РТС: Делови Нацрта преговарачке платформе ЕУ

Даљи напредак Србије у евроинтеграцијама зависиће од напретка у дијалогу између Београда и Приштине, наводи се у документу – Нацрту преговарачке платформе у који је РТС имао увид. У другом делу текста предложена је листа од 36 прелазних мерила тј. услова које Србија треба да испуни у наредном периоду, јавља дописник РТС-а.

barac-eu-1

Први део документа од 10 страна, у који је увид имао РТС, говори о учинку у примени до сада постигнутих споразума – од 2011. до данас. Констатује се да је Србија остварила задовољавајући напредак у примени и препоручује земљама чланицама да отворе преговарачко поглавље 35.

Упозорава се, међутим, да ће даљи напредак у евроинтеграцијама зависити од напретка у дијалогу. Наводи се раније усвојени став из преговарачког оквира ЕУ за Србију да ЕУ може да блокира отварање других поглавља, ако се Србија не ангажује на даљој нормализацији односа са Приштином.

У другом делу текста предложена је листа од 36 прелазних мерила тј. услова које Србија треба да испуни у наредном периоду.

Од Србије се очекује да престане са финансирањем старих општинских структура како би се консолидовала општинска администрација изабрана на последњим изборима „у складу са законом Косова“.

Србија треба да допринесе изради статута ЗСО и омогући транспарентно финансирање Заједнице српских општина. Београд би требало и да приштинским властима пружа тромесечне извештаје о плаћању пензија бившим запосленима у полицији и правосуђу, сада интегрисанима у косовски систем.

Наводи се да Србија треба да „реши питање руководства Хидроелектране ‘Газиводе’, које је именовао Београд да постигне споразум између ЕМС-а и Електромреже Косова и подржи учешће мреже Косова у европској организацији за пренос електричне енергије.

У телекомуникацијама, Србија треба да отвори „ћерку“ фирму „Телекома“ која испуњава законске оквире Косова за добијање лиценце за фиксну телефонију. Тражи се поштовање рокова за додељивање позивног броја за Косово и, паралелно, привремене дозволе за српског мобилног оператера на Косову.

ЕУ тражи да Србија заврши све прелазе и затвори све алтернативне путеве на линији са Косовом како би промет робе и људи ишао искључиво преко званичних прелаза.

У тексту се не помиње признавање Косова од стране Србије ни чланство Приштине у међународним организацијама.

(РТС, 14. 10. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-61s



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading