ЕФН осуђује употребу силе против новинара у Подгорици

Евроазијски форум новинара осуђује насиље полиције над новинарима у Подгорици. Подсећамо да су припадници специјалне јединице црногорске полиције поново претукли уредника портала ИН4С Гојка Раичевића, након насилног прекида опозиционог протеста испред Скупштине Црне Горе.

slika-sest

Евроазијски форум новинара подсећа и на изјаву новинара ТВ „Вијести“ Радомира Крачковића који је пратио протесте и сам се нашао на мети полиције:

„Након што је бачен сузавац скоро сви демонстранти су растерани са платоа испред Скупштине у споредне улице. У том тренутку дешавају се двије врло спорне ствари. Био сам са групом колега у Улици Станка Драгојевића. Ту су углавном били новинари, а према нама је кренула колона специјалаца од којих су неки само прошли поред нас и рекли нам да се померимо. Нисам ни слутио да ће се ишта даље дешавати. Међутим, у том тренутку, та група специјалаца почела је да баца сузавац у нашем правцу. Да ли је полиција морала да баци сузавац у правцу новинара? Друга, још спорнија ситуација је поступање према делу људи који су били на скупу и који су кренули да беже од сузавца преко Моста Блажа Јовановића. Њих је на другом делу моста сачекао један део полиције. Они су буквално остали заглављени, ухваћени између две стране док полиција баца сузавац и шок бомбе.“

Евроазијски форум новинара сматра да не постоји разумно објашњење за овакво понашање полиције према новинарима у Подгорици.

ЕФН указује на непрофесионалан приступ „Блица“

Евроазијски форум новинара указује да су дневне новине „Блиц“ у онлајн издању од 26. октобра ове године, у прилогу „Напето на самиту о избеглицама – Меркел: Ови би могао бити крај ЕУ“, довеле у заблуду читаоце. У наслову прилога пише да је немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила да би избегличка криза могла довести до краја Европске уније („Меркел: Ово би могао бити крај ЕУ“), док се из наставка текста види да је у ствари реч о мишљењу неименованог извора листа „Политико“ на који се „Блиц“ позвао („Један од извора овог листа ово озбиљно упозорење Меркелове протумачио је као најаву да би, уколико договора не буде, то могао бити крај ЕУ каква је била до сада“).

merkel-blic

Немачка канцеларка је у ствари била само упозорила лидере да је Европска унија у веома деликатној и крхкој ситуацији.

Евроазијски форум новинара подсећа уреднике у „Блицу“ да су дужни да поштују начело истинитости. Оваквим пласманом текста довели су у суштинску заблуду читаоце.

Евроазијски форум новинара подсећа да велики број читалаца новина, нарочито таблоидних издања, чита само групу наслова, не удубљујући се у садржај целог написа.


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6bt



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading