Александар Вучић: Србија и Русија, пријатељи на рационалним основама

МОСКВА – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас у Москви да је Србија доказала свој пријатељски однос према Русији, не уводећи јој санкције, и да ће наставити да јој буде пријатељ, али на „рационалним основама”.

Премијери Вучић и Медведев у Москви (Фото РИА Новости/А.А.)

Премијери Вучић и Медведев у Москви (Фото РИА Новости/А.А.)

„Мислимо да смо показали свој искрен и пријатељски однос према Руској Федерацији тиме што смо остали једна од европских држава која, упркос многобројним захтевима читавог света, која јој није увела никакве санкције. Србија ће такву политику наставити и у будућности “, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре после разговора са руским колегом Дмитријем Медведевом.

Вучић је оценио да ће посета Москви дати нови импулс сарадњи две земље и захвалио Русији на подршци у УНЕСКО, као и на помоћи у заштити српских интереса у Савету безбедности УН.

Српски премијер је позвао Медведева да током 2016. године дође у званичну посету Србији.

Премијери Србије и Руске Федерације поручили су данас да ће две земље радити на проналажењу нових маршута за испоруку гаса, а српски премијер нагласио да ће дуговања према руском Гаспрому бити измирена пре рока.

„Србија ће исплатити сва дуговања према Гаспрому у року краћем од планираниог, што је показатељ нашег економског напретка јер желимо да наставимо наш однос на одговорним основама”, рекао је Вучић.

Вучић је додао и да верује да ће ускоро бити постигнут договор о проширењу складишта гаса Банатски двор до милијарду кубних метара и изградње новог складишта Банатски Итебеј.

„Тада бисмо били гигант када је реч о скадиштењу гаса и мислим да после тога никада нећемо имати проблем да ли гас може да дође у Србију или не”, поручио је Вучић.

Српски премијер је поновио да су Србија и Русија традиционални пријатељи и позвао Медведева у званичну посету Београду, која би требало да буде наредне године.

На састанку, како је пренео Вучић, било је речи и о наставку сарадње у области пољопривреде, одбране и економских питања.

„Уверен сам да ће Србија и Русија остати пријатељи, али и да ћемо на рационалним основама успети да изградимо још боље односе у интересу обе земље”, казао је Вучић.

Према његовим речима, тема разговора била је и како да се побољша ситуација у Србији у циљу повећања извоза у Русију, који је иначе у дефициту због велике количине енергената које Србија увози из те земље.

Он је рекао и да се нада да ће Србија успети да извезе још више пољопривредних производа и прерађевина у Русију и тиме заузме што већи део руског тржишта.

Медведев је рекао да Србија има свој удео на тржишту Русије и да је увоз из Србије за пола године порастао за 40 одсто.

Он је новинарима рекао да је енергетика најбољи пример сарадње Русије и Србије на великим инфраструктурним пројектима и поручио да НИС, који је руско-српска компанија, треба да се развија у регионалног лидера.

Он је потврдио да разговори две стране иду у правцу решавања проблема дуговања Србије Руској Федерацији за гас.

„Настављамо да радимо на обезбеђивању испоруке гаса и проналажењу нових маршута за испоручивање тог енергента после прекида пројекта Јужни ток”, рекао је Медведев.

Руски премијер је рекао и да су разговори са Вучићем били успешни и пријатељски.

„То карактерише односе наше две земље, њихову историју, а надам се и перспективу”, закључио је Медведев и додао да верује да ће свих осам спрозума који су данас потписани у Москви бити реализовани.

————————

Потписано више докумената

МОСКВА – После разговора премијера Србије и Русије, Александра Вучића и Дмитрија Медведева, делегације две земље у Москви потписале су данас више докумената.

potpisivanje(1)

Две стране су потписале Меморандум о узајамном разумевању између влада у области економске сарадње, привлачења инвестиција и реализације заједничких пројеката.

Представници руске Федералне службе за војно-техничку сарадњу потписали су Меморандум са српским Министарством одбране.

Потписан је међувладин споразум о заједничкој заштити интелектуалне својине у оквиру билатералне војно-техничке сарадње и меморандум о стратешком партнерству између компанија „РЖД Интернешенел” и „Инфраструктура железница Србије”.

Меморандуме о сарадњи потписали су и руска Федерална миграциона служба и српски МУП, Федерална служба за борбу против дроге и МУП Србије, Министарство омладине и спорта и руска Федерална агенција за питања младих.

(Танјуг/Политика, 27. 10. 2015)

Вучић на бизнис форуму у Москви: без санкција Русији

Очигледни су покушаји дестабилизовања региона. – Катастрофична предвиђања о мигрантима су глупост

МОСКВА – Српски премијер Александар Вучић изјавио је данас у Москви да Србија неће уводити санкције Русији.

Премијер је, отварајући Пословни форум представника више стотина српских и руских компанија, подсетио да је Србија једна од ретких земаља која није увела економске санкције Русији и поручио да ће то остати политика владе Србије, која неће мењати политички и економски однос према тој земљи.

Вучић је истакао да је данашњи бизнис форум показатељ велике заинтересованости Србије и Руске Федерације за развој међусобне економске сарадње и поручио да је то одлична могућност да се предузетници упознају с пословним могућностима у обе земље.

Вучић је подсетио да Србија и Русија имају дугу историју пријатељских односа и да је то добар темељ за јачање економских веза.

„Наша влада жели да подржи ту сарадњу. Око 1.000 компанија у руском или делимично руском власништву већ послује у Србији у различитим гранама и то је потврда трајности наших економских веза”, рекао је Вучић.

Премијер је нагласио да је Русија једна од три најважнија спољнотрговинска партнера Србије и поручио да влада даје подршку инвеститорима и компанијама који желе да послују у нашој земљи.

„За нас је важно да видимо како можемо да привучемо више руских инвеститора али и да обезбедимо више српских инвеститора на руском тржишту”, рекао је Вучић.

Србија се на најновијој „Дуинг бизнис” листи Светске банке Србија данас налази на 59. месту, што је напредак за 32 места у односу на прошлу годину и показатељ да Србија пружа озбиљан и сигуран пословни амбијент, прецизирао је.

Вучић је истакао да тај напредак чак није обухватио део реформи који је урађен у последњем периоду.

„То је важна вест, не само за грађане Србије, већ и за оне који желе да дођу у Србију и инвестирају, јер могу да рачунају на озбиљан и сигуран пословни амбијент, где се инвестиција исплати и где ми гарантујемо сигурност улагања”, поручио је Вучић.

Он је подсетио да је прошле године Србија имала пад од 15 места на Дуинг бизнис листи, али да је ове године постигнут највећи напредак од свих земаља.

„То значи да смо много тога радили и урадили и то ће бити јасан сигнал свим инвеститорима, да је Србија данас сигурно место за инвестирање и сигурност њиховог улагања”, рекао је Вучић.

Он је додао да је жеља Владе Србије да наша земља буде у првих 40 земаља у свету.

„И када будемо у тој суперлиги, онда ћемо моћи да кажемо да ће Србија успети да обезбеди довољно инвестиција и додатно победи незапосленост и запосли значајно већи број људи”, закључио је Вучић.

Председник српске владе је истовремено подсетио да је Србија једна од ретких земаља која није увела економске санкције Русији и поручио да ће то остати њена политика владе Србије која неће мењати свој политички и економски однос према тој земљи.

Вучић је додао да се Србија не плаши тешког рада већ нестабилности која може да дође споља, из региона и на друге начине и указао на ситуацију у Црној Гори, Македонији и у Приштини.

„У таквом окружењу Србија је веома стабилна”, нагласио је Вучић.

Он је додао да је нашој земљи веома важно да развије односе у области туризма и да ће Србија морати да уложи много више кад је реч о обнови бања.

Према његовим речима, за Србију је важан заједнички наступ са Русијом на трећим тржиштима због чега је, како је рекао, Србија дошла с понудама за руску наменску индустрију.

„По том питању смо мали у односу на Руску Федерацију, али тако и једни и други можемо да остваримо још боље резултате. Бројчано смо мала земља, али морамо да штитимо свој суверенитет и територијални интегритет. Ако неко у окружењу набавља лансирне рампе за балистичке ракете, Србија мора да има решење”, рекао је Вучић.

Он је додао да, поред пољопривредне сарадње, и српска грађевинска индустрија може да уђе на руско тржиште уколико се те компаније буду понашале одговорно и озбиљно.

Вучић је додао и да кад је реч о извозу возила у Србији постоји интересовање за сарадњу.

„Иако знамо да је проблем у неким другим земљама евроазијског савеза, а не Русији, заинтересовани смо да направимо уговоре за увоз ваших возила без царине, а да се на вашој територији и територији евроазијске федерације извозе наша возила, односно Фијат”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће у разговору са премијером Русије Дмитријем Медведевом изнети план Србије за враћање дугова које има према Руској Федерацији.

„Дугови данас износе 303 милиона евра према Гаспрому. Они су заостали из претходног периода, није их направила моја влада. Моја влада у динар исплаћује све своје обавезе и не касни ни дана”, рекао је Вучић.

Србија је, додао је, крајем децембра исплатила 100 милиона долара дуга.

„Мислим да је дуг ‘лош друг’ и ми желимо да се решимо дугова што је могуће пре да бисмо наше односе у будућности могли што чистије да решавамо”, рекао је Вучић.

Представници више од 120 компанија из Србије састали су се данас на Пословном форуму у Москви са својим колегама из Руске Федерације како би договорили конкретне кораке у наставку привредне сарадње две земље.

Форуму у организацији привредних комора Србије и Русије присуствовали су српски премијер Александар Вучић и министри у Влади Србије Душан Вујовић, Зорана Михајловић, Братислав Гашић, Александар Антић, Вања Удовичић, Жељко Сертић, Снежана Богосављевић Бошковић и Небојша Стефановић.

Фото: Твитер/@PM Serbia

Фото: Твитер/@PM Serbia

 

———————————-

Очигледни су покушаји дестабилизовања региона

МОСКВА – Очигледно је да неко улаже много напора у дестабилизацију односа на Западном Балкану, изјавио је данас премијер Србије Александар Вуцић, али је нагласио да Влада Србије чини све и успева да очува мир и стабилност у нашој земљи.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Москви, рекао да је очигледно да на Балкану расту тензије и да су видљиви покушаји свеукупне дестабилизације односа у Подгорици, Скопљу и Приштини, са намером да се они прошире на Бањалуку, Сарајево и Београд.

„Србија и Београд уложиће све напоре да сачувају мир и стабилност у региону и то је наш приоритетни циљ”, подвукао је Вучић.

Упитан које снаге дестабилизују регион, Вучић је рекао да је довољно погледати ситуацију у окружењу и да ће свима бити јасно ко је у питању.

„Зашто бих ја то говорио јавно, довољно је да ја знам, да Влада Србије зна и да предузима кораке. Србија у потпуности успева да очува мир и стабилност у нашој земљи. То је наш посао а не да се бавимо осталим земљама”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, то није лако чинити као што је било раније, али у томе успевамо.

„Али, очигледно је да неко улаже много напора у дестабилизацију односа на Западном Балкану”, рекао је Вучић.

Он је поручио да су Србији за реформе потребни мир и стабилност, а да се у таквим условима не плаши тешког рада:

„Ако је некоме потребан мир и стабилност, потребни су Србији. Србија ће то умети да сачува и обезбеди”, закључио је Вучић.

———————————-

Катастрофична предвиђања о мигрантима су глупост

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија задржати пристојан и толерантан однос према мигрантима из земаља Блиског истока и поручио да су катастрофична предвиђања о томе да ће више стотина хиљада њих остати у Србији – глупост.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да у Србији има оних који се баве теоријама завере и који увек имају „апокалиптична предвиђања”, те да њих није много, али да су гласни.

„Пажња владе биће још већа, показаћемо још већу озбиљност и одговорност и да смо добри људи”, рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија тиме не тргује, јер углед не може да се купи, да су цела Европа и свет могли да виде какви су Србија и њено руководство.

„Они који би да шире панику и причају глупости да ће овде да живи више стотина хиљада миграната… Они не желе да живе овде, али долази зима и морате да им дате ћебе и кров над главом”, рекао је Вучић.

Он је додао да је добро лице Србије кад покажете да се озбиљно и одговорно понашате и имате емпатију према онима који су несрећни и морају да пређу хиљаде километара од куће да би преживели.

———————————-

У Москви и о Петрохемији

Премијер Александар Вучић, који борави у тродневној посети Москви, најавио је да ће са руским партнерима разговарати и о будућности „Петрохемије”, за шта постоји неколико идеја.

„Тренутно је добра цена нафте, а за Петрохемију 85 одсто сировина чини примарни бензин. Добра је и цена гаса на светском тржишту, али ми морамо да нађемо стратешког партнера за онај тренутак кад не буде таква цена гаса и примарног бензина”, рекао је Вучић у Москви одговарајући на питања новинара.

Вучић је додао да је Србија успела да смањи дуг за гас који је имала према Руској Федерацији, додајући да су то стари дугови, али без чијег решавања неће моћи да се уђе у даљи развој економских односа са Руском Федерацијом.

„Успели смо да смањимо дуг који је био 470 милиона на 303 милиона евра. То су стари дугови. Више немамо ни динара дуга текућих обавеза и то је први пут у српској историји да не каснимо ни дана плаћања Руској Федерацији”, рекао је Вучић.

Он је поручио да је дуг „лош друг”.

„Зато ће Србија гледати да исплати све старе дугове које нам је генијални демократски режим оставио и да без дугова уђемо у даљи развој наших енергетских и свеукупних економских односа”, рекао је Вучић.

(Танјуг/Политика, 27. 10. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6bY



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading