Рампа за кандидате Одељења друштвених наука САНУ

Највећи утисак овогодишњег изборног дана била је чињеница да од предложених седам дописних чланова Одељења друштвених наука није изабран нико

sanu-glasanje

Српска академија наука и уметности изабрала je 35 академика – 15 редовних, 14 дописних и 6 иностраних чланова. Међутим, највећи утисак овогодишњег изборног дана била је чињеница да од предложених седам дописних чланова Одељења друштвених наука није изабран нико, а имена о којима се гласало била су: Рајко Буквић, Слободан Антонић, Бранислав Ђорђев, Слободан Жуњић, Леон Којен, Миклош Биро и Владимир Водинелић. Од исто толико предлога за дописне чланове Одељења ликовне и музичке уметности прошао је само композитор Светислав Божић док довољан број гласова нису добили Спасоје Крунић, Александар Ђурић, Милана Стојадиновић Милић, Милош Шобајић, Петар Митковић и Сава Халугин.

ОДЕЉЕЊУ ДРУШТВЕНИХ НАУКА ЈЕ ПОТРЕБНО ОСВЕЖЕЊЕ

Одељење друштвених наука САНУ има најмањи број чланова – шесторо редовних и једног дописног – и дуго није попуњавало своје редове, док Одељење за ликовне и музичке уметности стоји мало боље – после гласања има једанаест редовних и два дописна члана. Поређења ради, на осталим одељењима, која имају просечно око десетак и више редовних чланова и око петоро и више дописних, примљено је у просеку по двоје дописних академика, колико их је углавном и било предложено.

Поздрављајући примљене колеге, председник САНУ Владимир Костић истакао је да се надао другачијем исходу гласања управо за ова два одељења, будући да је било значајно да се она освеже новим члановима јер су угрожена, пре свега Одељење друштвених наука.

– Оно је било под огромним притиском због капиталних задатака које су његови малобројни чланови морали да обаве. О томе да је потребно да се ова два одељења појачају секретари одељења покушали су да обавесте колеге академике, али је гласано како је гласано, и то тајно, и ја то не могу да коментаришем. Намера је била да се два кључна одељења појачају и популаришу, што ћемо изгледа морати да оставимо за наредне изборе, који су за три године. О томе ћемо очито морати још одговорније да разговарамо. Ово је грешка свих нас, па и Извршног одбора, јер очито нисмо на адекватан начин припремили информацију да је тим одељењима било преко потребно освежење – рекао је Костић.

На питање зашто академици нису могли да се договоре око кандидата за поменута два одељења Костић је одговорио:

– Могуће је да је проблем и у великом броју кандидата па су се гласови расули. Са пуном одговорношћу морам да кажем да је ове године било много мање лобирања него до сада. Одлуке академика су индивидуалне и не може се очекивати да се они увек сложе.

На Изборној скупштини САНУ гласало је 117 академика – 85 редовних и 32 дописна. За пријем у редовно чланство било је потребно добити најмање 45 гласова редовних чланова (за нове редовне чланове гласају само актуелни редовни чланови) док је за дописно и инострано чланство било потребно сакупити најмање 62 гласа редовних и дописних чланова. Кандидати су били сврстани у две групе – прву, у којој су они који имају подршку одељења, односно они који су скупили више од две трећине или више гласова од укупног броја чланова одељења и другу, у којој се налазе кандидати који су добили више од педесет посто гласова од укупног броја чланова одељења.

ИЗАБРАНИ АКАДЕМИЦИ

Одељење за математику, физику и гео-науке, редовни чланови: Миљко Сатарић (64), Зоран Кнежевић (55), дописни: Слободан Марковић (67), Владимир Ракочевић (75), инострани: Зоран Обрадовић (76), Пјер Лена (92); Одељење хемијских и биолошких наука, редовни чланови: Милена Стевановић (66), Славко Ментус (46), дописни чланови: Милош Ђуран (90), Велимир Попсавин (64), инострани: Милан Стојановић (72); Одељење техничких наука, редовни чланови: Дејан Поповић (60), Душан Теодоровић (51), дописни: Милорад Бојић (78), Слободан Вукосавић (70), инострани: Чедомир Петровић (78); Одељење медицинских наука, редовни чланови: Ђорђе Радак (71), Душица Лечић Тошевски (60), Небојша Радуновић (61), дописни: Горан Станковић (70), Марко Бумбаширевић (80), Бела Балинт (62); Одељење језика и књижевности, редовни чланови: Јасмина Грковић Мејџор (66), Миро Вуксановић (51), дописни: Злата Бојовић (76), Милован Данојлић (89), инострани: Роберт Ходел (86), Одељење друштвених наука, редовни чланови: Часлав Оцић (51), Коста Чавошки (60), Одељење историјских наука, редовни чланови: Михаило Војводић (64), дописни: Миодраг Марковић (72), Славенко Терзић (69), инострани: Жан-Пол Блед (89), Одељење ликовне и музичке уметности, редовни чланови: Петар Омчикус (65), Светислав Божић (63).

Извор Политика, 06. новембар 2015.

(Нови стандард, 6. 11. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6jj



Categories: Вести над вестима

Tags:

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading