Никола Тркља: Необавештени Вучић

nikola-trklja

Никола Тркља

Влада нам је јавила да је угасила националну новинску агенцију. И то по закону. Баш у време док су министри јели ћевапе на Башчаршији. Кад су му јавили да је преминуо Танјуг, премијер се мало изнервирао. Вели да он није био за гашење. Јавно је изрибао надлежног министра. Да је Тасовац све лепо објаснио грађанима, проблема не би било. Овако се гнев јавности усмерио на његова плећа.

Откуд уопште бурне реакције због гашења једне новинске агенције? Све је то записано у медијској стратегији. Чак и онима који се не разумеју у медије сад је јасно: она новинарима овдашњим ништа добро није донела. „Независни” стручњаци који су мукотрпно гурали стратегију могу да буду поносни на досадашње резултате. Од летос, рачунајући сад и танјуговце, на улицу су отпремили више од хиљаду новинара. На крају су закатанчили и кичму информисања у Србији. Честитамо!

Радили су то и пре десетак година кад су били на истом задатку. Тадашња стратегија прописала је да онај ко прави новине не сме и да их продаје. Тако су урушили две највеће новинске куће у Србији, а њихова мрежа, са више од хиљаду продајних места, завршила је код лица са потернице. Образложење: да се спречи монопол на тржишту.

Уочи усвајања нове стратегије, која подразумева гашење Танјуга и слободу да офшор компаније оснивају и купују медије у Србији, објаснили су да су измене немогуће јер је текст закона аминован у Бриселу.

Министар за хроно-инсталације испред затворених музеја сад се позива на тај закон и успешно ћути док новинари диљем Србије остају без посла. Није успео да отвори неки музеј, али је успео да затвори медије. Рекао би сигурно и више кад би сутра приватизовали филхармонију.

Његов заменик Мирковић успео је да цитира неки члан закона који све објашњава. И то је помак. Кад су од Б92 правили плеј-листу није успео ни ту реченицу да састави. Али и даље јавно на сва уста хвали стратегију после које ће целу Србију стрпати на медијску фарму.

Чини ми се да ни он, ни Тасовац, ни Вучић не знају шта је новинска агенција. Осим новина, интернет портала, у Србији се свакодневно емитује бар три стотине информативних емисија на разним ТВ и радио програмима. Сви они читају Танјуг.

Руси, кад су их учили демократији, пре двадесетак година, угасили су националну агенцију, али кад су увидели да им тајкуни и остали кроје капу, брже-боље су је вратили. Немцима, Французима, Словенцима, Хрватима такве идеје не падају на памет.

Истина, Вучићу и нису потребни посредници. Може да држи конференције за штампу сваки дан. Телевизија ће уживо преносити, у терминима између два избацивања на фарми. Досадне, образовне, некомерцијалне вести из позоришта, са отварања изложби, трибина, економске извештаје, који нису тржишно одрживи, замениће безбрижне уносне информације из штале у Лисовићу.

(Политика, 6. 11. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6iR



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading