Никола Варагић: О владавини права у Србији (случај Фајгељ)

Никола Варагић

Никола Варагић

Андреј Фајгељ је колатерална жртва у медијском рату који се води између Информера и Курира.

Курир је у контакту са Фајгељом, пошто им је сада Вучић заједнички непријатељ (раније је Српска лига подржала Курир у окршају са Информером). Новинар Курира је разговарао са Фајгељом док су га приводили, фоторепортер је био у станици полиције у тренутку када су га привели. Одмах је Курир ту вест, са сликама привођења, искористио да се обрачуна са Вучићевићем из Информера (питају се „зашто се хапси професор Фајгељ, а не хапси лудак Вучићевић који шири панику и говори о државном удару“).

Фајгељ је свој видео клип поставио недуго након гостовања Вучићевића на Пинку, где је Вучићевић говорио да се спрема државни удар и саветовао председника владе Србије под окупацијом да не путује у Пекинг. Пошто је схватио да је испао будала, пошто су људи почели да га зову лудаком, Вучићевићу је одлично дошао овај видео клип на интернету, у коме Фајгељ оштро напада Вучића и најављује оно што је Кокан Младеновић пре њега најавио у једном интервјуу, и због тога имао посла са полицијом као сада Фајгељ. Дакле, Вучићевић сада може да каже да није лудак јер, ето, постоје људи попут Фајгеља који позивају на државни удар.

И самом Фајгељу ово привођење одговара. Да га полиција није привела, његов клип би одгледало пар десетина људи, овако је постао вест дана у неким медијима, и посебно на патриотским сајтовима.

Намерно или ненамерно, Фајгељ се нашао на погрешном месту у погрешном тренутку.

Наравно, није Вучићевић могао да ухапси Фајгеља, нема он ту моћ, њега и његови из СНС зову лудаком. Овде се поклопило да је све то одговарало и Вучићу, пошто га Фајгељ напада, тј. целом СНС, а посебно СНС Нови Сад. Фајгељ, Ђурђев и Паровић били су један тим, након што су украли мандате Двери и назив и идеју Треће Србије, у коалицији са СНС. Онда су се посвађали, Паровић је са тзв. Трећом Србијом остао у градској власти, а Ђурђев и Фајгељ прелазе у опозицију (Ђурђев сада предводи Српску лигу). Пар дана пре хапшења Фајгеља, међу њима је дошло до сукоба када се бирао нови директор Културног центра Нови Сад.

Потписао би петицију за пуштање Андреја Фајгеља на слободу (осуђујем његово привођење), као што би потписао петицију и за Кокана Младеновића.

Међутим, шта ће променити такве петиције, када се овде ради о личним сукобима унутар „закона јачег“. Принципијелно и универзално било би да се људи не хапсе због изношења свог мишљења, да постоји слобода говора, да закон важи за свакога подједнако.

Тога у Србији нема. Фајгељ (и они који потписују петицију за њега) не би потписао петицију за Младеновића, и обрнуто, Младеновић (и они који би потписали петицију за њега) не би потписао петицију за Фајгеља. Где је ту „владавина права“?

Затим, ако се позивамо на „владавину права“, да ли она важи и када се ради о крађама, говору мржње…? Да ли је та иста полиција и тај исти суд стајао иза Фајгеља када је са Паровићем крао мандате Двери и идеју и назив Трећа Србија? Да ли би Фајгељ, да је на власти, спроводио „владавину права“ у случају ширења говора мржње и позивања на насиље, или, да ли би хапсио либерале који износе своје мишљење, тј. све оне који би га жестоко критиковали (као што Фајгељ сада критикује Вучића)?

То су питања која не могу да поставим у петицији, коју бих потписао.

(Блог Николе Варагића, 23. 11. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6uy



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

10 replies

  1. Која је поента овог текста? И која врста аргумента је спекулација о томе ко би шта за кога урадио? Цитираћу део изјаве Санде Рашковић јер у потпуности одражава мој став: “…јер је то питање одбране слободе мишљења и изражавања и надилази питање слагања или неслагања са његовим политичким ставовима и речником.”

  2. Шт би рекао Драгаш: тешко просе*авање!
    Очито да напућени и натрћени шири заразу по Србији, јер са*атора је све више!

  3. @Даца

    Суштина је да ли ће да важи ”закон јачег” или ”владавина права”, да ли ће морал који важи за мене и моју групу важити и за другог и другу групу.
    Пошто је та врста аргумената заснована на искуству, нису спекулације.
    Потписао сам петицију.

  4. @ Varagić Nikola
    Суштина је да ли ће да важи “закон јачег“ или “владавина права“ – управо тако! И због тога је небитно и ко је Фајгељ, и какве ставове заступа, и да ли је моралан, итд. Једино је важно да ли је прекршио закон и да ли се са њим поступа у складу са законом, као и да ли се закон примењује једнако на све. Све ван тога је “закон јачег”, који је по мом мишљењу управо на делу. И зато сам потписала петицију. У нади да ће једном да се скупи критична маса и да ћу да доживим и ту “владавину права“ (ако поживим довољно дуго).

  5. @Даца

    Слажем се. Због овога што је урадио, Фајгељ не сме да буде приведен, и зато сам потписао петицију.
    Само напомињем да постоје и други закони, као и да се он, или неко од нас, може наћи на месту оних који могу да хапсе и суде и да и тада треба да важи ”владавина права”.
    Иначе, мислио сам да сам закаснио са потписивањем петиције, па сам зато на блогу објавио овај текст.

  6. @Миролав Анђелковић

    Врати се испред продавнице да завршиш пиво са другарима.

  7. Снела кока јајашце „ц” класе, па се раскокодакала: „потписала сам петицију, потписала сам петицију, потписала сам петицију…”

  8. Не верујем да Вучићевићу треба да неко мисли слично њему и не верујем да је он уопште луд. Његова хистерија и јурцање за вођом да га спречи да оде на пут без повратка можда нису део широке стратегије режима (уосталом овај режим нема никакву широку стратегију) али им овакви неспонтани изливу лудила добро дођу да слуде народ, додатно га пасивизују и обесхрабре да се позабави политичким питањима. А и Вучићу добро дође да се мало игра патриоте кога угрожавају странци. То што је јавност узнемиравана и таблоиди се разгаламили преко сваке мере не мари – све ће се заборавити за неколико дана. Јел се неко сећа на пример громагласних најава о приближавању Русима и контигентима руског оружја које пристиже? А то је било пре само неколико недеља!

  9. А што се тиче Фајгељовог случаја ту је јасно реч о тоталној глупости. Нису сви случајеви хапшења због изнетих ставова исти. Овде је Фајгељ написао нешто толико уопштено да ако није реч о шифри терористичкој групацији да крене у акцију нема никакве основе да буде испитиван. Примера ради ја могу сад да напишем ”радници побуните се!” и то је према тумачењу наших властодржаца један врло опасан позив на рушење успостављеног поретка. Надам се да неће вечерас прочитати овај коментар јер сада планирам да легнем да спавам па нека сачекају до сутра ујутро 🙂

    Сасвим другу тежину имају коментари упућени против појединих личности, нпр. где се спомиње обезглављивање неких политичара или томе слично. То могу, опет врло натегнуто, да исконструишу као реалну претњу коју треба испитати. Обично се таква испитивања заврше без било каквих стварних резултата и то ће по свој прилици бити и у овом случају.

  10. Хапшење Фајгеља је чисто застрашивање и злоупотреба власти. О самом “витезу” немам добро мишљење, али заштита његовог права на сопствену јуродивост је цивилизацијска тековина и оно не сме бити угрожено ма ко да је мета његових ЈАВНИХ иступања.

    Уставни поредак је оно што државу чини државом а то су: владавина права, заштита слобода појединаца, територијални интегритет и целовитост територије. Уставни поредак није ни једна влада па ни ова Вучићева.

    Државни органи имају право и обавезу да државним функционерима дају ИСКЉУЧИВО физичку заштиту, сулудо је да тужилаштва која не поступају по кривичним пријавама грађана, омбудсмана, полиције – по вас дан читају новине и прате друштвене мреже не би ли “открили” нешто увредљиво упућено ка људима који су највеће штеточине у ближој и даљој прошлости.

    Ако се Александру Вучићу не допада шта поданици* мисле о њему и његовој политици, нека поднесе оставку и запосли се у братовљевој фирми као што је најавио па заборавио, али он, нити било ко у његово име нема право да прави Голе отоке у Србији и ренкарнира покојног Јова Капичића.
    Дакле – СЛОБОДА ФАЈГЕЉУ, а онда да видимо шта ћемо са режимом који је све више отворено диктаторски.

    * “Поданици” је нажалост тачна дефиниција нашег статуса у нашој држави. Да смо грађани – зар бисмо дозволили да “ово” управља Србијом?!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading