Приштина суспендовала споразум о формирању ЗСО

ПРИШТИНА – Косовски Уставни суд данас је суспендовао споразум о формирању Заједнице српских општина, објављено је на сајту тог суда.

Фото: Новости

Фото: Новости

Уставни суд је одлуку донео једногласно.

Формирање ЗСО суспендовано је до коначне одлуке овог суда.

—————————————–

Дачић: Одлука косовског Уставног суда обесмишљава дијалог у Бриселу

БЕОГРАД – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да је одлука Уставног суда Косова да суспендује споразум о формирању Заједнице српских општина (ЗСО) обесмишљава бриселски дијалог.

„Одлука косовског Уставног суда да суспендује споразум о формирању ЗСО је незабележен случај изигравања договора постигнутих у присуству Европске уније у Бриселу и велика претња регионалној стабилности. Суштина Бриселског споразума јесте формирање ЗСО и овај потез Приштине представља велики ударац на дијалог у Бриселу, који губи смисао”, наводи се у писаној изјави Дачића.

Он је оценио да се Приштина руга међународној заједници и ЕУ, јер, како је навео „уопште не постоји могућност да неко суспендује Бриселски споразум”.

„На потезу су ЕУ и Сједињене Америчке Државе, јер да је Србија суспендовала неки споразум, већ би се огласили са најоштријим осудама”, навео је Дачић.

Уставни суд Косова данас је привремено суспендовао споразум о Заједници српских општина, саопштио је тај суд.

На сајту Уставног суда Косова наводи се да ће привремена мера суспензије споразума о ЗСО бити на снази док Уставни суд не донесе коначну одлуку о том питању.

—————————————

Ђурић: Приштина мора да спроводи Бриселски споразум

ПРИШТИНА – Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је вечерас да је уверен да Приштина мора да спроводи Бриселски споразум, чији је део и формирање Заједнице српских општина (ЗСО).

„Уверен сам у то да обавезе из Бриселског споразума Приштина мора да спроводи, да нема другог пута, осим спровођења онога на шта су се обавезали, а сигурно је да Србија неће ћутати и стајати по страни на гажењу виталних државних и националних интереса на Косову и Метохији”, казао је Ђурић за Радио-телевизију Србије.

Уставни суд Косова данас је привремено суспендовао споразум о ЗСО.

На сајту Уставног суда Косов наводи се да ће привремена мера суспензије споразума о ЗСО бити на снази док Уставни суд не донесе коначну одлуку о том питању.

(Агенције/Политика, 10. 11. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6kN



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading