Позив на акцију: Петиција против првог корака укидања библиотека у основним школама

Позивамо вас да потпишете петицију против првог корака укидања библиотека у основним школама, до кога је довео „Правилник о критеријумима и стандардима за финансирање установе која обавља делатност основног образовања“.

skolska-biblioteka

Петиција против првог корака укидања библиотека у основним школама

Направљен је први корак: У најновијем Правилнику о финансирању за основне школе од 28.8.2015. једино библиотекарима није враћено на стање старог Правилника, него су још више пооштрени захтеви којима се библиотекари отпуштају. Тако, нпр.једна школа од 64 одељења има ЈЕДНОГ библиотекара, ЧЕТИРИ стручна сарадника, ЈЕДНОГ секретара и ДВА административна радника. То значи да библиотека ради у међусмени или само у једној смени, да је често затворена.

Библиотекари су деградирани, без јасног статуса, звања и заступника.

  1. Деградирани су и дискриминисани у односу на библиотекаре у средњим школама јер су дупло мање плаћени за исти посао (по Новом Правилнику). За 24 одељења библиотекар у средњој школи има пун фонд, а у основној пола фонда и пола плате.
  2. Статус библиотекара у школи се неозбиљно схвата од стране Министарства и директора јер библиотека често служи да се допуни норма наставницима. Годинама се у библиотеке распоређују неподобни за наставу, пред пензију, оболели, по казни…
  3. Никакво стручно звање није потребно да би се радило у школској библиотеци. Довољан је положен стручни испит за наставу. Као на леду, може да склизне у наставу, ако трба, може у библиотеку.
  4. Из Министарства просвете је одавно избачен представник библиотекара, а у Просветни савет никад није ни ушао. Сваки апел и покушај разговора није успео. Нисмо знали коме да се обратимо јер се библиотекари налазе између два газдинства: Министарства просвете и Министарства културе, Једни нас плаћају, други нас контролишу и саветују.   Који је следећи корак? Прво ће ослабити потпуно библиотекаре (бројчано, финансијски, морално), минимализоваће рад библиотека, прогласиће их неефикасним, па ће полако и да их затварају, а децу преусмеравају на јавне библиотеке. Пошто ће им приступ књигама бити отежан, прибегаваће површном читању са доступног медија – интернета, а књига и библиотека ће постати прошлост… а наши млади ће изгубити оштрину ума, дубину поимања, радозналост духа и… не знамо даље шта може да буде. Нећемо  ни да размишљамо, него позивамо све да размисле о библиотекама!

Петицију можете потписати ОВДЕ

Друштво школских библиотекара Србије


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5HS



Categories: Моба

Tags: ,

1 reply

  1. Пошто ће им приступ књигама бити отежан, прибегаваће површном читању са доступног медија – интернета, а књига и библиотека ће постати прошлост… а наши млади ће изгубити оштрину ума, дубину поимања, радозналост духа и… не знамо даље шта може да буде
    ””””””””””””
    Само логичан наставак реализације злочиначког пројекта финансираног од убица србског народа …………………………………..

    Američki projekat o „genocidu u miru“ – Planirano zatiranje Slovena

    O tome kako će likvidirati Srbe, Ruse i druge pravoslavne slovene, razmišljao je i bivši direktor CIA Alen Dals (koji je na toj funkciji bio od 1953 do 1961 godine). Njegova „strategija“ duboko je zacrtana i u današnju američku politiku prema Srbiji.
    Naime, Dals je tada u svom „elaboratu“ rekao i ovo:
    „…Stavićemo ih u bespomoćan položaj, ismevati se sa njima…Mi ćemo rušiti duhovne vrednosti, vulgarizovati i uništavati osnove narodne moralnosti. Na takav način ćemo rasklimati pokoljenje za pokoljenjem, lovićemo ljude u detinjstvu i mladalačkom dobu, uvek ćemo glavnu stavku da bacamo na omladinu, demoralisati, razvraćati i obeščaćivati je. Napravićemo od njih cinike, vulgarne ljude, kosmopolite. Eto, tako ćemo mi to da uradimo… Malo po malo, mi ćemo odigrati grandioznu po svom obimu tragediju pogibije svih pravoslavnih Slovena, i konačno, nepovratno ćemo ugasiti njihovu nacionalnu svest. Književnost, bioskop i pozorište će proslavljati najniža ljudska osećanja.
    Mi ćemo na svaki način podržavati one koji budu usađivali u čovekov razum kult seksa, nasilja, sadizma i izdaje – jednom rečju svake nemoralnosti.
    U upravljanju državom, mi ćemo izazivati haos i nered.
    Neprimetno, no aktivno i postojano, pomagati despotizam činovnika, korupciju i neprincipijelnost. Čestitost i pravednost biće ismevani, nikome neće biti nužni i biće smatrani ostatkom prošlosti. Grubosti i naglost, laž i obmana, pijanstvo, narkomanija, izdajništvo, šovinizam i neprijateljstvo prema narodima – sve ćemo to kultivisati u svest ljudi…“.

    U ovoj Dalsovoj zločinačkoj ideji, danas je lako prepoznati sve što se dešava u Srbiji:
    od najvulgarnijih medijskih ponižavanja nacije, pa sve do beskrupulozne pljačke, izdajničkih vlada i izgubljene omladine.

    https://getosrbija.wordpress.com/2015/05/08/ko-stvarno-upravlja-srbijom-americki-projekat-irenja-demokratije-do-unitavanja-svih-tragova-srbije-i-srpskog-naroda/

    Dvanaesti je čas da se spašava ono što još može da se spasi. Ali, ta akcija ne može da se obavi bez temeljnog obračuna sa klikom na vlasti i sa celokupnom kriminalnom elitom koja je stekla imetak pljačkajući narod i državu. Srbija mora da se odredi i prema politici Zapada koja podržava njeno sistematsko ubijanje, a koje može da se sažme u jednoj jedinoj rečenici koju je 14. maja 1992. godine izgovorio ondašnji ministar spoljnih poslova Nemačke, Klaus Kinkel: „Srbiju moramo baciti na kolena!“.
    Da ne bi bilo zabune, to isto, samo „umivenim“ rečnikom, danas govore svi zvanični predstavnici SAD i Evropske unije. Vuk je možda promenio dlaku, ali ćud sigurno nije.

    ©Geto Srbija
    materijal: List protiv mafije

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading