Вучић даровао пет милиона евра Сребреници; Мунира Субашић тврди да је Вучић прихватио да се десио геноцид

Бањалука – Највиши званичници Србије и БиХ јуче су у Сребреници потврдили све оно о чему се говори већ неко време – да би ова општина у наредној години или две требало да буде знатно економски препорођена.

Фото: Танјуг/З.Ж.

Фото: Танјуг/З.Ж.

Дводневној инвестиционој конференцији „Сребреница 2015. могућност и перспективе развоја” којој је присуствовало око 300 учесника из региона претходило је полагање цвећа и одавање почасти сребреничким жртвама у Меморијалном центру у Поточарима. Цвеће су међу бројним делегацијама положили Ћамил Дураковић, начелник општине Сребреница, Бакир Изетбеговић, бошњачки члан Председништва БиХ, Александар Вучић, премијер Србије, Денис Звиздић, председавајући Савета министара БиХ, као и Милорад Додик, председник Републике Српске, те премијерка Српске Жељка Цвијановић. Након полагања цвећа званичници су кратко прошетали улицама у центру Сребренице.

Према оном што се могло чути током саме конференције, претпоставља се да би у наредном периоду могло да буде запослено од 250 до 500 грађана из ове општине, како би се побољшала стопа запослености будући да у Сребреници има једнак број запослених као и оних који чекају на посао. Као директну помоћ Србија ће издвојити пет милиона евра, а Република Српска 1,5 милион евра. Инвестициони форум и поруке са јучерашњег догађаја, који је протекао мирно, али уз изузетно велике мере обезбеђења, најбоље је илустровао домаћин Ћамил Дураковић кад је обраћајући се присутнима у сребреничком дому културе рекао: „Немојмо причати о миру и заједништву – будимо заједништво”.

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Александар Вучић је истакао да је Влада Србије донела одлуку да се за Сребреницу издвоји пет милиона евра. „Два милиона евра пребацићемо већ до понедељка, остатак од три милиона евра намеравамо да уложимо у пројекте које ће дефинисати тим који желимо да оформимо заједно са РС и БиХ. Желите ли да то буду школе, домови здравља или путеви – ми смо спремни да усмеримо новац. Сви Сребреничани моћи ће да рачунају на више посла. Уверен сам да ћете наћи најбољи начин како да га уложите у будућност”, рекао је Вучић и напоменуо да су из Србије у Сребреницу дошли и привредници, конкретно десет компанија.

„Ми Срби желимо да градимо заједничку будућност са Бошњацима како бисмо наредних 100 година провели у миру и најбољим могућим односима, а да увек осудимо оно што је у прошлости било лоше. Желимо да Сребреница буде мост наше сарадње. Нико сестрама не може да врати браћу, нико мајкама не може вратити синове и децу, али можемо гледати у бољу и другачију будућност”, истакао је Вучић. Премијер Србије је пре почетка конференције рекао да је свој став према ономе што се у прошлости догодило у тој општини показао поклонивши се невиним сребреничким жртвама у Меморијалном центру у Поточарима.

Милорад Додик, председник РС, рекао је да власти Српске желе да виде далеко развијенију Сребреницу. „Заинтересовани смо да се оспособи и проради бања „Губер”, што је на овом месту истакнуто као кључна потреба општине. Подржаћемо сваки облик који обухвата целовито решење њене изградње”, рекао је Додик и навео да ће власти РС за подршку сребреничком буџету издвојити по 250.000 евра у наредне две године, уз додатни милион евра који ће бити усмерен за конкретне пројекте. Додик је указао на то да помоћ Србије није само новчана јер она шаље и важну поруку, и подсетио на изградњу моста Љубовија–Братунац, који такође финансира Србија.

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Бакир Изетбеговић, бошњачки члан Председништва БиХ, истакао је да састав конференцијског скупа сведочи о спремности да се у најбољој намери решавају потешкоће. „Овом конференцијом треба да створимо боље услове за развој Сребренице, али и подупремо боље односе са Србијом и регионом. Верујем да је окренута нова страница према Сребреници, као и према односима у региону. Србија је одлучила да издашно помогне Сребреницу”, рекао је Изетбеговић.

Он је напоменуо да су неки инвеститори већ препознали могућности које пружа сребреничка регија. „Ми политичари ћемо им бити подршка. Жеља ми је да се у Сребреницу враћате чешће. Инвестирајте у Сребреницу”, поручио је Изетбеговић.

Денис Звиздић, председавајући Савета министара БиХ, напоменуо је да је Сребреница „нешто сасвим посебно за БиХ и регион”. „Она је симбол и порука. Морамо градити наше заједништво на бази међусобног уважавања”, рекао је Звиздић, који је посебно поздравио присуство премијера Вучића на скупу у Сребреници. Он је додао да жели да се развој односа са Србијом настави садашњим темпом.

Ћамил Дураковић је у име грађана Сребренице захвалио премијеру Вучићу, као и председнику Српске Додику, истичући да ће локална заједница оправдати новац. „Нисмо очекивали толика средства од Србије, која су велика за нашу малу општину”, навео је Дураковић. На конференцији која се наставља и данас инвеститори ће имати прилику да размене искуства, а предвиђено је представљање могућности заједничких улагања.

—————————–

Мунира Субашић: Проласком кроз капију Вучић прихватио да се десио геноцид

Извор: Н1

Извор: Н1

Мунира Субашић, председница удружења „Мајке Сребренице”, истакла је да је премијер Србије самим чином проласка кроз капију прихватио да се у Сребреници десио геноцид. „Он је прошао капију на којој пише да се овде десио геноцид. Он зна шта се десило овде, и вероватно га нешто прогања у души”, истакла је Субашићева. Што се тиче Додиковог поклањања жртвама, Субашићева је рекла: „Он исто зна шта се десило овде. Долазио је и пре, а био је део власти када се дешавао геноцид у Сребреници”, казала је Субашићева за Н-1. Реагујући на то Вучић је на конференцији за новинаре кратко рекао да никада не бежи да о томе говори и појаснио да начин на који је погнуо главу пред сребреничким жртвама говори о његовом односу и поштовању према тим жртвама. „Оно што желим да говорим – говорим ја, нико други не мора да говори у моје име”, истакао је Вучић.

Младен Кременовић

(Политика, 11. 11. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6lj



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Јадно је кад једна баба свој личну и породичну судбину подреди политичкој каријери.

  2. Александар Вучић је истакао да је Влада Србије донела одлуку да се за Сребреницу издвоји пет милиона евра
    ””””””””
    Беда и мизерија.
    Поклања новац грађана наше јадне, опљачкане и окупиране домовине.
    Званично најсиромашнијих у Европи.

    Чак 1,8 милиона људи на ивици сиромаштва…………………..

    http://www.srbijadanas.net/srbija-je-i-zvanicno-najsiromasnija-zemlja-u-evropi-cak-18-miliona-ljudi-na-ivici-siromastva/

    Где грађани некада успешне Србије која је хранила пола Југославије умиру од глади.

    http://www.vaseljenska.com/vesti-dana/tuzna-srbijo-bracni-par-penzionera-preminuo-od-gladi/

    Тужна Србијо, има ли неко да пусти воду ?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading