Евроазијски форум новинара за поштовање правописа српског језика у медијима

blic-euroЕвроазијски форум новинара (ЕФН) позива српске медије да у извештајима са Европског првенства у кошарци и у свим другим новинарским прилозима поштују стандарде српског књижевног језика.


Дневни лист „Блиц“ у оба издања, штампаном и мрежном, у извештајима са Европског првенства користи израз „Еуробаскет“, што није својствено српском језичком стандарду и доводи у заблуду стотине хиљада читалаца, махом младих људи.

Због тога, ЕФН позива Министарство културе и информисања Владе Републике Србије, Српску академију наука и уметности, Матицу српску и Одбор за стандардизацију српског језика да се огласе овим поводом, али и поводом бројних других случајева непоштовања правописа српског језика у медијима.

(Стање ствари)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5Gi



Categories: Аз и буки

Tags: , ,

2 replies

  1. Како доћи до оргиналног извора овог позива?

  2. МОГАО БИ СЕ УКИНУТИ И УСТАВ УЗ ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ДА СЕ ОН “СЛАБО ПРИМЕЊУЈЕ”!

    Ако се код нас не поштује ни уставна одредба о српском језику и писму ћирилици, како очекивати успех од апела да се примењује неуставан Правопис. А Правопис је не само неуставан у одредби о писму српског језика, него је изван опште светске праксе о решавању питања писма у сваком другом језику, осим српског језика.

    Код нас се примењује још мисао Милоша Обреновића да “нама и нису потребни неки посебни закони” јер се они не примењују, јер смо “ми мала земља”.

    Пошто је Србија данас и даље “мала земља”, некоме би новом Милошу Обреновићу могло пасти на памет да каже да нам није потребан ни устав ни закони. Образложење би могло да гласи: “Не треба нам устав јер се он код нас слабо примењује.”

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading