Систем вредности: Дино Мерлин – антисрбизам или аутошовинизам?

sistem-vrednosti-logoНаш паметни, прости, сељачки српски народ је још давно сковао изреку која се често помиње у свакодневном животу: „Потурица гори од Турчина.“

Да бисмо објаснили проблематику данашњег наступа једног од последњих ратнохушкача Алије Изетбеговића у граду чије је разарање, пустошење, рушење прижељкивао и пропагирао, не можемо да занемаримо горе поменуту изреку. Наиме, општепозната чињеница је да су данашњи највећи балкански анти-Срби, управо дојучерашњи Срби или добро плаћени (страним доларима, наравно) евроатлантски Срби.

Вечерашња звезда Арене спада у прву категорију. Довољно је рећи да је његов ратни (а вероватно и животни) месија, Алија Изетбеговић, у више наврата, па чак и на пописима становништва, говорио и изјашњавао се као Србин. Шта то онда нагони Дина да толико мрзи народ којем и сам припада? Рат је пре 20 година завршен, али ратна атмосфера још ламентира над главама свих становника Балкана, невезано за њихову декларативност ка једној или другој вероисповести.

Дино Мерлин, очигледно не сазнавши да је ово данас 2015. година а не 1992. година , несвестан да је рат (не тако далека, додуше) прошлост али и свестан степена апатије, југословенофилије, политичке неписмености и безвољности у српском народу, зна да, шта год изјавио или учинио и даље ће пунити неколико Арена кад год му цревца закрче и затраже хлеба. А хлеба ће у Србији увек наћи. Сви га ту нађу, нарочито српски душмани, последњих 20 година поготово. Наћи ће га и Дино. Рекао је шта је рекао, те изјаве ће испарити до вечерас, неће ни доћи до „Срба“ који ће се хаотично увијати и вриштати уз хитове којима је жарио и палио некадашњом СФР Југославијом. Само, зашто Дино Мерлин и дан данас жари и пали, само у политичком контексту? У чијем интересу?

Нећемо се посебно посветити тематици односа Срба према њему, тј. оних Срба који ће му отићи на концерт вечерас, нећемо их ни нападати због тога. Ово је, макар привидно, слободна земља у којој је, макар привидно, допуштено да свако, макар привидно, ради шта год хоће, макар привидно. Организаторе исто не бих нападао, слегнули су раменима на Динову заповест да се не смеју уносити српске заставе и уз прећутну сагласност рекли да тако мора бити, да се гост мора испоштовати. Плус , данас када је свим мултинационалним компанијама једини идеал капитал, тешко је очекивати да једна „КОМБАНК“ Арена, испостава Комерцијалне банке, стране банке, заступе интересе једне или друге стране у овом балканском тамном вилајету и бурету барута. Узгред, треба додати, Срби, најбољи домаћини, увек најбоље дочекују а најгоре су дочекивани, увек најгоре дочекују и угошћују а најбоље дискредитују, занемарују и не поштују.

Извор: Ало!

Извор: Ало!

Не боли Дина Мерлина то што је он тзв. „Бошњак „ или „Муслиман“ (као да верска припадност може бити и национална или етничка). Њега боли то што је Србин. Њега боли то што барем неки Срби знају да је он Србин. То нам никада неће опростити. Ни себи. То донекле објашњава фанатичну мржњу ка сопственом народу, чији је и он сам припадник, заједно са још пар милиона својих истоверника. Не треба га прозивати, звати га Турчином, потурицом итд. То само учвршћује његово, свакако погрешно уверење, да је Турчин, Бошњак или шта год, што свакако није и што никад неће моћи да буде. Треба му указати на његову грешку и незнање, национално га освестити и помоћи му да тако залуталом нађе пут назад у крило мајке, отаџбине, коју тако грешно и погано напада. Незнање се не искорењава насиљем, него просветом и образовањем.

Уместо да је одлучио да крене путем својих истоверника, великих Срба муслимана писаца, песника и осталих уметника, државника и родољуба (Меша Селимовић, Мехмед-Паша Соколовић, Мустафа Ћазим Ћатић… ), који су јавно истицали и бранили своје српско порекло, Дино полази погубним путем, сече грану са дрвета на којем седи и из те гране жели да никне ново дрво, а то никада није и неће бити могуће. Зато, не треба викати: „Убијмо Дина Мерлина!“. Никако. Треба констатовати: „Едукујмо Дина Мерлина. Просветлимо га. Покажимо му ко је и шта је заиста, када већ сам не зна и не може да установи. Помозимо му да следи пут својих предака.“ Биће боље. За нас барем. За њега не знамо.

Нико нам не може забранити да истакнемо српску заставу било где у свету, а најмање у нашој рођеној земљи. Та победничка застава вијорила се на многим бојним пољима као и на многим такмичењима из којих смо излазили као победници. Овом приликом поручујемо и такозваном Мерлину да ће се тек нагледати српске тробојке!

srpska-zastava

Извор: Систем вредности

„Систем вредности“ је организација студената Правног факултета Универзитета у Београду

(Фејсбук страница организације „Систем вредности“)

Dino Merlin: Nemam ništa protiv zastave Srbije

Najveća regionalna muzička zvijezda Dino Merlin spreman je za veliki koncert u Beogradu. Tamošnja javnost “poludjela je“ za popularnim Sarajlijom, a pojedini mediji pokušali su iskoristiti ime bh. zvijezde za “senzaciju i veću čitanost“.

Naime, srbijanski portali jučer su objavili da je Merlin tražio “da na koncertima ne bude zastava“ što je sam muzičar, danas oštro demantirao.

“Manipulisanje državnom zastavom da bi se stvorila senzacija i povećala čitanost je izdaja vlastite zastave, zemlje i naroda. Izdaja jer se nepoštuje vlastita zastava, jer se njome manipuliše. I da budem do kraja jasan, svako ima pravo da nosi zastavu svoje zemlje kako želi, kad želi i gdje želi. Kako iko normalan može i pomisliti da ću doći u Beograd na dva velika randevua sa svojom publikom i imati nešto protiv zastave te publike“ kazao je Merlin za Kurir i dodao:

“To bi bilo licemjerstvo najgore vrste. Ne mogu biti protiv viorenja zastave Srbije u Beogradu. To je besmislica. Jer je to zastava, kao što rekoh moje publike, ali i zastava Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Novaka Đokovića, Vuka Karadžića, Milene Dravić, Dragana Nikolića, Nikole Pašića, Čede Jovanovića i mnogih drugih. Sve te ljude predstavlja zastava Srbije i samo nerazuman čovjek može imati nešto protiv zastave“, zaključio je muzičar.

Treba reći da će Merlin prvi koncert u Areni održati večeras, a drugi sutra. Sve ulaznice za oba događaja su rasprodate, a očekuje se istinski muzički spektakl pred 40.000 gledalaca.

(Radiosarajevo.ba, 24. 10. 2015)


ИЗМЕНА: Овај чланак промењен је 24. 10. 2015. у 19:40 – додата је изјава/деманти Дина Мерлина.

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-68aCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Предпостављам да се Edin Dervišhalidović (религиозни сиромшно-халогени радикалчић) изјаснио као Србин јер не може опростити својим родитељима што му дадоше тако накарадно име. Уосталом, зашто га је променио ако није тако?

  2. МВ, Аутор текста прича као неки примеран Србин, а бежи од Српског језика и стиди се дивне српске речи ОБРАЗОВАЊЕ, па бедно конструише едуковање и сугерише … едукујмо. Не знам какву је високу школу изучио али стварно права брука и срамота.

Оставите коментар