Захар Прилепин: Заборавите „Шарли“, то што се догодило у Паризу је и моја лична несрећа

„То што се догодило у Паризу је и моја лична несрећа. Постаћемо ближи и приснији, као мало ко у свету“, коментарисао је руски писац Захар Прилепин серију терористичких напада у Паризу.

Захар Прилепин

Захар Прилепин

„Грађани Француске (управо Французи, не емигранти) предали су ми највише средстава за помоћ Донбасу. Нико није помогао више од Француза. И, верујте ми, таквих Француза је више од запослених у редакцији ‘Шарли Ебдо’“, пише на свом Фејсбук профилу познати руски писац Захар Прилепин.

„Заборавите ‘Шарли’. Ни Русија није радиостаница ‘Ехо Москве’. Будите Руси, будите милосрдни и јаки.“

Само још Срби доживљавају тако добро Русе, пише Прилепин. „Пре десет година, када сам долази у Париз, морао сам стално да објашњавам: Чеченија, Политковскаја, Путин итд, све укруг. Али отад се много шта променило. Задњи пут догодило се нешто незамисливо: прилазили су ми веома интелигентни Французи, вукли за рукав било кога ко је способан да преведе, или су сами покушавали на мешавини француског, енглеског и руског језика да ми кажу да је Русија света, чудесна, да су Руси нада Европе, да само Руси имају храбрости да кажу истину о било чему: о Отаџбини, Богу, односима народа и полова, док се све то у Европи често доживљава као ‘нацизам’.“

У Француској, наравно, живе различити људи, наставља писац, али осећа се да су се уморили прекоокеанског утицаја, осећа се жеља да се Француска приближи Русији. Само су у Француској сале препуне за руске књижевнике, историчаре, музичаре.

„Француска је једно од светских чуда, чаробна земља. То што се догодило је и моја лична несрећа“, пише Захар Прилепин.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 14. 11. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ

Захар Прилепин поново међу Србима (Руска реч, 2. 11. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6nT



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. То може само словенска душа !

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading