Ратко Дмитровић: Шта се крије иза суза које свет рони над сликом мртвог детета

Слика једне смрти

Ратко Дмитровић

Ратко Дмитровић

Светом владају новац, зло и лаж. Понекад, кад већ гасне нада, букне неодбрањивом снагом оно што зовемо божијом правдом, добром, људскошћу, оно што на крају ову планету још увек одржава у животу. Тада се тројство мрака повуче у сенку, чека и убрзо враћа на сцену, још јаче, богатије, бестидније. О чему ја то?

Свет је шокиран страшном фотографијом мртвог трогодишњака којег је море избацило на једну плажу турске обале. Као да спава; глава на страни, опружене ноге и руке с прстићима подигнутим нагоре. Баш као да спава. И ту, на песку турске обале, након једва чујног окидача фото-апарата који је само регистровао једну од милион језивих последица деловања споменутог тројства, почиње колосално лицемерје, тријумф погани задње врсте.

У ридању за малим Ајланом Курдијем, тако се звао трогодишњак, најгласнији су они који су га убили. То дете је страдало у очајничком покушају његове породице да побегне из рата. А ко је изазвао тај рат? Сећате ли се како је почео, у каквим околностима?

Изгледа да смо заборавили, а томе смо као народ склони, ко је месецима, примера ради, пласирао и разносио причу да председник Ирака, Садам Хусеин, има атомску бомбу. Кад су видели да је та лаж сувише прозирна, нашли су му бојне отрове. Ко? Управо ови медији, штампани и електронски, најутицајнији на свету, који данас наричу за малим Ајланом.

Идентичан сценарио примењен је у Либији, сличан у Сирији. Кога год је грејало „арапско пролеће“ томе је пакао отворио своја врата. То и такво пролеће долазило је на крилима бомбардера земаља демократског и развијеног света. Та демократија уништила је споменуте земље, гурнула малог Ајлана у море.

Никад пронађени бојни отрови били су тас на ваги (сећате ли се Рачка и сличне режије уочи бомбардовања Србије) за напад коалиције 48 држава, предвођених САД-ом, на Ирак. Садам је психопата, има бојне отрове, може пола света да убије, говорили су и писали исти ови који нам данас објашњавају због чега су хтели, напросто морали да објаве слику једне смрти.

Садама су обесили, Гадафија ликвидирали уз страшна понижења пред смрт, од Мубарака начинили биљку. Шта сада хоће? На чему раде? Шта најављује, а најављује сигурно, слика мајушног тела без живота, којег је море, као опомену изнело и положило на песак?

„Новости“ нису објавиле слику о којој је реч. Не због ових о којима говорим, већ зато што мислимо да слика мртвог Ајлана није суштина приче, њено језгро. Поред тога, слика смрти никада није лепа, а ову користе да би одвукли пажњу с нечег другог, за сада непознатог.

Е, тог непознатог треба да се плашимо.

(Вечерње новости, 4. 9. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5Ah



Categories: Преносимо

3 replies

  1. Одличан чланак,
    сличне вести су допинг за масовну емотивну реакцију иза којих увек стоји нека крајња намера. Као што каже српска пословица “иза сваког степинца увек стоји неки папа”, тако се и иза готово сваке мале вести која изазива емоције крије нешто веће и озбиљније..

    “Смрт једног човека је трагедија, смрт милион људи је статистика”
    Стаљин
    Навешћу вам неколико примера.
    Мала маца се попела на бандеру и пошто није могла сама да сиђе, ангажовани су ватрогасци који су са успехом извели чин спасавања. Мала маца може бити и мало дете којем треба помоћи за веома скупо лечење (безначајна хуманост, сигурност у систем, јер помоћи мачки на бандери улива поверење да ће се сложенији проблеми још боље решавати) . Или вест, брутално претучена а затим опљачкана старица која сама живи, затим, медијске кампање за везивање појаса у аутомобилу (циљ – изазивање страха, а затим и пљачка, казне појачана пресија на грађане) или, сетићете се, вакцине против рака грлића материце (обмана, а могуће и експеримент, јер се поуздано не зна који је састав вакцине, у крајњем случају најбезопасније је да је у питању само пљачка, уколико је састав вакцине – чиста дестилована вода) .
    То су само неки примери “малих” вести, које могу бити материјалног карактера у виду дизања рејтинга медија и стицања мале материјалне добити, до веома озбиљних, којима је циљ да дезинформишу, скрену пажљу са много озбиљније теме или изазову промену свести, страх и панику код становништва.

    Пошто већ дужи низ година истражујем разне видове манипулација, њихову примену, деловање и последице које носе са собом, дошао сам до закључка да је у основи сваке озбиљне манипулације строго дефинисани код напредне или др. речима, институционализоване манипучлације – НЛП програмирања.

    Појава манипулације је стара колико и човечанство, сетите се Енденског врта. Настанак НЛП-а се везује за Бендлера и Гриндера, два америчка преваранта који су веома озбиљно и студиозно приступили проучавању а затим и примени манипулације на терену, њихова студија је дословно истраживала следеће, како продати маглу и од тога лепо живети.
    Сетите се аквизитера и “агената” у америчким филмовима који иду од врата до врата, узнемиравају грађане и нуде неки бофл у виду сунђера, четки а касније и разних уређаја (нпр. Kirby мулти практика).
    Дакле, та прва фаза НЛП је имала чисто материјални карактер, како убедити неког да купи бофл по вишеструко вишој цени. У то време су људи били наивни и лакше их је било обманути, сасвим је довољно било да кад им неко звони у лепо опегланом оделу и са краватом, донирају одређени износ новца за глупост која им се понуди.
    Друга, много озбиљнија фаза НЛП-а се бави емотивном психологијом и духовним преображајем појединца и групе људи. За ову напредну новотарију придодату НЛП-у, све заслуге припадају идејном креатору Роберту Дилтс-у.
    Данас, у времену наптредних информационих технологија и могућности да сваки појединац ма где живео, брзо приступи реалним информацијама, а затим и појавом огромне конкуренције и кризе која је присутна у свакој држави, веома је тешко продати маглу три пута скупље. Из тог разлога, друга фаза НЛП-а је ту пала као кец на једанаест. Од ове фазе на сцену ступа тзв. “агресивни маркетинг”.
    Навешћу вам опет неколико примера. Реклама за калгонит, жена се враћа са посла, и затиче хорор у купатилу, исцурела вода из машине, њен коментар “није ваљда процурела вода код комшије испод (убиће ме, имачћу непланиране материјалне издатке)?” ће скоро сваку жену навести на размишљање да калгонит штити и спречава да исцури вода из машине. Која обмана ! Милиони уплашених жена купују калгонит само због ове ефектне НЛП рекламе ! (Иначе, калгонит је једна од најефектнијх превара која је икада измишљена, јер, производња Калгонита је скупља 0.1$ од магле). Други пример, паста за зубе, док глумац у реклами пере зубе приказује се одвратан и застрашујући снимак, пропраћен речима, “може ово, а може и ово” (уколико перете зубе конкурентском “нездравом” пастом, може вам се десити крварење десни, а затим и да изгубите зубе ! Страшно. И трећи пример је ГМО жвака Орбит, “једи, пиј, жваћи” уз богату анимацију злоћудних бактерија које скакућу по столу након оброка (порука – поред животно важног јела и питћа, исто тако је животно важно жвакање жваке после оброка, јер ћете бити мета одвратних и опасних бактерија. Крајње дрска обмана)”

    Модерни или како се сада популарно назива ‘хибридни” рат је давно осмишљен,
    он се састоји и од припрема у виду глобалне пропаганде којој је циљ да измени свест што већем броју људи, а затим следи “мека окупација” спроведена прво, инфилтрацијом великог броја изузетно агресивних НВО, које су свака понаособ задужена за одређени ресор или област деловања
    То је трећи развојни степен НЛП-а – масовна манипулација популацијом, о чему ћу написати коју реч неком другом приликом.

    Поздрав, Ненад

  2. Поред Ратка Дмитровића, Љиља Смајловић изгледа као Мајка Тереза.

  3. Знате ли зашто је овај јадни дјечак страдао? Не зато што је живио у земљи коју је “правдољубиви” запад оцијенио као недемократску и
    диктаторску (а и да је тако, шта се то њих тиче ?), већ да би бјелосвјетски тајкуни, велики акционари и менаџерске, политичке, војне и остале пришипетље умјесто:
    -јахти од 30 метара имали јахте од 40 м, ови са 40 м имали од 50м, итд
    -да би умјесто 5 кућа са по 1000 м2 имали 8 кућа од 1200 м2 итд.да
    -да би своје биједне животе и исту такву имовину увећали за 10,100 или 1.000 пута, јер им никада није доста. У основи их мучи страх од сиромаштва, вјеровали или не. И нормалном уму необјашњива похлепа… У својој похлепи, (а зар је први пут?), намјеравају да крену и на Русију…

    Ко год у малом дјечаку и осталим страдалницима није видио себе, своје дијете, унуче, пoродицу, суграђане и остале најближе – није ништа видио…

    Молим се за покој душе малом Курду и да праведна божија рука казни све одговорне и криве за ово што се догађа другима и нама.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading