Политика: Стоји ли Русија иза црногорских протеста

На оцене да Москва потпирује демонстрације због евроатлантског курса Подгорице, организатори одговарају да је реч о „искључиво црногорским протестима и бунту за слободу”

Полицајац настоји да умири демонстранта на недељним протестима у Подгорици (Фото: Ројтерс/Стево Васиљевић)

Полицајац настоји да умири демонстранта на недељним протестима у Подгорици (Фото: Ројтерс/Стево Васиљевић)

Подгорица – Прваци црногорске владе, Министарства унутрашњих послова, новопромовисани коментатори и „експерти” по позиву, претежно из окружења, у протекла три дана утркују се да докажу како су протести у Подгорици били насилни и усмерени на рушење државе Црне Горе. Чак су у помоћ држави притекли пензионисани амбасадори, министри, посланици…

Сви супротни ставови од званичне Подгорице окарактерисани су као мешање у унутрашње ствари Црне Горе, посебно онај који је уследио из Москве јер је Русија изразила жаљење због догађаја у Подгорици.

„Не може да се не уочи да, упркос уверењима које црногорско руководство добија из западних држава, укључивање те земље у процес евроатлантске интеграције ни уколико не води њеној консолидацији и просперитету. Пре ће бити супротно – присутна је политичка и идеолошка поларизација друштва и заоштравање социјалноекономских проблема”, наведено је у саопштењу званичне Москве.

„Стиче се утисак”, пише даље у саопштењу, „да усмеравање на убрзано кретање Црне Горе ка НАТО истовремено претпоставља гушење алтернативних приступа.”

То што се амбасада САД одмах огласила и позвала демонстранте да буду мирни и дисциплиновани и власт да се не употреби претерана сила истицан је као пријатељски пример. Чак ником и не смета што већинско народно противљење уласку Црне Горе у НАТО свакодневно покушавају негирати и бројни званичници страних амбасада, дипломате, војни аташеи…

Ударна вест прорежимских медија у Црној Гори јуче је била друга порука САД.

Коментаришући ситуацију у Црној Гори након протеста и реакцију руског министарства иностраних послова, заменик портпарола Стејт департмента Марк Тонер је рекао:

„У потпуности подржавамо слободу изражавања и окупљања, укључујући и право на мирне протесте. Позивамо међутим све стране, укључене у било које протесте, да покажу уздржаност и поштују владавину права. Треба пустити Црну Гору да сама одлучује о својој будућности. Као суверена држава, она је слободна да одлучује и тражи чланство у НАТО-у, ако га жели. НАТО је одбрамбена алијанса и земље у региону Балкана јесу и остаће слободне да одлучују о својим савезима”, поручио је Тонер.

Потпредседник владе Душко Марковић, гостујући у ТВ Атлас, рекао је да постоје одређени ризици због најављеног протеста Демократског фронта (ДФ) у суботу. Марковић је представнике демонстраната позвао на политички дијалог, али и рекао да ће држава чувати уставни поредак ако дође до његовог кршења. Поручио је да нема говора о паду владе до суботе, како је тражио ДФ.

Потпредседник владе оценио је да су протести подржани од националистичких кругова у Србији, али не и од званичних власти у суседној земљи.

„Подржани су од националистичких структура из Србије које су организоване око бившег председника Демократске странке Србије. Далеко од тога да ми мислимо да је званична Србија укључена у ово. Али постоје структуре у Србији које су јако заинтересоване да Црна Гора не настави свој европски и евроатлантски пут, и због тога су веома активне у Црној Гори на разне начине, па и пропагандистичке.”

Он је изјавио да је циљ протеста и анти-НАТО кампања, коју подржава и Русија, што је њен легитимни интерес. Није ни потврдио ни демантовао да демонстранти имају финансијску подршку Русије.

„То нећу да кажем, али такве информације добијам. Данас сам од неких наших грађана са севера, код којих се долазило у куће и подстицало да се дође на протесте нудећи се новац за долазак и останак на тим протестима, чуо да им се чак саопштавала једна основна политичка теза, да ДФ има и финансијску и политичку подршку Русије. Ја не желим да верујем да је то тако. Можда су се шалили, а можда је и кампања”, рекао је Марковић.

За тврдњу ДФ да су безбедносне службе организовале хулигане да нападну полицију током протеста у Подгорици, по оцени помоћника директора Управе полиције Николе Јањушевић, „припадници полиције су доживели терор од појединих група са протестне шетње. Као што се види на снимцима, у појединим тренуцима смо имали нападе каменицама, флашама, бакљама на наше припаднике, и само суздржаном акцијом, превасходно припадника свих организационих структура које су учествовале у обезбеђењу, спречена је интервенција полиције, а самим тим и теже последице”, истакао је Јањушевић.

Бивши директор Агенције за националну безбедност Боро Вучинић је на округлом столу Атлантског савеза рекао да су организатори протеста „извођачи радова” и да се зна да раде за интересе оних који се противе путу Црне Горе у НАТО.

„То су извођачи радова, знамо у чијем то интересу раде. Раде у интересу свих оних који се противе том путу. Знамо да су руски интереси јаки, Русија жели да задржи зону утицаја на Балкану. Имамо непосредне извођаче радова, а имамо и оне који седе у институцијама, и не бих рекао да су то културне институције из других земаља, већ да имају и друге мисије”, навео је он. „Државни органи ће свакако дати одговор, али чини ми се да и НАТО има обавезу, с обзиром на то да смо практично позвани у чланство.”

Посланик и функционер ДФ Бранко Радуловић о помоћи Русије каже:

„Највећа лаж коју сам у животу чуо јесте та. Носиоци протеста су посланици, а један од главних коловођа сам ја. Ово су мултиетнички, мултиконфесионални, искључиво црногорски протести и бунт за слободом. То и ништа више”, саопштио је Радуловић. „Са нашег светог пута не одустајемо. Ићи ћемо до краја по цену не знам чега.”

Радуловић је оценио да потпредседник владе Душко Марковић даје оцене о протестима какве је дао јер „се плаши слободе и оног што ће се десити након пада владе”.

Са листа бивших политичара, дипломата, министара, универзитетских професора који бране власт од протестаната вреди поменути аналитичара свих дешавања и збивања у Црној Гори у протекле две деценије Душана Јањића, дипломату повратника из Сарајева – Новака Килибарду, умировљеног министра председника црногорских пчелара Војина Ђукановића, некадашњег шефа црногорске дипломатије Бранка Лутовца…

Новица Ђурић

(Политика, 21. 10. 2015)

Јелена Милић: Истражити да ли иза протеста у Подгорици стоје руске паре, могуће је да СПЦ мобилише насилнике

Извршни органи Црне Горе требало би да истраже да ли у организацији протеста Демократског фронта има руских пара и утицаја. Видјели смо да пар главних пропонената античланства у НАТО није скривало да је добијало паре из Русије или из Београда преко политике.

Не би ме изненадило и да је Српска православна црква укључена у мобилизацију оних који насилно реагују, злоупотребљавајући чињеницу да је у Србији заштићена од контроле финансијских токова – изјавила је за Побједу директорка Центра за евроатлантске студије из Београда Јелена Милић.

Руско Министарство вањских послова је у суботу први пут довело у везу протесте са приступањем Црне Горе НАТО-у, наводећи да евроатлантске интеграције „никако не воде према њеној консолидацији и просперитету“.

– Једно је изразити забринутост због тензија, али давати тако експлицитне оцјене о разлозима тензија и о томе да један легитимно изабран спољно-политички пут земље може да изазове такве посљедице је заиста непримјерен. Али, нажалост, ништа ново кад је у питању Русија на Балкану и шире – каже Милић.

Она истиче да је у посљедњих пар година циљ руске моћи да сваку мирну побуну криминализује и уведе елементе насиља.

(Побједа/НСПМ, 21. 10. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-66m



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Ал је ова госпођа Милић-Нато скренула са памети. Коју су то побуну Руси криминализовали или учинили насилном? Узгред буди речено да се реч побуна превасходно односи на насилну борбу и да је као таква стављена изван закона. Оно што се дешава у Црној Гори није побуна него протест, уз популарни перформанс, како се то сад каже.

    Пут од таквих ненасилних протеста до насилног сукоба обично се прелази убацивањем провокатора, или као што је било у Кијеву снајперским дејством по маси која се узнемири, радикалнији елемент у њој тражи да се узврати и онда све оде дођавола.

    Срећом, ништа се у Црној Гори од тога није десило. Да можда овдашњи НАТО активисти не призивају упловљавање неког НАТО брода у црногорске луке да спрече разбојнике које подржава Русија а регрутује (!?) Српска православна црква!

  2. Стичем утисак да је ”неутрална” Политика далеко већу пажњу посветила инсинуацијама Милових службеника у чланку него ”коловођама” протеста који би ваљда требали да буду звезде дана? А сигурно су и најпозванији да одговоре на неугодна питања да ли неко са стране подржава протесте у Црној Гори.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading