Хоргош: Мађарска полиција пуцала, тукла екипу РТС-а и бацала сузавац

Дачић: Мађарска упутила ноту, Србија ће учинити исто. – Стефановић: Додатне снаге МУП-а на граници. – Мађарска полиција тукла екипу РТС-а. – Бан Ки Мун шокиран поступањем према избеглицама на мађарско-српској граници

Horgoss 2 Rojters 468

Фото Ројтерс/Дадо Рувић

ХОРГОШ – На граничном прелазу Хоргош 2, ка Мађарској, велика група избеглица поново је  пробила главну ограду a мађарска полиција je почела да пуца на људе, за сада се не зна да ли су у питању само гумени меци, баца сузавац и бије људе пендрецима, а употребљени су и водени топови.

Полиција је прво, како јављају репортери РТС-а , отворила капију на граници, а затим када су избеглице кренуле да прелазе на мађарску страну,  полицајци почели да бију мигранте, гађају их воденим топовима, а чуло се и много пуцњева.

Изгеблице су се повукле и поново вратиле на српску страну границе. Има много повређених, а међу њима је и новинарка Јована Ђуровић која је, како јавља РТС, добила батине од мађарских полицајаца.

Међу више стотина избеглица има доста жена и деце. Склањајући се од сузавца и водених топова избеглице падају и онесвешћују се.

Мађарска полиција тукла екипу РТС-а

ХОРГОШ – Мађарски полицајци тукли су екипу РТС-а , сниматеља, новинара и тонца, и поломили им опрему упркос томе што је било очигледно да је реч о новинској екипи.

Фото Ројтерс/Марко Ђурица

Фото Ројтерс/Марко Ђурица

 

Према речима новинара РТС-а, полицајци нису престали да их туку иако су их они упозоравали да су новинари српске националне ТВ, јавио је Танјугов репортер.

МСП: Мађарска обуставља саобраћај на Хоргошу на 30 дана

БЕОГРАД– Амбасада Мађарске у Београду данас је нотом обавестила Министарство спољних послова Србије да се од данас у наредних 30 дана обуставља саобраћај на граничном прелазу Хоргош-Реске због ситуације изазване великим приливом избеглица.

„С обзиром на ситуацију на граничном прелазу на аутопуту Реске – Хоргош и на друмском прелазу Реске – Хоргош која угрожава јавну безбедност у Мађарској, а која је настала због масовне миграције, мађарска страна примену Споразума о контроли друмског, железничког и водног прекограничног промета Владе Републике Србије и Владе Мађарске, на основу члана 24. става (5) Споразума, – члан 10. и 11. у вези граничног прелаза на аутопуту Реске – Хоргош и на друмски прелаз Реске – Хоргош – привремено, на 30 дана делимично суспендује”, каже у ноти мађарске амбасаде, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

„Пошто настала ситуација захтева тренутно реаговање, у складу са чланом 24. став (5) Споразума, суспензија ступа на снагу пријемом ове дипломатске ноте”, каже се ноти.

Избеглицама указана помоћ

ХОРГОШ – Три екипе Хитне помоћи из Кањиже указале су помоћ избеглицама, након што је мађарска полиција бацила сузавац и употребила водене топове на граничном прелазу Хоргош 2.

Према речима лекара Хитне помоћи, помоћ је добило око стотинак избеглица који су се углавном жалили на последице сузавца, док је двоје добило кисеоник.

Свим избеглицама помоћ је указана на лицу места и нико од њих није превезен на болничко лечење.

Када је мађарска полиција употребила сузавац избеглице су бежећи падале и онесвешћивале се.

(Фото Ројтерс/Дадо Рувић)

(Фото Ројтерс/Дадо Рувић)

 

Вулин: Упозоравали смо да је могло доћи до овога

ХОРГОШ– Министар за рад Александар Вулин оштро је данас протестовао због тога што је Мађарска употребила водене топове и сузавац против избеглица, истичући да је то урађено и на територији Србије, на шта ниједна држава нема право.

„Ово је бачено преко граничне линије, на шта ниједна држава нема право и због тога најоштрије протестујем”, рекао је Вулин новинарима.

Он је навео да покушава да убеди избелице да се са граничног прелаза врате у прихватни центар у Кањижи, како би се опоравили и додао да не зна да ли има повређених миграната.

Према његовим речима, део миграната већ се креће ка Кањижи.

Вулин је рекао да је Србија већ упозоравала да је могуће да дође до овакве ситуације, с обзиром да је велики број људи на малом простору, а немају могућност да задовоље ни своје елементарне потребе нити да затраже азил.

„Оваква ситуација у којој мигранти немају могућност ни да затраже азил само ће стварати проблеме”, рекао је Вулин.

Он је навео да су министри унутрашњих послова Србије и Мађарске у комуникацији.

Оценио је да Мађарска мора да покаже да је спремна да избелицама обезбеди да остваре своја права, наводећи да је јуче Мађарска процесуирала само 70 тражилаца азила док је, примера ради, Србија јутрос у Прешеву процесуирала 1.630 особа.

Мађарска тражи од  Србије да делује против избеглица

БУДИМПЕШТА– – Мађарска је данас позвала Србију да делује против избеглица који са српске стране границе каменицама и пластичним флашама гађају мађарску полицију.

„Група веома агресивних миграната упорно напада мађарску полицију са каменицама и комадима бетона”, изјавио је мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто за локалну државну телевизију.

(Фото Бета-АП/Дарко Војиновић)

(Фото Бета-АП/Дарко Војиновић)

Сукоби су избили данас са избеглицама које бацају камење и флаше на мађарску полицију, на шта је полиција одговорила сузавцем и воденим топовима.

„Овај напад долази из Србије, са српске територије. С тога, изричито позивам свог српског колегу да позове српске власти да одмах делују против те агресивне групе миграната”, навео ја Сијарто у телефонској изјави за мађарску телевизију, пренела је агенција Ројтерс.

Ухапшено укупно 519 избеглица

БУДИМПЕШТА– Мање групе избеглица наставиле су данас да кришом улазе у Мађарску, дан пошто је та земља затворила границу према Србији и почела да хапси људе који покушавају да пробију ограду од бодљикаве жице.

Мађарске власти су саопштиле како је досад ухапшено укупно 519 избеглица који су илегално покушали да пређу границу откад су на снагу ступили нови строжи закони, према којима се прелазак границе са Србијом означава као кривично дело, преноси АП.

Против 46 избеглица је покренут кривични поступак. На домаћим ТВ програмима су се појавили снимци из суднице у Сегедину, на којима се виде четворица оптужених избеглица са лисицама на рукама, у обући из које су извучене пертле, како чекају суђење.

Иако су оштре нове мере углавном зауставиле прилив избеглица у Мађарску, изоловане групе још увек успевају да се провуку испод или пређу преко ограде, која се протеже на 175 км.

Фото Ројтерс /Марко Ђурица

Фото Ројтерс /Марко Ђурица

У последњих неколико месеци Мађарска је постала главни улазни пункт избеглица у ЕУ. Од почетка године пристигло их је више од 200.000, готово сви преко јужне границе са Србијом. Избеглицу су углавном брзо пролазиле кроз Мађарску на путу за Немачку и неке друге богате западноевропске земље.

Мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто негира како су затворена граница и строжи закони израз неосетљивости за избеглице. Он тврди да су већина оних који улазе у Мађарску у ствари економски мигранти „чији терет Мађарска не може да поднесе”.

Прва пресуда: Депортација за Ирачанина

СЕГЕДИН – Ирачанин Свади Талиб проглашен је данас кривим за илегални прелазак преко мађарске границе и биће протеран, јавио је Ројтерс, додајући да је ово прва пресуда донета по новим мађарским прописима усмереним на сузбијање прилива миграната.

„Ово је порука другима, потенцијалним починиоцима, да не треба да чине то кривично дело”, рекао је судија мађарског суда Кристијан Кеменеш а преноси британска агенција из Сегедина.

Талиб је границу прешао јуче, првог дана важења нових прописа, а протеран је на годину дана, наводи Ројтерс.

——————————————————————

Дачић: Мађарска упутила ноту, Србија ће учинити исто

БЕОГРАД – Мађарска је упутила ноту Србији са молбом да се спрече, како се наводи, наоружани мигранти у преласку државне границе на Хоргошу, изјавио је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић и најавио да ће и Београд упутити ноту Будимпешти због испаљивања патрона сузавца на нашу територију.

„Такође, Србија ће упутити Мађарској ноту у којој се позивају мађарски органи да спрече понављање данашње ситуације приликом које су испаљене патроне сузавца на нашу територију”, рекао је Дачић, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Он је додао да су министри унутрашњих послова Србије и Мађарске у интензивној комуникацији како би се разрешила постојећа ситуација на Хоргошу.

——————————————————————-
Стефановић: Додатне снаге МУП-а на граници

БЕОГРАД, 16. септембра – Србија ће упутити додатне полицијске снаге на границу са Мађарском како би се спречили даљи напади на мађарску полицију, рекао је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и додао да је Србија упутила протестну ноту Мађарској због употребе сузавца који је захватио и део наше територије.

„Одлучио сам да пошаљемо додатне полицијске снаге и са директором полиције договорио модалитет како да се то уради. Циљ је да се спрече даљи напади на мађарску полицију са наше територије и да се на хуман и пристојан начин одвоје мигранти од ограде и мађарске полиције”, рекао је Стефановић.

Он је, како се наводи у саопштењу, подсетио да се на граничном прелазу Хоргош 2 данас догодило више инцидената, када је група миграната покушала да пробије ограду, а мађарска полиција употребила сузавац и водене топове.

„Учинићемо све да инцидената више не буде, али волели бисмо и када би мађарске колеге мање агресивно поступале према мигрантима. Тада би ситуација била лакша за контролу”, рекао је Стефановић.

Он је истакао да српска полиција неће дозвољавати да се било какви инциденти догађају на територији Србије и да ће се покушати да се на миран и нормалан начин спречи даља ескалација сукоба.

————————————————————

Бан осудио поступање Мађарске према избелицама

ЊУЈОРК – Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун критиковао је данас Мађарску због начина на који третира мигранте, називајући то неприхватљивим.

Он је изјавио да је шокиран поступањем према избеглицама на мађарско-српској граници, преноси АФП.

Бан је нагласио да избеглице и мигранти у Европи морају бити третирани уз поштовање људских права и достојанствено.

(Танјуг/Политика, 16. 9. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5Hg



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. то је само почетак,
    веома брзо почиње следећа фаза, дестабилизација, а затим и грађански рат у Војводини, који ће отпочети терористи камуфлирани у сиријске избеглице.
    То је тај фамозни план за Војводину и Србију, који су англо-ционисти давно припремили, а лудак вучић и његова менажерија ће га спровести у дело до краја, без поговора.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading