Дмитриј Медведев: Европска комисија тражи да Србија одустане од споразума о трговини са Русијом

ДУШАНБЕ – Председник руске владе Дмитриј Медведев изјавио је данас да Европска комисија тражи од Србије да одустане од споразума о зони слободне трговине, који су закључиле владе Русије и Југославије 28. августа 2000. године.

Дмитриј Медведев (Фото; АП/РИА Новости/Дмитри Астаков)

Дмитриј Медведев (Фото: АП/РИА Новости/Дмитри Астаков)

Медведев је, како преноси ТАС С, на седници Савета председника влада Заједнице Независних Држава у главном граду Таџикистана, рекао да је о немогућности истовременог учествовања у две зоне слободне трговине уз Европску унију (ЕУ), разговарао са премијером Србије Александром Вучићем.

„Сада, када се Србија спрема да ступи у ЕУ, ЕК тражи да се од тог споразума одустане. Тако да су наше бојазни у потпуности основане”, рекао је руски премијер.

Медведев је у Душанбеу подсетио Украјину и Молдавију на немогућност истовременог учествовања у зонама слободне трговине ЕУ и ЗНД, указујући да се појављује претња реекспорта робе из европских земаља као украјинске и молдавске.

„Одлуке неких наших партнера – тачније, Украјине и Молдавије, да спроводе споразуме о асоцијацији са ЕУ, стварају тешкоће за конструктиван рад. Ми се не једном говорили о томе да је немогуће учествовати истовремено у двема зонама слободне трговине – са ЕУ и у оквиру ЗНД”, казао је Медведев.

„То ствара претњу реекспорта робе из трећих (европских) земаља у виду украјинске и молдавске”, додао је председник руске владе.

За ублажавање те претње, како је навео, Русија ће спроводити одређене заштитне мере.

Таква одлука је за Молдавију већ донесена од 1. септембра 2014. године, рекао је Медведев, најављујући и да се на Украјину од 1. јануара 2016. више неће примењивати бесцарински, већ режим најповлашћеније нације.

Такође, на Украјину ће се примењивати и руске контрамере, будући да се та земља прикључила антируским санкцијама, најавио је руски премијер.

(Танјуг/Политика, 30. 10. 2015)


ИСПРАВКА: Овај текст је промењен 30. 10. 2015. у 18:21 – исправљена је грешка у наслову.

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6e6



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading