Црногорска полиција сузавцем и шок бомбама разбила демонстрације у Подгорици

Извор: Sputnik/ Николај Соколов

Извор: Sputnik/ Николај Соколов

Повређено више грађана и полицајаца. Министар унутрашњих послова Рашко Коњевић изјавио на ванредној конференцији за новинаре да су припадници полиције обезбедили јавни ред и мир после немилих догађаја.

01:01 Кривокапић сазвао ванредни Колегијум председника Скупштине “Мора се доћи у Скупштину и разговарати. Мирни протести јесу демократско средство, али не могу бити трајно средство. Мора се разговарати, нема другог начина”, казао је Кривокапић “Вијестима” након демонстрација.

Предсједник парламента Ранко Кривокапић заказао је за недељу у подне проширену сједницу Колегијума председника Скупштине.Осим председника посланичких клубова, Кривокапић је позвао и председнике странака који су посланици.

00: 42 Ухапшен је управо и Славен Радуновић, потпредсједник Нове српске демократије и функционер ДФ-а, јавља ИН4С.

00:36 Директор полиције Славко Стојановић тврди да су демонстранти каменовали албанску амбасаду. Било је покушаја насилног уласка у зграду Владе, каже Стојановић.

00:33 Коњевић: Поједини грађани сат и по пружали активан отпор полицији али ће за 15 минута стање у Подгорици бити нормално, а сутра ће град нормално функционисати.

00:22 Црногорски министар полиције оценио да је употребљено сасвим довољно хемијских средстава која нису штетна за здравље.

00:22 Коњевић: Тренутно нема осим Андрије Мандића приведених посланика.

00:17 Коњевић: Повређено је 15 полицајаца, од којих један теже, 24 грађанина затражила су помоћ “услед деловања хемијских средстава које је било неопходно употребити”.

00:13 Министар унутрaшњих послова Црне Горе Рашко Коњевић изјавио је на ванредној конференцији за новинаре да су припадници полиције обезбедили јавни ред и мир после немилих догађаја.

00:04 Хаос на улицама Подгорице и даље траје!

23:31 Управа полиције потврдила за ТВ ЦГ да је ухапшен лидер ДФ Андрија Мандић.

23:25 Uprava policije: Netačna je tvrdnja da je suzavac bačen na novinare.

22:59 Полиција привела Андрију Мандића, јављају ТВ Вијести.

22:59 ТВ Црне Горе јавља да је полиција бацила сузавац након што је група демонстраната напала каменицама, петардама и молотовљевим коктелом и пробила ограду. Репортерка ТВ ЦГ испред Ургентног центра јавила је да су “два полицајца повређена а остало су обични грађани у цивилу” и додаје да нема пуно повређених.

22:50 Полиција је поново насрнула на Гојка Раичевића, уредника портала ИН4С. њега је полицајац који је изашао из аутомобила, у општем метежу песницом ударио у предјелу главе, јавља ИН4С.

22:45 Репортер Спутњика јавља да Подгорицом још увек одјекују експлозије.

22:43 Влада Црне Горе тврди да су грађани брутално напали полицију.

22:36 Репортер Спутњика јавља да је на улицама Подгорице ванредно стање. Како наводи, толика количина сузавца није својевремено употребљена ни на контрамитингу, 1996. године у Београду.

22:35 У центру Подгорице где се одржава протест предвођен Демократским фронтом вечерас нешто после 22 сата чули су се пуцњи, jавља Танјугов извештач са лица места. У овом тренутку ниjе познато ко jе пуцао.

22:31 Сузавац је бачен и код штаба ДПС-а Дeо демонстраната био је заробљен на мосту.

22:30 Ванредно је стање у Подгорици. Протест је разбијен, цијели град је у диму. Завијају сирене полиције и Хитне помоћи. Чека се реакција челника ДФ-а, јавља сајт ИН4С.

Полиција је директно сузавце испаљивала у народ и новинаре, из непосредне близине. Поред сузаваца полиција је користила и шок бомбе. Неколико новинара и сниматеља је повријеђено.

Неидентификована група младића искористила је напад полиције сузавцима да каменује учеснике протеста и новинаре.Младићи су очито унапријед припремљени, није тешко претпоставити са чије стране.

Портал ИН4С је нон-стоп на удару режимских хакера који га обарају како би се сакрила истина о хаосу које је изазвао режим.

22:28 Трг је испражњен. На њему се налазе полицијски џипови.

22:22 Неколико возила специјалних јединица отишло у правцу зграде Владе Црне Горе, јавља наш извештач са лица места.

22:21 Полиција у борним колима растерује демонстранте.

22:14 На неколико локација бачен је сузавац на демонстранте. Наш репортер јавља да се чују “топовски удари” и да има повређених. Полиција је успела да разбије демонстрације.

22:09 Бачен је сузавац на демонстранте, јавља репортер Спутњика.

22:06 Демонстранти бацају петарде на полицију!

22:04 Радуновић: “Дајемо вам 10 минута и више не можемо да контролишемо масу!”

21:56 Посланик ДФ-а Славен Радуновић позвао је грађане да се не разилазе испред Скупштине Црне Горе. Он је истакао да чекају предсједника парламента, Кривокапића, да се појави и да пусти посланике да уђу у главни улаз.

21:50 Председник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић, негирао је да је у разговору с лидерима ДФ-а помињао прелазну владу. Кривокапић је, како јавља Антена М, Андрији Мандићу саопштио да је могуће да посланици ДФ-а у Скупштину уђу на начин на који улази и председник парламента, “ако треба и са њим”. Кривокапић је подгоричком радију рекао да “никаквих разбијања баријера не сме бити”.

21:38 Влада Црне Горе осудила каменовање амбасаде пријатељске земље Албаније.

21:29 Црногорска полиција испалила је вечерас сузавац током протеста Демократског фронта у Подгорици, када су опозициони посланици кренули да уђу у зграду Скупштине Црне Горе, јавља дописник Срне са лица мјеста.

21:10 Председник Скупштине Ранко Кривокапић рекао да ће доћи у Скупштину и да је спреман да отвори дијалог о прелазној Влади, јавља репортер Спутњика.

21:02 Организатори обавестили грађане да их је контактирао председник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић и да је поручио да је спреман на дијалог.

20:55 Полиција спречава посланике да уђу у Скупштину. Организатори протеста моле грађане да остану мирни.

20:43 Андрија Мандић позвао присутне  посланике да уђу у Скупштину и замолио полицајце да им ослободе пролаз.

20:30 Небојша Медојевић: “Срећно нам буђење! Нисмо рођени са самаром на леђима да нас један човек јаше 27 година. Позивам полицију да скине шлемове , баци штитове и приђе народу!”

20: 26 Црногорски медији јављају да се на протесту демократског фронта окупило од 5 до 8.000 људи.

20:21 Цитирајући Његоша који је рекао „Благо томе ко довијека живи…“, потпредсједник Скупштине Црне Горе и функционер ДФ-а Бранко Радуловић нагласио је да ће људи створити слободну Црну Гору. Полицији је поручио „Памет у главу“, и истакао да слободу „нико није зауставио“.

20: 20 “Нема предаје! Вечерас почиње ослобођење Црне Горе”, поручио је Предраг Булатовић.

20:13 Влада Црне Горе је на свом Твитер профилу објавила да је бачено неколико каменица на амбасаду Албаније, али да нема већих оштећења.

20:11 Председник Радничке партије Јанко Вучинић: “Диктатор мора пасти. Готов је! Диктатору врати што си узео од народа и бићеш срећан у Спужу!”

20:06 Испуњен је плато од Председништва до раскрснице са Улицом Слободе, јавља репортер Спутњика.

protesti-tvit

20:03 Протест Демократског фронта, опозиционе поличке групације у Црној Гори, која захтијева оставку владе премијера Мила Ђукановића, почео је вечерас у центру Подгорице.

На протесту се до сада окупило више хиљада грађана, а демонстранти носе заставе Црне Горе, као и заставе Србије. На протест су дошли сви посланици ДФ, предвођени лидером Нове српске демократије Андријом Мандићем. Подршку су им најавили посланици Социјалистичке народне партије, као и независни посланици у црногорском Парламенту.

Око зграда Скупштине, Предсједништва и Владе Црне Горе смјештене су јаке полицијске снаге, док је појачано присуство полиције видљиво у цијелом граду.

Према информацијама из полиције, грађанима Подгорице се не препоручује излазак на улице у периоду од 19 до јутарњих сати, због могућих инцидената, а не искључују се ни немири ширих размјера. Тренутна ситуација је мирна.

Раније данас, начелник ЦЈБ Подгорица Јовица Речевић је истакао да у полицији располажу сазнањима да је могуће да дође до инцидената на овим протестима. (РТРС/Агенције/Искра)

20:02 Посланица Бранка Бошњак: Диктатор је готов! Ђукановићу, десио ти се народ!

20:00 Опозиција тражи формирање прелазне владе и имплеменацију изборног законодавства.

protesti-2-cg

19:53 Овом народу је потребна истина и правда, поручио је председник Бошњачке демократске заједнице Хазбија Калач.

19:50 Демонстранти стигли испред Скупштине Црне Горе.

19:41 У Црној Гори постоји подела на слободне грађане и узурпаторе, поручио је председник Удржења за војну неутралност Марко Милачић.

19:37 Посланик Демократског фронта Милан Кнежевић поручио Милу Ђукановић и Ранку Кривокапићу да имају 45 минута да одговоре на захтеве опозиције!

19:31 Министар унутрашњих послова Црне Горе Рашко Коњевић је поручио да ће полиција применити интервентне мере ако буду угрожени грађански мир и уставни поредак.

19:24 Организатори позивају на мирну и достојанствену шетњу ка Скупштини “улицом Слободе ка слободи”

19:13 Почела протестна шетња, јавља репортер Спутњика.

protest-24102015

19:04 Почео протест Демократског фронта!

19:01 Организатори процењују да се до сада на Тргу окупило око 20.000 људи

18:58 Лидери демократског фронта излазе на бину. Маса скандира:”Отпор!”

18:54 На Тргу се вијоре црногорске и српске заставе. Демонстранти скандирају: “Мило лопове!”, јавља репортер Спутњика.

18:51 Бранислав Драганић из Никшића дошао је да промени власт из, искључиво економских разлога.„Народ је у тешкој ситуацији, велика је немаштина”, каже он и додаје да никакве везе са истином нема режимска прича да иза протеста стоје Русија и националистички кругови у Србији.

18:47 75-годишњак из Никшића који није хтео да се представи јер му „деца траже посао” рекао је за Спутњик да је дошао да створи демократију.

milo-lopov

18:42 Протест опозиционог Демократског фронта одобрен је, упркос сазнањима полиције да би током скупа могло да дође до инцидената. Протест ће почети у 19 сати на Тргу Републике и може трајати најкасније до неђеље у шест сати ујутру, наводи РТЦГ.

18:37 Демонстранти из више градова стижу у Подгорицу

18:35 Више од 1.000 грађана окупило се подгоричком Тргу републике сат уочи почетка најављених протеста. Највећи број грађана дошао је из Никшића, Подгорице и Бијелог Поља, јавља репортер Спутњика са лица места.

(Искра/Принцип/Спутњик Србија)

Подгорица: Раскол у коалицији, црногорска влада већ пала?

Црногорска влада, која је суочена са протестима дела опозиције, има проблема и у самој коалицији, пошто Социјалдемокрартска партија (СДП) жели превремене изборе.

Мило Ђукановић (Фото: АП/Д.В.)

Мило Ђукановић (Фото: АП/Д.В.)

Председништво СДП констатовало је, на јучерашњој седници, да постојећа влада има статус техничке владе у којој ће СДП заједничке циљеве везано за евроатлантске обавезе испуњавати усклађено, док ће за све остале одлуке СДП задржати право појединачног одређивања.

Разлог за раскол у владајућој коалицији коју чине Демократска партија социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића и СДП-а Ранка Кривокапића, је тај што је ДПС одбио да смени са функција у влади Вујицу Лазовића и Ивана Брајовића, бивше функционере СДП-а.

Коалиција „Европска Црна Гора”, коју чине ДПС и СДП у разичитим формама постоји од парламентарних избора 1998. године.

Председништво СДП, како је навело у саопштењу, подржава све напоре које су његови представници у скупштини и влади уложили на очувању демократског дијалога и позива све политичке субјекте на уважавање европских вредности и постизање широког консензуса о припреми и сповођењу фер и слободних избора.

Поводом актуелних политичких изазова и најављених протеста, СДП оцењује неопходним да организатори протеста и државни органи покажу максималан ниво одговорности и обезбеде да уставно и демократско право на слободу окупљања буде остваривано у законским оквирима.

„Мирни и демократски протести показали би демократско сазревање Црне Горе док би сваки евентуални другачији сценарио водио продубљивању подела и нарушавању грађанског мира”, саопштено је из СДП-а.

СДП понавља да је након добијања позива за чланство у НАТО кључни државни приоритет организовање фер и слободних избора као основни услов даље демократизације, напредовања Црне Горе у ЕУ интеграцијама и финализације процеса учлањења у НАТО алијансу.

„Полазећи од чињенице да се изборно поверење нарушава кршењем елементарних демократских стандарда и антиевропском праксом на локалном, а од скоро и на државном нивоу, СДП исказује пуну спремност да буде поуздан партнер у том процесу и биће отворена за све конструктивне предлоге и идеје унапређења политичког дијалога са циљем обезбеђивања пуног и недвосмисленог поверења у изборни процес”, наведено је у саопштењу.

ДПС верује да ће протести бити мирни

Владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС) верује да ће вечерашњи протести дела опозиције протећи мирно, али поручује да ће они који се оглуше о законе Црне Горе бити санкционисани и наглашава да је актуелна влада легитимна.

„Верујемо да ће данашњи протести, како су најавили организатори бити мирни и без инцидената. Ако се десе инциденти одговорност за то сносиће организатори”, рекао је члан Главног одбора ДПС и посланик у Скупштини Црне Горе Обрад Мишо Станишић.

Станишић је нагласио да уколико било ко од учесника протеста покуша да наруши јавни ред и угрози уставни мир и поредак Црне Горе, државни органи су спремни да бране земљу и њен уставни поредак.

Упитан шта ће се дешавати сутра, дан после протеста, и да ли ће ДПС изаћи у сусрет захтевима демонстраната он је казао да влада наставља да ради.

Према његовим речима, ова влада има пуно поверење грађана, као и кредибилитет наставиће да ради у складу са оним што је обећала.

„Идемо ка свом важном националном циљу, пре свега првом спољнополитичком приоритету, а то су евроатлантске интеграције. С правом очекујемо да ћемо у децембру ове године добити позив за пуноправно чланство у НАТО”, рекао је Станишић.

Он је рекао да је ова влада отворена за разговор са свима и да је то показала претходних дана, али да нема разговора када се крши закон и угрожава уставни поредак.

Поводом саопштења Председништва коалиционог партнера Социјалдемократске партије (СДП) да је актуелна влада још само техничка, Станишић каже да ова влада није техничка и да има пун капацитет да до нарендих избора обави свој мандат.

У центру Подгорице вечерас, са почетком у 19 часова, Демократски фронт организује протесте против Владе Црне Горе, тражећи оставку власти.

Политика, Танјуг

(Искра, 24. 3. 2015)

Има ли расплета на видику: Спрема ли се црногорски 5. октобар

Какве су сличности и разлике између Београда од пре 15 година и данашње Подгорице?

Фото: rs.sputniknews.com

Фото: rs.sputniknews.com

Подгорица, дан уочи најављеног протеста, изгледа сабласно. У централним градским улицама и угоститељским објектима готово да нема људи, чему доприноси и снажан ветар који, на угодних 18 степени Целзијуса леди кости. Субјективни осећај — минус пет. Ветар који је почео да дува пре два дана, а у односу на који је кошава благи поветарац, не зна се кад ће стати.

Иако је жеља опозиционо настројених грађана да црногорски 24. постане исто што и српски 5. октобар, хидрометеоролошки услови не иду опозицији наруку. Организатори се надају да ветар неће спречити грађане да дођу на црногорски „Дан Д“. А много тога што се дало видети на улицама Подгорице подсећа на дешавања у Београду од пре нешто више од 15 година.

Кад је реч о разликама, кључна је одсуство људи на улицама. Оно што је заједничко и данашњој Подгорици и ондашњем Београду је — сивило. Можда највећа црногорска фабрика — Алуминијумски комбинат (КАП) изгледа као рушевина, али да још увек ради потврдио је наслов из опозиционих „Вијести“ — „У КАП-у 420 људи страхује од отказа“.

Паралелни светови

Ако је штампа огледало народног духа, како је писао Маркс, онда увид у три црногорска дневна листа казује да у Црној Гори постоје две непомирљиве реалности. И док опозициони дневници „Дан“ и „Вијести“ на насловним странама најављују текстове о протестима, прву страну прорежимске „Побједе“ краси фотографија Мила Ђукановића уз наслов „Једино рјешење је расплет у институцијама“.

Занимљиво је да се Војислав Шешељ, први пут по доласку из Хага, нашао на насловној страни једних новина — „Побједе“, и то одмах испод Ђукановића. „Скандалозно: Хашки оптуженик подржао протесте ДФ-а и позвао на линч црногорског премијера“ стоји у наднаслову, а наслов гласи „Шешељ пријети Ђукановићу ликвидацијом“. Можда једина вест која је готово идентична у сва три дневна листа јесте да је Управа полиције одобрила протест који ће трајати од 19 часова до шест ујутро.

Сва три листа објавила су и да су лидери Демоса, Грађанског покрета УРА и Демократа — Миодраг Лекић, Жарко Ракчевић и Алекса Бечић — позвали грађане на бојкот и масовне демонстрације и најавили да ће се њихово чланство појавити на протесту.

По Слобином рецепту

„Побједа“ иначе, по старом добром обичају Милошевићеве пропаганде, даје огроман простор „угледним интелектуалцима“ који у недоглед врте тезе које је Ђукановић износио ових дана. „Протести су помогнути од Русије и СПЦ“ каже председник црногорског ПЕН-а Младен Ломпар, док би „бучна мањина силом да мијења власт“, како тврди предавач на Факултету политичких наука Иван Вуковић.

Да би протести могли да подсете на 5. октобар показује и оглас на последњој страници „Дана“ којим се грађани позивају да дођу у Подгорицу, уз локације и сатницу поласка организованог превоза из 22 црногорска града. Будући да су међу та 22 града и, примера ради, Плав, Рожаје, Улцињ и Цетиње, тешко да стоји Ђукановићева оцена да иза протеста стоје Русија и српски националистички кругови.

И багер и „Отпор“

Иначе, „Дан“ је објавио и да ће одборник коалиције „Здраво Беране“ Велимир Бато Ђуришић, звани Багериста Бато, кренути у Подгорицу багером. Овај црногорски пандан легендарном Багеристи Џоу из Железника изјавио је да креће на протесте „грађевинском машином која симболише отпор“.

„Не идем да икога угрозим и покажем силу већ да изразим неслагање са владајућим режимом који је Црну Гору претворио у зону сумрака, а народ у сиротињу“, рекао је Багериста Бато. Најбитнија разлика између некадашњег ДОС-а и ДФ-а — недостатак „Отпора“ — нестала је претходне ноћи.

Наиме, група нестраначки ангажованих младих људи, „Анонимуса“, у ноћи између четвртка и петка је, испред Агенције за националну безбједност (некадашњег ДБ-а), извела перформанс како би „показала да међу слободним људима не постоји, нити треба да постоји страх“. На крају снимка постављеног на Јутјуб са „отпорашким“ насловом „Само вас гледамо“ стоји натпис „субота“ као позив на протесте.

Шта ће се у Подгорици десити 24. октобра, мало ко сме да прогнозира. Да ли ће се, и када, Црна Гора ратосиљати „најбољег Милошевићевог ученика“, питање је од милион долара.

rs.sputniknews.com

(Искра, 24. 10. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-68i



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading