Израел Шамир: Турски блогер упозорио да ће Ердоган оборити руски авион како би изазвао сукоб са Русијом

Комсомольская правда / Форт Рус (24.11.2015)

*Првобитно објављено 19. октобра 2015*

Према тврдњама познатог турског блогера, ово би му помогло у његовој изборној кампањи и спасило би га од могућег пораза и краја његове политичке каријере.

erdogan-rat

Председник Турске, Ердоган, планира да обори руске авионе у Сирији како би довео руско – турске односе до ивице рата. То би требало да му помогне у његовој изборној кампањи и спаси га од могућег пораза и краја његове политичке каријере. Турски блогер, познат под именом Фуат Авни, је објавио ово узнемирујуће упозорење. Он је активан већ неколико година, а његове јавне осуде владиних планова су се често обистиниле.

Наши извори у Турској верују да је Ердоган, због оправданих страховања од пораза, спреман да угура своју земљу у ратну хистерију, обарајући руске авионе на сиријском небу под изговором да су повредили турски ваздушни простор.

Ердоган је сам себе гурнуо у ћошак због своје позиције о Сирији. Његови авиони, под изговором да се боре против Исламске државе, бомбардују курдска села, стварајући тако активан отпор и код сиријских и код турских Курда.

„Турски народ је незадовољан Ердогановом политиком о Сирији. Присутност великог броја наоружаних бораца и велики трошкови око збрињавања избеглица, је погоршало крхко благостање Турака. Многи подржавају руско присуство у Сирији и крај ноћне море са ратницима. Они се надају да ће Русија, пошто је примила ово упозорење за олују, моћи да избегне да је увуку у сукоб са Турском, и да ће истовремено наставити свој одличан посао на обнављању територијалног интегритета и уставног реда у Сирији“ – каже наш извор.

Како би требало да реагујемо на ово упозорење? Наши извори и Фуат Авни се не слажу са Ердоганом. Ердоган се заиста налази у тешкој позицији. Притискају га Американци, Катар и Саудијска Арабија, који са ужасом посматрају како су наоружани борци које су они створили и финансирали, одгурнути из Алепа под нападима сиријске војске.

Мишљење стручњака

Павел Шликов, ванредни професор на катедри за историју Блиског и Средњег Истока, Институт за азијске и афричке студије:

„Сарађујемо на многим пољима да бисмо тек тако све прекинули.“

-Павел Вјачеславович, колико је реалан тај сценарио?

-Тензије су све веће пре избора, али циљ оваквих изјава је домаћа публика. Сигурно не руски бизнисмени ни елита. У игри није само „турски ток“, туристичка индустрија, већ и други важни пројекти – укључујући и турске пројекте у Русији. Сарађујемо на многим пољима да бисмо сада тек тако све прекинули некаквим коцкањем. Спољна политика Турске је дефинисана пословним интересима и Ердоган је учествовао у стварању таквог модела спољне политике.

– Али Турска је и даље члан НАТО. У случају хипотетичког сукоба, други чланови НАТО би морали да се придруже?

– Једно је реторика, а друго – оружани сукоб. НАТО није вољан да иде у рат са Русијом. И не подржава војне авантуре Анкаре – довољно је подсетити се на турску инвазију северног Кипра 1974.

Белешка Кристине Рус: Време и искуство су показали да руски стручњаци често погрешно мисле да су добри пословни односи са Русијом главна мотивација других глобалних играча.

Са енглеског посрбила: Светлана Максовић


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6vK



Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

4 replies

  1. ” Време и искуство су показали да руски стручњаци често погрешно мисле да су добри пословни односи са Русијом главна мотивација других глобалних играча.”
    Da, baš tako.
    Zapad je imao izvrsne poslove u Rusiji, na stotine milijardi dolara zadnjih godina pa ipak je sve žrtvovao. Mržnja prema Rusiji je ipak bala jača. To je njihov “id” koji ih vodi.

  2. Браћо Руси, Срби са Турцима имају непоновљиво историјско искуство,
    кратко, сажето исказано у ”Горском вијенцу”:
    ”БОГ УБИО СВАКОГА СРБИНА КОЈИ ИМА ВЈЕРЕ У ТУРЧИНА”!
    Не морате нам веровати, али ако су Турци убили једног Руса, ништа их
    неће спречавати да убију и 101, 1001, 10001… само ако им се буде поново
    пружила прилика за тако нешто!
    Ви не морате баш као Срби, јер може и овако:
    ”БОГ БЛАГОСИЉА СВАКОГА БАЋУШКУ КОЈИ НЕМА ВЕЈРЕ У ТУРСКУ!”
    ”БОГ БЛАГОСИЉА СВАКУ ДУШУ РУСКУ КОЈА НЕМА ВЈЕРЕ У ТУРСКУ!”
    Следујући вашим примером, Браћо, Православни Руси, и Срби могу своју
    клетву преиначити у благослов, па рећи:
    ”БОГ БЛАГОСИЉА СВАКОГА СРБИНА КОЈИ НЕМА ВЈЕРЕ У ТУРЧИНА!”
    ”БОГ БЛАГОСИЉА СВАКУ ДУШУ СРБСКУ КОЈА НЕМА ВЈЕРЕ У ТУРСКУ!”
    Заједно смо, уз Божију помоћ – непобедиви!!!

    Драган Славнић

  3. Nisu vazni Turci no oni koji stoje iza Turaka a koji su isti koji stoje iza Putina i isti koji stoje iza Obame.
    Svuda isti reziser, koji je u svim tim zemljama na celo drzava postavio svoje ljude i koji daje svim tim drzavama odredjene uloge.

    Za mene je bila velika tajna, kako to da Rusi nemaju leba da jedu a imaju ovakvu armiju. Kako to da Rusijom ne vladaju Rusi a ovako silna armija.
    Zemlja je maltene mafijaska a ovoliko silna armija. Kako to?
    Zbog cega judejci stvorise tu silnu armiju u kojoj ce uskoro biti preko 50% muslimana?

    I evo ovih dana stizu odgovori.
    Judejci planiraju veliki rat “Armagord” koji treba da se desi tu u Siriji i zato judejci napravise silnu “rusku” armiju, koja ce pod komadom jevrejsjkog lobija da od Rusa napravi topovsko meso za slavu judejaca i stvaranja velikog Izraela.

    Kako to nikome nije cudno da se u Ukrajini ni deseti dio ovog angazmana u Siriji nije desio. Koja to sila tjera Ruse u Siriju i zasto bas sada a ne prije pet ili deset godina, kada je sve moglo biti preduprijedjeno.

    I evo scenarija judejskog. Uskoro dolazi rat izmedju Turske i Rusije.
    Rusiji se prikljucuje Iran i Siti a Turskoj ce se prikljucuju Suniti i pojedine zapadne zemlje.
    I evo mesa za veliki Armagord, rat izmedju sita i sunita sa motorima NATO paktom i Rusijom.

    Nece se ratovati izmedju Rusije i Amerike, niti direktno izmedju Rusije i NATO pakta, nego ce se kao fol ratovati sa Turskom. I onda ce se u rat ukljuciti Ceceni a posle Cecena ce se dici svi muslimani na Kavkazu i na citavom tom prostoru SSSR-a, naravno protiv Rusa..

    Pa sad da se poslizimo matematikom. Turska ima skoro 100 miliona stanovnika a mobilisace ce za Siriju barem njih pet do deset miliona.
    Onda dodajmo tu jos jedno dvadeset do trideset miliona Sunita sirom svijeta, uz mozda par stotina hiljada zapadnjaka i Izraelaca. Dakle, na strani Turske bice minimum oko 40 miliona vojnika.

    Na strani Sita bice isto oko dvadeset do trideset miliona Sita, par miliona Rusa a mozda ce i koji Kinez biti tu.

    Vjerovatno je da ce se i tu skupiti oko 40 do 50 miliona vojnika.
    Racunajuci na to da iza svakog vojnika na bojnom polju stoe barem dvojica vojnika ili civila u pozadini, onda eto carobne brojke od 200 miliona vojnika koji ce ucestvovati u Armagordu. Ovdje nisam racunao na Indijce, na Pakistance, Indonezijce i na razne kurte i murte.

    Vazno je obezbijediti meso za ispunjenje talmudisticko kabalistickih planova i radi dovodjenje mesije, koji treba da dodje kad se prolije mnogo krvi.

    Judejski reziser, koji rukovodi SVIM stranama ce se pobinuti da se ne puca iz atomskog oruzja a ako ipak bude pucnjave, pobrinuce se judejci da to bude samo neutronsko nuklearno oruzje.

    Treba da se odvije taj sou program i onda da isti reziser napravi “mir” sa svojim mirotvorcem i svojim novim svedskim poretkom i svetskom vladom, sa svetskom religijom.

    Prije toga izginuce na tim teritorijama oko sirije barem jedno 100 miliona ljudi, sto vojnika, sto civila a u Evropi i USA mogu biti revolucije i gradjanski ratovi.

    Tako, dok god stoji Lenjin u Kremlju i dok god “Rusijom” budu rukovodili Jevreji, “Rusi” ne mogu biti nista drugo no izmecari svetskom judeizmu.

    Meni je veoma zao zbog ovoga, jer i pored svega nekako glupo navijam za Rusiju, iako znam da ce oni zestoko da naj***. Ali, ima Boga, pa ko zna sta on moze da odluci.

    Mozda se umjesto kabalistickog mesije pojavi novi ruski car, pa makar i u jednoj manjoj Rusiji od ove sadasnje.

    Daj Boze da grijesim, ali ja veoma rijetko grijesim. U zadnjih 30 godina ni jednom pogrijesio nisam.

    Razmisljam kao inzinjer, cinjenice su cinjenice i nema tu emocija.
    Satanska petokraka, lenjinova lesina, Judejci na vlasti u Rusiji, svo bogastvo Rusije u rukama Judejaca, pa sad uzmite, saberite, podijelite, pomnozite i videcete da je rezultat katastrofalan.

    Ali, kako god da bude Hristos na kraju izlazi kao pobjednik.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading