој домовини, већина ће бити блокирана на Балкану. Зато ће се Балкан претворити у буре барута“, упозорава поглавар Грчке Цркве.

„Они који су изазвали кризу треба и да се боре с њом,“ – рекао је на другом месту у свом говору архиепископ и додао да је „проблем замршен и вишеструк и може бити решен само у сарадњи држава, Цркава и свих заинтересованих страна. Потребна је међународна сарадња како би избеглице могле да остану у земљама у којима су се родили.“

Говорећи о европској идеји архиепископ је истакао да „Европа треба да постане савез међусобне помоћи и заједничких вредности, а не коалиција богатих држава“.

С грчког превео Данил Солошенко

Са руског Марина Тодић

(Православие.ру, 28. 11. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6zdCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар