Јелена Пономарјева: Црна Гора доведена на ивицу грађанског рата

Министарство спољних послова Русије реаговало на догађаје у Црној Гори

Најновији догађаји у Подгорици изазивају жаљење, саопштило је Министарство спољних послова Руске Федерације. Стиче се утисак да одлука о убрзаном приступању Црне Горе НАТО пакту уједно подразумева гушење алтернативних ставова, наводи се у саопштењу министарства.

slika-jedan

Интервенција полиције у Подгорици (Фото: ИН4С)

Црногорска полиција је 17. октобра применила силу и специјалним средствима растерала опозицију која од 27. септембра протестује против доласка генералног секретара НАТО-а у Црну Гору. Тим поводом се огласило Министарство спољних послова Русије.

Како је саопштено у руском министарству, према информацијама које пристижу из Црне Горе, органи реда су ухапсили 11 људи, десетине грађана задобиле су повреде и завршиле у болници, а повређених је било и међу припадницима полиције.

„Најновији догађаји у Подгорици изазивају жаљење. Ми смо у више наврата наглашавали да је у интересу Русије да Црна Гора буде стабилна земља која се успешно развија”, каже се у саопштењу објављеном на званичном сајту Министарства спољних послова Руске Федерације.

„Међутим, упркос уверавањима која црногорско руководство добија од западних држава, јасно је да убрзано укључивање ове земље у процес евроатлантске интеграције уопште не води консолидацији и процвату Црне Горе. Пре ће бити да је управо супротно – очигледно је да је у току политичка и идеолошка поларизација друштва и заоштравање социјално-економских проблема. Стиче се утисак да убрзани процес приступања Црне Горе НАТО пакту уједно подразумева и гушење алтернативних ставова”, наводи се у саопштењу руског спољнополитичког ресора.

(Руска реч, 17. 10. 2015)

Јелена Пономарјева: Руска јавност дубоко револтирана данашњим догађајима у Црној Гори

Поводом догађаја у Црној Гори за „Руску реч” је дала изјаву Јелена Пономарјева, доктор политичких наука и професор Московског државног универзитета међународних односа (МГИМО) при Министарству спољних послова Русије. Она је истакла да је Црна Гора, уместо да постане Швајцарска на Балкану, деловањем актуелног политичког режима доведена на ивицу грађанског рата.

„Овом акцијом политички режим је још једном показао да је потпуно зависан од Брисела и Вашингтона, а поврх тога је и земљу, која је имала потенцијал да постане Швајцарска на Балкану, довео на границу грађанског рата“, изјавила је Јелена Пономарјева за Руску реч.

Јелена Пономарјева

Јелена Пономарјева

По наређењу политичара Црногорци у полицијској униформи су батинали друге Црногорце само зато што имају друкчије виђење будућности своје земље и зато што су изразили своје мишљење мирном акцијом, нагласила је Пономарјова и додала да су по њеном схватању дешавања у Подгорици још један доказ политике двоструких аршина, коју активно спроводи Запад.

„Када се шатори постављају са циљем да се свргне непожељни режим и непожељни политички лидер, онда се то третира као воља народа, као демократска процедура. А када грађани на исти начин желе да изразе своје неслагање са праксом ширења агресивног војног блока који је бомбардовао земљу, онда се то приказује као нелегитимна акција. У том случају се њени организатори и учесници могу батинати и понижавати“, изјавила је Јелена Пономарјева .

Она сматра да је будућност земље само у рукама црногорског народа, који не може и неће оставити ове догађаје без праведне реакције. „Уједно обични Црногорци треба да знају да је руска јавност дубоко револтирана овим догађајем и на страни је правде и правичности. Ми смо и данас заједно, као и увек кроз историју”, изјавила је Јелена Пономарјева у ексклузивном коментару за Руску реч.

(Руска реч, 17. 10. 2015)

Леонид Решетњиков: Ђукановић води Црну Гору у националну катастрофу

Поводом најновијих догађаја у Црној Гори директор Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) Леонид Решетњиков дао је ексклузивни коментар за „Руску реч”.

resetnjikov-490

Леонид Решетњиков

„Могу да кажем да мене ти догађаји не изненађују“, каже познати руски експерт. „И иначе све што ради Ђукановић никада ме не изненађује. Када сам био директор аналитичког одељења Спољне обавештајне службе Руске Федерације, колеге из западних обавештајних служби су ми говориле да имају о Ђукановићу вагоне компромитујућег материјала. То је човек који уводи Црну Гору у НАТО по наредби Вашингтона. Он мора тако да поступа. Он говори да је присталица западне демократије, а поступа као најпримитивнији диктатор. Народ Црне Горе је против уласка у НАТО и против корумпираних власти, а он вољи народа супротставља силу. Ми морамо схватити да је Црна Гора у рукама антируских, антидемократских, антицрногорских снага. То је човек који води Црну Гору у националну катастрофу“, објашњава Решетњиков.

На питање нашег новинара како ће се даље одвијати догађаји у Црној Гори, Леонид Решетњиков је одговорио следеће: „У сваком случају ови догађаји ће заоштрити ситуацију у Црној Гори. Ђукановић је скинуо маску демократе. Сад ће црногорске власти наставити да прогоне све који се залажу за независну политику Црне Горе, против НАТО-а. Али те њихове мере ће наићи на снажан отпор народа. Ја сам у то сигуран. Да ли ће то довести до оружаног сукоба – тешко је сада рећи. Али може се сигурно рећи да Црногорци неће хтети да живе под влашћу овог диктатора. И ситуација ће се сигурно заоштрити“.

На Јутјубу је објављен видео-снимак почетка разбијања протеста опозиционог Демократског фронта.

(Руска реч, 17. 10. 2015)

Леонид Калашњиков: Црна Гора иде стопама Грузије и Украјине

Ексклузивни коментар најновијих догађаја у Црној Гори за „Руску реч” је дао Леонид Калашњиков, заменик председника Комитета Државне думе за спољну политику.

„Наши црногорски ’партнери’ (како смо их раније називали) мало су се занели својим вектором развоја у правцу Запада, и тај занос никако да их прође”, изјавио је Калашњиков. „Народ који је својевремено био неодвојив од Срба одједном је постао тако наиван. Можда је близина Италије узрок те њихове наивности? Било како било, довољно је погледати шта се данас догађа у Грузији и Украјини, па да се схвати до чега може довести неконсолидовани став, и утолико пре ако се има у виду став оног дела становништва који не жели такво стање. Треба да постоји одређени степен консолидације друштва”.

Калашњиков је истакао да „растеривањем протеста Црна Гора може само бити доведена на ивицу на којој се данас налазе Украјина и Грузија. Та ивица је у територијалном смислу линија раскола. А то је опет линија раздвајања између оних који су ’за Запад’ и оних ’за Исток’”. Како је објаснио Калашњиков, „реч је заправо о покушају дружења ’против некога’. Залагање за тако нешто је врло непријатна и незахвална улога. Руководиоци Црне Горе би требало то да схвате. Али они засада још увек то нису схватили”.

Питали смо Леонида Ивановича може ли, по његовом мишљењу, Русија нешто да предузме у овој ситуацији и хоће ли некако реаговати на догађаје у Црној Гори? „Мислим да Русија у вези са тим не може да даје некакве званичне изјаве”, одговорио је експерт и наставио: „Али незванично се ми веома озбиљно односимо према тој ситуацији. Многи руски грађани данас тамо живе”.

„Ако говоримо о ставу према ширењу НАТО-а на исток, вероватно може нешто предузети. Највероватније ће бити скренута пажња на неосновано додатно ширење НАТО-а”, рекао је Калашњиков у разговору са дописником „Руске речи”. „Не верујем да ће то бити учињено званично, јер нас то не угрожава, с обзиром да су и неке друге балканске земље већ ушле у НАТО. Али незванично Русија може почети да спроводи одређену линију, између осталог и у економским односима. Црногорским лидерима треба дати до знања да је њихова садашња политичка линија у суштини настројена против Русије”.

(Руска реч, 17. 10. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ

Текстови су објављени уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текстова без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-63t



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading