Председник САНУ Владимир Костић: Рећи народу да Косово више није у рукама Србије

Председник САНУ: Како достојанствено напустити Косово

У интервјуу за Радио Београд, Костић је рекао да став САНУ на ту тему није артикулисан, али да је то његов став. – Костићево мишљење противно интересима Србије, сматра председник Србије Томислав Николић – Вулин: Надам се да председник САНУ то није рекао

Владимир Костић, председник САНУ (Фото: Танјуг)

Владимир Костић, председник САНУ (Фото: Танјуг)

Председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир Костић оценио је да је у овом тренутку једина политичка мудрост како „са елементима достојанства” напустити Косово, јер оно ни де факто ни де јуре више није у рукама Србије, и да то неко мора да каже народу.

У интервјуу за Радио Београд, Костић је рекао да став САНУ на ту тему није артикулисан, али да је то његов став. „Косово подразумева огроман број онога што представља нашу културну основу и око тога морамо да се боримо и зубима и ноктима. Јер то је покушај одузимања нечега што представља супстрат и наше историје и дела психологије и чега год хоћете.

Али, говорећи поштено, ако један министар, премијер или председник мора да тражи дозволу да уђе на ту територију, то врло јасно говори да немамо ни људске ни економске ни било које друге капацитете да наметнемо своју вољу. Можемо да се гледамо у очи и лажемо, али алтернатива је врло јасна”, рекао је Костић.
Костић је додао да треба да се сачува здрав корпус и да га, у том смислу, у овом тренутку много више занима судбина Републике Српске јер тамо постоји „озбиљан, активни, делујући, културни и научни део народа” од милион и по или два милиона људи.

Говорећи о свом ставу према уласку Србије у Европску унију, Костић је парафразирао песника Бранка Миљковића и рекао да ће Србија „повраћајући и у тај рај морати да уђе”, јер не постоји алтернатива.

Он је оценио да је савез с Русијом вештачка алтернатива и запитао да ли је неко консултовао Русију да ли уопште жели Србију. „Србија какав год ударац да прими, мора да настави да шири своје демократске капацитете и простора слободе. Иначе неће опстати… Историјска реалност је да су много већи народи губили своје основе… Нико до нас не сме да заборави Косово, али да ли неко планира да ратује тамо”, упитао је председник САНУ.

ПОСЛУШАЈТЕ ЦЕЛУ ЕМИСИЈУ СЕДМИЦА

Водитељ емисије Ана Томашевић и Владимир Костић

Водитељ емисије Ана Томашевић и Владимир Костић (Фото: РТС)

—————————– РЕАГОВАЊА —————————————

Томислав Николић: Костићево мишљење противно интересима Србије

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић саопштио је данас да га је веома непријатно изненадила изјава председника САНУ Владимира Костића, да је Косово де факто и де јуре изгубљено за Србију, чиме је, како је истакао председник Републике, јавно изнео мишљење које је супротно интересима Србије.

„Председника Николића је веома изненадила, да не употребимо много грубљу реч, изјава председника САНУ, професора Владимира Костића, да је Косово де фацто и де јуре изгубљено за Србију и да је савез са Русијом вештачка алтернатва и да Србија ‘повраћајући треба да уђе и у тај рај Европске уније’. Професор Костић је то изјавио и остао жив”, саопштила је служба за сарадњу с медијима председника Србије.

У саопштењу се наводи да је професор Костић јавно изнео мишљење које је супротно интересима Србије и уверењима велике већине грађана Србије.

„У тренутку када држава води тешку борбу, упркос страховитим притисцима, примени дуплих стандарда од стане оних који промовишу независност Косова. Србија није учинила ниједан корак који би допринео да самопроглашена независност буде реалност. Разговори се воде како би грађани Србије заједно са Покрајином могли да живе нормално, без страха од ратова, безбедно и слободно”, нагласио је Николић у саопштењу.

„Професор Костић је рекао да треба да се одрекнемо дела своје територије да признамо реалност. Како он или било ко може да се одрекне нечега што није његово? Није Косово Ваше, нити било ког појединца. Косово припада и нашим прецима и нашим потомцима. Косово је натопљено крвљу оних који су за њега положили живот. Тамо су вековима живели, радили и градили Срби. Тамо су тапије о оснивању манастира сачуване у камену. Не постоји Србија деценију или две. Србија постоји више од једног миленијума, Србија дуже постоји на простору Хвосне него на подручју Београда”, истиче се у саопштењу.

Николић уједно поставља питање, да ли онај који живи у једном трену српског битисања сме на себе да стави одговорност за комадање Србије?

„Тешко је повраћајући ући у рај Европске уније, али је много теже и болније ући у рај Европске уније без делова тела. Они који данас воде Србију изабрани су од народа да не издају Косово. Да покушају да убеде европске пријатеље да Србија може да буде део европске породице заједно са Косовом и Метохијом”, додаје се у саопштењу.

Николић напомиње да је часно водити такву политику, али да се не жали и не говори како му је тешко да убеђује своје колеге широм света шта Косово и Метохија значи за Србију и какав је злочин покушај ампутације Косова и Метохије од Србије.

„На крају крајева ни пет чланица Европске уније није признало ‘Косово’. Како би Србија могла да призна, а њених пет европских пријатеља није то учинило. Ако погледамо мало даље, шта би се десило касније, да се ту испред наших очију формира исламска држава? Па да крене на остатак Србије?”, упозорава Николић.

Поводом Костићевих тврдњи да је савез Србије са Русијом вештачки, Николић истиче да је историја наша два народа толико испреплетана, да ту ничега вештачког нема.

„Напротив, наше пријатељство је дубоко и искрено. Србија никада неће заборавити захвалност Русији због ослобођења од Турака у Балканским ратовима, Цар Николај је изгубио главу и империју, између осталог, зато што је у Великом рату помогао Србији. Не смемо заборавити шта је Русија учинила за Србију у Другом светском рату”, подсећа председник.

„Да ли је то мало за једно пријатељство? Да не говоримо о данашњем пријатељству, када нам Русија помаже и у финансијском и у моралном смислу, ставивши вето на сраман предлог Декларације која је имала за циљ да Србе стигматизује као геноцидан народ”, додао је Николић.

Он је нагласио да је Србија пријатељ Русије и да ни професор Костић, ни он, и нико то не може покварити због заједничке историје, духовних и пријатељских веза.

„Србија, док је председник Николић њен председник, неће увести санкције Русији, а пријатељство се може само учврстити”, додаје се у саопштењу Службе за сарадњу с медијима председника Републике.

У саопштењу се истиче и да професор Костић има изванредна знања у области којом се бави.

„У тој области је неприкосновен стручњак и светско име. Али, не чини само струка једног академика и професора који образује читаве генерације оних који ће обликовати будућност Србије. Морал и патриотизам у најплеменитијем смислу те речи, чине једног научника великим. То су вредности које дају смисао науци. Све остало је ларпурлатизам”, додаје се.

Такође се подсећа да Србија дуги низ година чека да се САНУ изјасни о кључним питањима која се постављају, да изнесе свој заједнички став и да се постигне консензус о доношењу најважнијих одлука које се тичу будућности и напретка наше нације.

„Све важне институције и установе су давале свој став, понекад подршку, понекад не, али постоји уверење о заузетој позицији. Али, не и од најважније институције која би требало да буде интелектуални крем српског друштва. Можда је боље да је остало тако”, наводи Николић.

Он је још истакао да очекује од САНУ да се изјасни о израженом ставу професора Костића и да ли после такве изјаве може да остане на њеном челу.

Александар Вучић: Боримо се за своју земљу, државу и народ на КиМ

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас, коментаришући изјаву председника САНУ Владимира Костића о Косову, да је наше да се боримо за своју земљу, државу и народ.

„Питање је да ли ћемо имати расплет какав ми желимо, али не желимо да унапред прихватимо оно што је најлошија варијанта за нас… Борићемо се мирним демократским средствима, памећу и политичком и дипломатском снагом”, рекао је Вучић у интервјуу на ТВ Пинк.

Каже и да познаје Костића, те да су разговарали, али да ништа не може лоше да му одговори.

„Не могу да се сагласим са његовом изјавом и он има право на став и мишљење. Али видео сам и шта каже Костреш и овај члан Пајтићеве владе и Мићуновић о неуспешном пројекту Републике Српске, потпредседник СПС да ћемо да купујемо Косово… Лоше је време за такве изјаве, поготово у тренуцима када покушавамо да одговоримо државе да не гласају за улазак Косова у УНЕСКО”, поручио је он.

Он је подсетио и да су од када је председник владе само две државе признале Косово као државу.

На питање колико се консултује са припадницима елите о тако важним питањима какво је Косово, премијер је запитао ко је то елита.

Како је рекао Емир Кустурица је елита, и председник САНУ је елита, али то свакако није Борислав Стефановић, а у свим питањима у вези с Косовом, додао је, понашали смо се одговорно и алтруистички и „боримо се за своју земљу на свакоме месту, некада и лично ризикујући”.

То је објаснио чињеницом да је више пута чуо од разних дипломатских представника да ако нешто не прихвати да му је готова каријера али да га то не занима.

„Доносим одлуке у складу са нашим интересима и могућностима” додао је и навео да се мора водити рачуна да се треба исплатити плате и пензије за два и по милиона грађана и створе услови за све друге који развијају и раде свој посао.

На питање да ли му је неко рекао да морамо да признамо независно Косово премијер је одречно одговорио и подвукао да се са њим на тај начин не разговара.

Да се десило да нам је неко то предложио, приметио је, ми бисмо му се захвалили и рекли да се са тим не слажемо.

Александар Вулин: Надам се да председник САНУ то није рекао

БЕОГРАД – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да се нада да председник САНУ Владимир Костић није изјавио да је у овом тренутку једина политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Косово.

„Ја једноставно не верујем да сам то чуо. Мени је тешко да поверујем и још увек се надам да председник САНУ то није рекао”, рекао је Вулин, додајући да се нада да се ради о „новинарској патки”.

Ако је то рекао председник САНУ након векова трајања Академије и ако је то могао да изговори човек који треба буде први међу једнакима од најбољих што имамо, онда морам да питам академике који су у САНУ да ли је то и њихов став и, ако није, да ли ће ћутати, рекао је лидер Покрета социјалиста новинарима.

”И ако треба да их ја питам да ли се бар мало стиде таквог председника САНУ”, додао је Вулин.

Он је навео да очекује од сваког академика да појединачно изађе и јавности каже да ли је његов став да Косово и Метохију треба напустити, да борба коју су водили и бољи и већи од нас и водили је свих ових векова треба да буде предата без и најмањег напора и труда.

”Још увек, пошто нисам својим ушима чуо, остављам ограду. Можда то човек није рекао”, навео је Вулин.

Бранимир Стојановић: Изјава председника САНУ – позив на исељавање

ГРАЧАНИЦА – Координатор Листе Српска Бранимир Стојановић изразио је данас неверицу поводом изјаве председника САНУ др Владимира Костића да треба „са елементима достојанства напустити Косово и Метохију, јер оно ни де факто ни де јуре није у рукама Србије”.

„Шокиран сам да човек који се налази на челу најважније националне културне и научне институције себи може да допусти да у јавним наступима заговара одустајање Србије од Косова и Метохије, које је за наш народ много више од територије”, рекао је Стојановић у писаној изјави достављеној Танјугу.

Таква изјава је, према Стојановићевим речима, недвосмислен позив на исељавање преосталих Срба са Космета.

„Она је додатно штетна ако се у обзир узме чињеница да долази у јеку борбе за формирање Заједнице српских општина, која је услов физичког опстанка Срба на Космету, али и против пријема самопроглашеног Косова у Унеско, чиме би био задат страшан ударац српском националном идентитету и културном наслеђу”, истиче Стојановић.

„Ту борбу српски народ мора да води јединствено, без дефетизма и комформизма. Уважени господин Костић има право да мисли другачије од убедљиве већине својих сународника, али док год је на челу САНУ његове изјаве се у јавности доживљавају као став институције. Зато је неопходно разјаснити да ли је позив на одустајање од Косова и Метохије само његов лични став или апел САНУ, у шта дубоко сумњам”, навео је Стојановић.

Према његовим речима, управо је Косово и Метохија за све Србе, где год да они живе, незамењив кохезивни фактор и национални симбол, и историја нас је научила да без њега српски народ данас вероватно не би ни постојао.

„Господин Костић можда мисли другачије, али док год је председник САНУ нема право да предлаже решења која би за последицу имала нове егзодусе и несреће српског народа”, упозорио је Стојановић.

Бета-Танјуг

(Политика, 18. 10. 2015)

ПОСЛУШАЈТЕ ЈОШ

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-63w



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

10 replies

  1. Svojevremeno (dok je Kosovo bilo de facto i de iure dio Srbije) je vanjski ministar u Đinđićevoj vladi Svilanović, jednom prilikom kad se je vratio sa jednog sastanaka ne znam gdje u Europi izjavio da se u Europi šuška o podjeli Kosova i da bi trebalo razmisliti o tome.
    Htjeli su ga razapeti!
    Bi li danas u Srbiji prihvatili takvu ponudu?

  2. Dnevnik Politika, 07.03.2013 :

    DACIC : DESET GODINA SE LAZE DA JE KOSOVO SRPSKO

    Predsednik Vlade Srbije Ivica Dacic danas je izjavio da se deset godina lagalo da je Kosovo srpsko i da je to cak ozvaniceno Ustavom. “Danas, taj isti Ustav ni najmanje ne pomaze. Predsednik Srbije ne moze na Kosovo. Ni predsednik Vlade. Ni ministri. Ni policija. Ni vojska” rekao je Dacic za danasnji broj nedeljnika NIN.

  3. Све ово се догодило уз увек громогласно изговарану флоскулу:
    ”И КОСОВО, и ЕВРОПСКА УНИЈА”!
    Сада, када је ситуација таква, да Председник САНУ гласно изговара оно
    што Александар Вучић мисли /а још не сме јавно да каже/, онда је за очеки-
    вати да ће се сада лансирати нова флоскула: ”НИ КОСОВО, ни ЕВРОПСКА
    УНИЈА?
    Или се припремају неке нове флоскуле: ”И ‘ВОЈВОДИНА’, и ЕВРОПСКА УНИЈА”,
    да би се све, опет, свело на већ речено од стране ”Председника” САНУ, само би
    сада уместо Косова фигурирала ”ВОЈВОДИНА”: ”Како достојанствено напустити ‘ВОЈВОДИНУ’ ”!
    А за очекивати су и слични покличи ”ПРЕДЕСДНИКА” САНУ за ”САНЏАК”,
    ”ПРШЕВСКУ ДОЛИНУ”, ”БЕОГРАД НА ВОДИ”…

    Драган Славнић

  4. Свако има права на лични став и сопствено мишљење о било чему.
    Али, државни функционер на месту које је последњих 70 година и политичка функција не би ни у једној нормалној земљи могао да их искаже док је у власти. Подразумева се лојалност држави и месту које заузимаш.

    Када више не примаш државну плату или одеш у пензију, онда можеш да кажеш шта хоћеш.

    Србија је овим показала да није нормална држава, а да високи фунционери немају морал неопходан за обављање дужности које су им дате. Овако нешто се нигде у уређеном друштву не може замислити.
    Због јавности нигде не би могао да опстане ни два дана после ове изјаве, без обзира што није прекршио закон.

  5. Pretpostavljam da je u SANU, povodom Kosova, bilo razlicitih misljenja, i da je zbog toga,Vladimir Kostic izneo svoj LICNI STAV. Pozdravljam g. Kostica i njegov hrabri moralni cin. On je ustvari samo rekao ono sto svi znamo : “Kosovo nije u rukama Srbije”. I dodao : “to neko mora da kaze narodu”.

    Da to neko kaze narodu ? Ko bi to mogao biti ?

    Tomislav Nikolic ? Ne. On je verovatno pomislio na buduce izbore i rekao : “Kosticevo misljenje je suprotno interesima Srbije”

    Aleksandar Vulin ? Ne. On je rekao da se nada “da predsednik SANU to nije rekao, da je to mozda novinarska patka” i, islednickim tonom dodao “da ocekuje od svakog akademika da se izjasni ponaosob”.

    Aleksandar Vucic ? Ne. On je ocutao.

    Tako mi napredujemo, kao guske u magli, sa predsednikom i premijerom kojima smeta realnost. Koji ne prihvataju stanje stvari.

  6. Млаћење празне сламе. Жао ми је што прочитах ово, јер је то највише што један наш академик зна и умије да каже, а остали се устручавају…толико о српској интелигенцији и САНУ уопште.

    Свјестан је народ болно свега тога, не треба нека мрлина или неки у низу од офуцаних политичара да то каже.

    Ако није, биће. Треба одредити циљ и начине дјеловања, кад, шта и како радити. Све друго је губитак времена.

  7. Изјава господина Владимира Костића , председника САНУ, по питању Аутономне области Србије – Косова и Метохије и коментар на Вашу изјаву обичног Србина – интелектуалца на србском језику , отворено и директно :
    1. Господине Владимире шта Вам је то требало !? Своје “лично” мишљење да износите у јавност !?
    Свака особа има право да мисли шта хоће и то је “лично” а изречено jавно је од тог тренутка “јавно” , не више само “лично”, мишљење господина Владимира ,Господин Др. Владимир Костић је председник САНУ, “јавно” изречено мишљење господина Владимира је велика штета по углед САНУ … као обичан Србин – интелектуалац мислио сам да је поменута институција Врх Врха (србски Mонт Everest ) кад оно …
    2. Носите србско / словенско име / име достојно великог уважавања! Код Словена / Срба важи веровање (скоро надприродно) да крштено име одређује личност / судбину , ако нисте свесни или Вам није долазило на памет шта значи Ваше име, питајте Ваше САНУ колеге лингвисте, све ће Вам објаснити ( «Влад» и «Мир» ) ! Тренутно на светској политичкој сцени је такође Ваш имењак , оличење свог имена за добро свог народа !
    3. Ваша изјава ” de facto” и “de jure” није истинита , натегнута је “личним ставом и личним убеђењима / оптерећењима !
    3.1Ваша грешка №1 : ” de facto” није тачно , т.ј. произвољно je речено , посаветујте се са Вашим колегама академицима правних наука , објасни ће Вам да је статус АО “Косова и Метохије” документом ,била/остала и остаje територија Независне Суверене Републике Србије! Да нисте случајно /подсвесно подлегли сталној пропаганди запада / западнjv “верглу”,
    3.2 Ваша грешка №2 : “de jure” такође није тачна и није на нивоу знања интелектуалца , за каквог ја Вас недвосмислено по образовању ценим. Препорука је такође да се посаветујете са Вашим колегама Академицима правних наука .
    3.3 Ваша грешка №3: Ви сте , чини ми се испустили из вида , “да сунце излази на истоку а залази на западу” Наравно да знамо да сунце у односу на земљу стоји где јесте , земља се окреће … промене долазе са истока ! Ваша оцена да је алтернатива Србије према Русији ВЕШТАЧКА , иако изречена “лично” погрешна … изгледа немате слух или немате времена због својих обавеза председника САНУ , да чујете/контактирате свој народ / СРБЕ . Као “личност” како господин Владимир одмерава / цени шта “ZAPAD”(САД /ЕУ / НАТО ) нуде Србији / СРБИМА за будућност а шта нуди “вештачка Алтернатива” – “ИСТОК” (РУСИЈА, BRICS , ЕВРОАЗИЈСКИ САВЕЗ )
    4. У титовој Југославији / Србији важила је досетка народа да “јавне личности иду у комитет по своје мишљење” … у народу , а то је наш народ Срби, које би требало ми Срби да уважавамо , постоји питање , после Тита где “јавне личности иду по своје мишљење ” … Политичари ,каже србски народ, нажалост – ” јавна тајна” “иду по своје мишљење код Амбасадора САД , Велике Британије, Савезне републике Немачке… нејасно је одакле и где стварају своје мишљење чланови САНУ… по они су “Монт еверест ” СРБСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА И УМЕТНОСТИ … ваљда стварају своје мишљење у свом народу ,. међу СРБИМА, или …
    5. Предлог за гимназијску “ПЕТИЦУ’ , Вама ученику “XIV београдаске гимназије”, од ученика “III мушке / XV београдске гимназије, рођеног 15 октобра 1939г. :
    5.1 Дајте неопозиву оставку на место председника САНУ у собственом интересу и интересу САНУ !
    5.2 Останите чланом САНУ јер Ви то заслужујете својим стручним радом !
    5.3 Будите ангажовани за СРБИЈУ / СРБЕ па макар да је то и “сизифов посао”

  8. ПРОПАГАНДА СТАВА ДА СЕ ОДВОЈИ ДЕО СРБИЈЕ НЕМА НИКАКВЕ ВЕЗЕ СА “СЛОБОДОМ МИШЉЕЊА”, ТО ИМА ВЕЗЕ СВУДА У СВЕТУ С ВЕЛЕИЗДАЈОМ!

    Став јавни да треба размишљати о томе како “достојанствено напустити Косово” нема везе са науком и слободом мишљења. То има везе с пропагандом за цепање Србије, а то је противуставан и велеиздајнички чин.

    То је једино то свуда у свету, осим, изгледа, у Србији. Сећамо се добро како су кажњени они у Тексасу када су тражили отцепљење дела Америке. Били су сви до једног бремерима соаљени. А Америка се рачуна у “најдемократскије земље света”

  9. Kako dostojanstveno napustiti Kosovo ?

    Mozda kao sto je Francuska napustila Alzir ?
    Medjudrzavnim ugovorom (sporazumi u Evianu) Francuska je priznala novorodjeni Alzir ali, taj ugovor je sadrzao i niz klauzula koje su garantovale sigurnost francuskim gradjanima i celokupnoj njihovoj pokretnoj i nepokretnoj imovini.

    Umesto da nam kapu kroje USA i EU, bolje bi bilo da Beograd i Pristina kroz direktne pregovore dodju do sporazuma.

    U srpskom timu ne bi bilo mesta za one koji bi u povratku iz Pristine, izjavili :
    Vodimo sa 5 : 0

  10. Umesto komentara na ovaj tekst, prikljucujem komentar na “Politikin” clanak:

    G. Aleksandar Mandic u clanku “Polako i uz samopoštovanje” citira, izmedju ostalog, tacno izgovorene reci akademika Kostica: “bojim se da je u ovom trenutku jedina politicka mudrost na koji nacin sa nekim elementima dostojanstva napustiti Kosovo koje de fakto i de jure vise nije u nasim rukama”.

    Nisam saglasan sa recima g. Kostica, zato sto je, po clanu 10. (Sloboda izražavanja) stav 2. Zakona o ratifikaciji Evropske konvencije za zastitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, ostvarivanje ovih sloboda, budući da uključuje obaveze i odgovornosti, može podlegati takvim formalnostima, uslovima, ograničenjima ili sankcijama predviđenim zakonom i koje neophodne u demokratskom društvu u interesu nacionalne bezbednosti, teritorijalnog integriteta …

    Prema preambuli i drugim odredbama vazeceg Ustava Republike Srbije, Pokrajina Kosovo i Metohija je de jure u sastavu Republike Srbije

    Interesantno je da se u odredbama o slobodi mišljenja i izražavanja iz clan 46. Ustava ne pominje “teritorijalni integritet” ili “teritorijalni sastav”.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading