Србољуб Живановић (1933–2024): Епископу славонском Јовану – утврђен је тачан број жртава у Јасеновцу

Епископу Јовану Ћулибрку сигурно је познато да је у хрватским јасеновачким логорима страдало преко 700 000 Срба, 23 000 Јевреја и 80 000 Рома, писао је С. Живановић 2015. године

Србољуб Живановић (Извор: РТРС)(1933–2024)

На вест о смрти: Србољуб Живановић, председник Комисије за истраживање истине о Јасеновцу

Јуче је у Лондону, после краће болести, у 90. години преминуо академик проф. др Србољуб Живановић

Рођен је 1933. године у породици железничког чиновника у Сарајеву.

Вихор Другог светског рата је породицу Живановић као избеглице пронео кроз чак осам градова бивше Југославије, коначно их зауставивши у Београду.

Србољуб Живановић (1933–2024) Фото: Печат

Ниже разреде гимназије и Малу матуру положио је 1948. године у Првој мушкој гимназији у Београду, а више разреде гимназије у Првој мешовитој гимназији у Земуну. Дипломирао је на Медицинском факултету београдског универзитета 1959. године као један од најбољих студената. 1964. године постао је један од најмлађих доктора наука у бившој Југославији. Своју професионалну каријеру посветио је анатомији, палеопатологији и биоантропологији.

Његова открића из области анатомије уврштена се у чувену Грејову Анатомију 1973. године. Изабран је за редовног члана Краљевског Антрополошког Друштва Велике Британије (Royal Anthropological Society of Great Britain), као и за члана Краљевског Медицинског Друштва (Royal Society of Medicine).

Био је члан многобројних међународних стручних удружења, као и члан Међународне Словенске Академије наука, културе, образовања и уметности, те Академије наука Републике Српске.

Србољуб Живановић: Степинац лично покрштавао жртве

Највећи део свог радног века провео је као редовни професор на једном од најстаријих медицинских факултета на свету, Свети Бартоломеј на Универзитету у Лондону (Barts and the London School of Medicine and Dentistry, University of London). Био је гостујући професор на неколико универзитета у свету, укључујући Универзитет у Оксфорду, као и универзитете у Србији, Босни и Херцеговини, Уганди, Зимбабвеу и Папуи Новој Гвинеји.

Aутор је преко 30 књига од којих је књига Болести древних људи постала приручник из области биоантропологије широм света. Објавио је преко 150 научних радова у стручним и академским часописима, укључујући и чувени журнал Nature са радом о Ђердапским скелетним серијама.

За свој рад одликован је многим домаћим и међународним наградама. Блаженопочивши Патријарх српски Герман, одликовао га је Орденом Св. Саве за антрополошка испитивања у Манастиру Копорин (мошти Св. Деспота Стефана Лазаревића).

Србољуб Живановић: О тачности података Музеја жртава геноцида о броју убијених у Јасеновцу

За животно дело у унапређивању науке у пољу медицине одликован је престижном Маркизовом наградом Ко је ко у свету 2020. године.

У српској јавности остаће упамћен као члан форензичког тима који је 1964. године вршио ископавања масовних гробница у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора смрти.

Остаje упамћен по свом неуморном залагању за утврђивање чињеница везаних за геноцид почињен над  Србима, Јеврејима и Ромима за време Другог светског рата на простору Независне Државе Хрватске.

Награду Растко Петровић добио је за књигу Јасеновац, а нoсилац је и меморијалних плакета и награда  удружења преживеле деце логораша Јасеновца из Србије и Републике Српске.

Суоснивач је Фондације за сећање на Јасеновац и Холокауст са седиштем у Лондону, као и Председник Комисије за истраживање истине о Јасеновцу, чију је Декларацију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ усвојила Народна Скупштина Р. Српске 2015. године.

Сахрана ће се обавити на православном гробљу у Лондону, а комеморације ће се одржати у Бања Луци, Београду и Лондону. Датуми ће бити накнадно објављени.

Наслов, скраћивање и опрема: Стање ствари

(Јадовно 1941, 2. 1. 2024)

Србољуб Живановић: Тачно је утврђен број жртава у јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома

Епископ Славонски г. Јован Ћулибрк је за лист Недељник (бр 189 од 27. августа 2015) изјавио следеће: „Седамдесет година након престанка рада Јасеновца, ми још увек баратамо с послератним процјенама, и још увек нам недостаје озбиљан рад на утврђивању броја жртава. Зато, износити ауторитативне тврдње о броју јасеновачких жртава… јесте неморално“.

Међунaродна комисија за истину о Јасеновцу (у којој није било ни Срба ни Хрвата) је још 2010. г. утврдила тачан број жртава у Јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Ром. Г. Епископу Јовану Ћулибрку, који се представља као познавалац хрватског геноцида у хрватским јасеновачким логорима сигурно је познато да је у тим логорима страдало преко 700 000 Срба, 23 000 Јевреја и 80 000 Рома, међу којима је било 110000 деце испод 14 година старости. Једино је Хрватска имала логор за истребљење мале деце. Господину епископу Ћулибрку је свакако познато да је Међународна конференција о Јасеновцу усвојила и објавила на 8 језика (што је послано у све земље света) Декларацију о Хрватским геноциду против Срба, Јевреја и Рома у НДХ.

vladika-jovan-naslovnaУ свом интервјуу за Недељник г. Епископ Ћулибрк се пита: „одакле такав убилачки нагон у НДХ?“ На то питање је дала одговор Међународна конференција у Санкт Петербугу 2002. године на којој је утврђено да је главни кривац за васпитање римокатолика Хрвата и римокатоличких свештеника и активиста у Хрватској да мрзе све некатолике, у првом реду православне Србе и Јевреје, баш римокатоличка „црква“. О овој конференцији је објављена и књига на српском језику (Олга Четверникова). И ОВО ЈЕ сигурно познато г. Ћулибрку. Говорећи о клању, силовању итд Срба, Јевреја и Рома у Јасеновачким логорима,укључујући и малу и нерођену децу, г. епископ Ћулибрк је пропустио да спомене да је, према изјавама америчких стручњака на конференцији у Њујорку, преко 400 римокатоличких свештеника у Хрватској лично убијало невине жртве. Даље у свом интервјуу епископ Ћулибрк изјављује: „Што се тиче Одбора СПЦ за Јасеновац, то је институција која постоји већ 12 година и има озбиљну репутацију“. Међународна комисија за истину о Јасеновцу тврди да то није тачно. ПОСТОЈИ И КОМИСИЈА за дијалог између СПЦ и Бискупске конференције Хрватске, као и комисија образована на предлог папе Фрање, која има задатак да се бави питањем канонизације злочинца и кардинала Алојзија Степинца.Међународна комисија је већ раније изнела свој негативни став о овом питању.

Овај интервју епископа славонског г. Ћулибрка јасно показује став појединих епископа СПЦ који су спремни зарад “помирења“ са римокатолицима да забораве на све Јасеновачке жртве, међу којима је после стравичног мучења убијено 187 православних свештеника, протерано преко 300 (практично сви), бројни Јевреји и Роми, као и низ српских владика, светитеља и других. Господин епископ Јован Ћулибрк не сме да „заборавља“ ове чињенице.

Професор др Србољуб Живановић,
Председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу,
Лондон, Велика Британија

Наслов и опрема: Стање ствари

(Борба за веру, 28. 8. 2015)



Categories: Разномислије

Tags: , ,

15 replies

  1. тешко да хохштаплер може да буде господин

    32
    1
  2. @to je dokaz
    Још када би нам рекли, ко је ко и зашто?

    3
    20
  3. Joj, joj…
    što je babi milo, to joj se i snilo…

    1
    40
  4. На тако важну историјску тему тако примитиван и низак ниво коментара. Боже сачувај!

    44
  5. @Мирко
    Tako važnu istorijsku temu su degradirali na nivo dnevne politike (i s time je potpuno obezvrijedili) upravo oni koji je kosriste za (dnevno) političke obračune a interview episkopa Jovana može biti za uzor mnogima (pa i vama) kako se piše o takvoj važnoj temi.
    Pozdrav.

    2
    66
  6. ”ОДГОВОР ЕПИСКОПУ ЋУЛИБРКУ: Да ли је ваша политика у интересу српског народа?

    Драган Славнић

    43
    1
  7. @ Драган Славнић

    Поштовани господине,
    Чланак г. Басташића ћу објавити на Стању ствари, па сам зато оставио само наслов у Вашем коментару.

    хвала на разумевању,
    Александар Лазић

    19
  8. @Стање ствари said:

    Хвала Вам, господине Лазићу, и Бог Вам здравља дао, да се тим насловом
    потпуно демаскира ”рокенролиста” – несретник који рђаво говори и још
    рђавије твори!

    Дрган Славнић

    37
    1
  9. “Кључеви од града
    у рукама жбира”
    (Јован Дучић)

    26
    1
  10. Покој души великом човеку и нашем академику Србољубу Живановићу, борцу за Богом дану истину!
    Оставио нам је велики Завет за очување страдалне историје Срба у Јасеновцу.

    Велики дан за издајника Ћулибрка, сасвим извесно још немали број епископа, као и велики број србских душмана.

    Велики Срби се упокоје задњих скоро година ван своје отаџбине. Боримо се за супротно: да родољуби проживе остатак живота у мајци Србији, а да издајници заврше ван Србије.

    Како радили, тако нам Бог помогао!

    47
  11. Бог да му душу прости.

    Нѣки дан случајно сазнам да је и Живановићев исписник Миле Медић, писац једне од најлѣпших српских књига у послѣдњих пола вѣка, „Завѣштања Стефана Немање“, – умръо још лѣта 2022. године. И нигдѣ ни словца о томе, ни најмање цртице, чак и на „свезнајућој“ Википедији Миле Медић је још жив и тече му 91. година живота!

    ОК, и он и Живановић су већ били стари, биологија ради своје и тако то, али овако гробна тишина о смрти људи, великана који су нас толико задужили… То нѣшто говори о нама. Ми смо живи мртваци, већ трулимо у гробу, само нам нико још нѣје јавио

    38
    3
  12. Кад нас за овог земаљског живота напусте овако велики људи увек је прерано, независно колико година имали.
    Имао сам привилегију да пре више година будем у Земуну гост Проф. Живановића.
    Нек му је лака земља, а на нама, потомцима и остацима покланог народа, остаје обавеза да се изборимо са скоројевићима у црквеном и државном врху Србије, који покушавају да обесмисле хрватске злочине над Српским народом.

    40
    1
  13. Отишао је велики човјек. Иза њега су остала његова дјела да свједоче величину
    правог српског родољуба. Чекају те драги професоре сви они безимени мученици које си чувао од заборава. Радују ти се они о којима си писао и говорио када је већина ћутала.
    Данас демонски потомци поново кидишу на сјени српских мученика заједно са српским издајницима. Хоће да тријумфују по оној ватиканској гдје нема гроба није било смрти, а гдје није било смрти није било ни живота. На крају им је остало још да униште и сјећање да су српски мученици постојали. Борио си се против тога цјели живот. Свједочио си како се зло не би поновило. Нажалост, поновило се.
    Кога нема без њега се мора, то је права истина.
    Бог нека ти душу прости и помилује!
    Лака ти црна земља!

    36
    2
  14. Србољуб Ђ. Живановић
    ✡️ 21. децембар 1933.
    ☦️ 1. јануар 2024.
    Вѣчная память!

    35
    1
  15. Које академије је био члан?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading