Зоран Миливојевић: Хоће ли НАТО да сачува Мила?

Индикативна је уздржаност Вашингтона. У текућем одмеравању снага са Русијом неспорни интерес САД је да настави проширење НАТО-а на исток Европе

Да ли најновијa ескалација сукоба током демонстрација опозиције у суботу у Подгорици доводи у питање позитивне политичке оцене и резултате недавне „успешне” посете политичког врха НАТО-а, са секретаром Столтенбергом на челу, питање је од кога у доброј мери зависи политички расплет догађаја у Црној Гори.

milo-nato

Нереди у суботу током којих је до дошла до изражаја агресивност демонстраната, с једне, и бруталност полиције, с друге стране, отварају питање функционисања демократских институција на које упућује и саопштење представништва ЕУ у Подгорици, са акцентом на поштовање демократских стандарда и право на мирне демонстрације. Још током прошлонедељних протеста, када је власт такође користила силу, уследиле су реакције из Брисела против њене „прекомерне употребе“. Нешто оштрији су били поједини виђенији западни представници, попут Дорис Пак. Најновија суботња ескалација ће сасвим сигурно условити додатну појачану пажњу и анализу понашања власти, независно од тога ко је крив за сукоб. Разлог томе су текући преговори за приступање Црне Горе ЕУ, значај владавине права и демократских институција (поглавља 23 и 24).

У оваквој ситуацији улога НАТО-а добија на значају. Поред војноодбрамбене компоненте НАТО има и функцију заштитника политичких вредности и стандарда западног друштва. У том смислу, радикалан став режима у Подгорици против демонстраната и, посебно, мирних грађана, није добродошао. Врх НАТО-а је током недавне посете Подгорици позитивно оценио актуелну власт и практично најавио зелено светло за позив Црној Гори у децембру за приступање тој организацији. То је у датим околностима главни политички улог актуелне власти у Подгорици и самог премијера Ђукановића, па и нека врста гаранције за њихов останак као доминантних на црногорској политичкој сцени. Најновији развој догађаја и политичка резервисаност из Брисела могле би све то значајно да доведу у питање.

Међутим, у свему овоме индикативна је уздржаност Вашингтона и самог НАТО-а. У текућем одмеравању снага са Русијом њихов је неспорни интерес да се настави проширење НАТО-а на исток Европе у просторима који њиме нису још захваћени. Овде обавезно треба имати у виду већ познату „линију ватре“ на којој стоји Црна Гора. Њен улазак у НАТО сасвим сигурно би појачао аргументе у прилог даљег освајања простора и нових субјеката на поменутој „линији“. Наиме, у контексту промена које су настале немогућношћу даљег офанзивног наступа у случају Украјине, руског ангажовања на Блиском истоку и ескалације политичких и других проблема у ЕУ са избегличком кризом, сваки даљи позитиван пробој НАТО-а важан је поен у укупном одмеравању снага, како са Русијом, тако и у функцији потврде евроатлантске доминације на овим просторима.

Др Зоран Миливојевић je дипломата у пензији


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6eE



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading