Приштина потписала ССП са ЕУ

Косово је у Стразбуру потписало Споразум о стабилизацији и придруживању са Европском унијом, саопштила је портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини Маја Коцијанчич.

Федерика Могерини, Иса Мустафа, Јоханес Хан

Федерика Могерини, Иса Мустафа, Јоханес Хан

Споразум о стабилизацији и придруживању са Европском унијом су са стране ЕУ потписали Федерика Могерини и комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, а са косовске стране премијер Иса Мустафа.

„Потписивање ССП-а са Косовом је значајан дан за наше односе“, написала је Могеринијева на Твитер налогу.

Хан је такође на Твитеру навео да потписивање ССП-а са Косовом представља „прекретницу за наше односе“.

Потпредседница Европског парламента Улрике Луначек оценила је да је потписивање ССП-а између ЕУ и Косова одлучујућа етапа у процесу приближавања Унији.

Луначекова, која је и известилац ЕП за Косово, у саопштењу је позвала на брзи поступак ратификације у ЕП и парламенту у Приштини, како би ССП што пре могао да ступи на снагу, додајући да је неопходно, као следећи корак, усвојити визну либерализацију.

Косовски премијер Иса Мустафа је истакао да ССП означава „почетак дугог пута уз подршку грађана и пријатеља“, пренео је АП.

Косовски министар спољних послова Хашим Тачи навео је на Твитеру да је потписивањем ССП-а, Косово и званично кренуло ка ЕУ и да га „нико не може зауставити“.

Косовска председница Атифете Јахјага изјавила је да је потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Косова посебан дан за Косово.

„Овим споразумом, Косово данас започиње неповратни пут ка учлањењу у ЕУ, у породицу држава које деле вредности слободе, демократије, једнакости и владавине права“, наводи се у изјави Јахјаге.

Амбасада САД у Приштини честитала је косовској влади на потписивању Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом.

„Након усвајања и спровођења, ССП ће пружити конкретне бенефиције грађанима Косова. Ово је прави напредак према интеграцији у европске и трансатлантске институције“, навела је Амбасада САД у Приштини.

Ово је први правни документ који је Косово потписало са ЕУ, а како је Танјугу речено у Европској комисији, сачињен је по узору на сличне споразуме које ЕУ има са територијама које нису међународно признате као независне државе, као што је Тајван, и да нема везе са питањем статуса Косова.

Иако косовски званичници покушавају да тај догађај представе као корак у правцу приступања Косова процесу проширења, у ЕУ истичу да то није случај.

„Први корак ка проширењу је тражење статуса кандидата, а Косово то не може да учини све док га као независну државу не признају све чланице ЕУ и европске институције“, рекао је за Танјуг европски функционер који је желео да остане анониман.

Шпанија, Словачка, Кипар, Грчка и Румунија не признају независност Косова, док европске институције према Косову имају неутралан статус и у свим службеним документима га помињу уз звездицу.

(РТС, 27. 10. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6bT



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading