Руско-српски културни центар: Недостатак елементарне солидарности поводом обарања руског авиона

rskcРуско-српски културни центар оштро протестује због недостатка макар и елементарне солидарности и очекиваног саучешћа највиших званичника Србије и читаве наше јавности поводом терористичког напада „Исламске државе“ на руски путнички авион оборен над Синајем.

Верујући у једнаку вредност пострадалих руских путника, њих 224, и свих недавно страдалих у Паризу (а од исте руке), не можемо да пристанемо на одвратни и бесрамни расизам, како овдашњег, тако и западног политичко-медијског система, према „више“ и „мање“ вредним жртвама (по њиховом субјективном и политички осенченом мишљењу).

Или ћемо постављати и руску светлосну тробојку – баш као и француску – на наше зграде, мостове и свугде где је то могуће – или то што се дешава више није израз жаљења над свим невиним жртвама бездушних терориста, већ искључиво демагошки и лицемерни политикантски перформанс само „једне стране“! Или – или!

palata-albanije-fra

Не могу страдали посетиоци париског рок-концерта бити више оплакани, нити бити значајнији од руске дечице из обореног авиона. Не могу, ако смо задржали макар и делић људскости и осећања за правду, који су нас одувек као народ одликовали. Не могу, иако су на једној страни француске и „светске“, а на другој „само руске“ жртве. Не могу, сем ако нисмо комплетно полудели, годинама удворички подилазећи уцењивачким условима Европске уније (па онда, ваљда, и количина и јавност плача постају ефикасан аргумент у политичкој анализи српске спремности на ропско понижење због пар „моралних“ поена које због тога, евентуално, можемо да добијемо).

Однос Руса и Русије према Србима и Србији заслужује у најмању руку равноправан (ако не и бољи и брижнији) однос у количини показане туге и саучешћа, у односу на страдале из земље која нас је немилосрдно бомбардовала, стављала под безразложне санкције и управо учествује у бруталном покушају одузимања Косова и Метохије из српске државе и наше културне и духовне баштине.

rusija-avion-620x350

Ствари се морају видети искрено и без страха од нечије уцене или осуде. А, тако гледано, све ово што се догађа (и, нажалост, не догађа) ових дана у Србији – није фер, није нормално и није људски.

Изражавајући своје незадовољство и протест због овако срамне разлике у односу према жртвама експлозија у Паризу и над Синајем, захтевамо од државног врха да у знак жалости за руским жртвама и солидарности са руским народом предузме све оне мере које су већ учињене у знак жалости за париским жртвама и солидарности са Француском.

У жалости због свих жртава глобалног тероризма и свега што су нам приредили прави организатори и финансијери ових застрашујућих злочина,

Проф. др Дејан Мировић, директор Руско-српског културног центра

Младен Обрадовић, председник Извршног одбора РСКЦ

Драгослав Бокан, креативни директор РСКЦ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6rk



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Sramota me ovakve vlasti,kojoj 224 ruska putnika manje vrede,od pariskih dodjosa,ukratko EUpoltroni.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading