Историчар Предраг Марковић потпредседник СПС-а

Одлука Дачића да некадашњем високом функционеру ДС-а и дојучерашњем члану покрета „Доста је било” Саше Радуловића повери једну од најзначајнијих страначких функција највеће је изненађење, а у руководству странке, као што је „Политика” и најавила, нашао се и Никола Шаиновић

Предраг Марковић (десно) поред Бате Живојиновића на седници ГО СПС

Предраг Марковић (десно) поред Бате Живојиновића на седници ГО СПС

Историчар Предраг Марковић нови је потпредседник Социјалистичке партије Србије. То је оно кадровско решење у врху СПС-а које је Ивица Дачић најављивао као велико изненађење. Био је у праву, јер већина чланова Главног одбора није очекивала да ће некадашњи функционер Демократске странке и члан покрета „Доста је било” бившег министра Саше Радуловића постати главни идеолог СПС-а задужен за историју и јавне наступе. Овај предлог председника Дачића сви чланови Главног одбора једногласно су прихватили.

Као што се и очекивало, за потпредседнике су изабрани и Бранко Ружић, Александар Антић, Славица Ђукић Дејановић и Жарко Обрадовић. Нови председник Извршног одбора је Дијана Вукомановић, а шеф посланичког клуба СПС-а у Скупштини Србије Ђорђе Милићевић. За почасног председника СПС-а изабран је Милутин Мркоњић. Преостало је да се изаберу још два потпредседника и заменик председника, а њихов избор је Дачић одложио за неколико месеци.

„Дуго сам размишљао кога да предложим за потпредседничке функције. Одлучио сам мало да измешам карте. Нисам смео никоме ништа да кажем јер би сви медији о томе брујали. Ето, пре три-четири месеца сам се договорио са Предрагом Марковићем да постане потпредседник странке и то нико није знао. Знали смо само нас двојица и зато је то изненађење за све”, рекао је Дачић на затвореном делу седнице.

Он је нагласио и да још није коначно одлучио кога ће именовати за два упражњена потпредседничка места, али је најавио да ће једно бити резервисано за кандидата из Војводине, а друго за најуспешнијег на предстојећим локалним изборима.

„Мој избор је пакет. Дакле, ништа се не може парцијално гледати. Душан Бајатовић је председник покрајинског одбора СПС-а и он ће бити наш кандидат за премијера Војводине. Саша Антић неће моћи да остане на челу београдског одбора СПС-а, али ће бити наш кандидат за градоначелника главног града. На основу изборних резултата на изборима који ће се одржати за неколико месеци, одредићу ко ће бити два нова потпредседника”, казао је Дачић.

Лидер социјалиста се потом окренуо ка Новици Тончеву, рекавши му да му не гине место потпредседника странке ако на предстојећим локалним изборима буде имао резултате као и на протеклим. Тончев је иначе јуче изабран за шефа изборног штаба социјалиста за локалне изборе.

Захваљујући Дачићу на почасној страначкој функцији, Мркоњић је казао да ће увек бити на услузи партији.

„Причали су да ћу да идем из СПС-а, измишљали су све и свашта. Ја сам овде јер је ово моја кућа, а ви сте моји другови. Сви се мењамо и помоћи ћу партији колико могу”, рекао је Мркоњић, који ипак није одговорио на шкакљиве прозивке неких страначких другова који су га питали шта је то почасни председник.

На ове речи, Дачић му је одговорио: „Хвала друже председниче”, што су сви наградили аплаузом.

Као што је „Политика” јуче најавила, у Главни одбор су кооптирани Никола Шаиновић, некадашња десна рука Слободана Милошевића, и Велимир – Бата Живојиновић, који је седници присуствовао у колицима.

Њега су страначке колеге дочекале дуготрајним аплаузом, а он им је неколико пута махнуо руком. У Председништво СПС-а је кооптиран Петар Шкундрић.

За јучерашњи Главни одбор СПС-а владало је велико интересовање медија. Два сата пре седнице ГО, која је почела у 16.15, у здање на Студентском тргу долазили су чланови из свих делова Србије. За нека имена потпредседника се знало, али ипак је за све била енигма ко ће бити Дачићев изборни џокер. Иако је то наводно била тајна, знало се да би Дијана Вукомановић и Жарко Обрадовић требало да се договоре ко ће бити потпредседник, а ко председник Извршног одбора. Своју одлуку су шефу саопштили непосредно пре седнице ГО.

У централи СПС-а се спекулисало ко би могао да постане потпредседник, а у кафетерији је била отворена кладионица. Кадрови СПС-а са југа земље су очекивали да Тончев буде то изненађење, али без шанси није био ни Петар Шкундрић. Када је у зграду СПС-а ушао Предраг Марковић, сви су били изненађени. Ивица се обратио новинарима рекавши: „То је нови потпредседник СПС-а. То је моје изненађење.”

„Можете свима да кажете да се ми спремамо за све изборе који нам предстоје. У децембру ће бити велики скуп поводом четврт века партије и то вам на време кажем, да се не изненадите позивом крајем новембра”, рекао је Дачић.

Упозорење социјалистима да не причају за медије

Дачић је током седнице више пута упозорио своје другове да не буду сујетни и да се међусобно не саплићу. Упозорио их је и да не иду по медијима, казавши да то више говори о њима.

„Све сте новинарима говорили. Чак и то да сам хтео да платим јагњетину за прославу 25. годишњице странке и да ми нису дозволили. Па зар нешто не може да остане тајна”, питао се Дачић.

У сали је владала велика врућина, због чега је Дачић неколико пута тражио марамицу, питајући јавно Бацковића, који је био задужен за реконструкцију сале, на шта је утрошен силан новац.

Дејан Спаловић

(Политика, 3. 9. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5zd



Categories: Преносимо

1 reply

  1. Када је данас прострујала вест, тешко да сам могао да се опасуљим – јер је све звучало надреално.

    Занимљиви су Марковићеви коментари о Саши Радуловићу и паралели данашње са Недићевом Србијом:
    http://www.izjave.net/article/1936

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading