Србољуб Живановић: Епископу славонском Јовану – утврђен је тачан број жртава у Јасеновцу

Тачно је утврђен број жртава у јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома

Епископ Славонски г.Јован Ћулибрк је за лист Недељник (бр 189 од 27. августа 2015) изјавио следеће: „Седамдесет година након престанка рада Јасеновца, ми још увек баратамо с послератним процјенама, и још увек нам недостаје озбиљан рад на утврђивању броја жртава. Зато, износити ауторативне тврдње о броју јасеновачких жртава… јесте неморално“.

vladika-jovan-naslovna

Међунaродна комисија за истину о Јасеновцу (у којој није било ни Срба ни Хрвата) је још 2010. г. утврдила тачан број жртава у Јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Ром. Г. Епископу Јовану Ћулибрку, који се представља као познавалац хрватског геноцида у хрватским јасеновачким логорима сигурно је познато да је у тим логорима страдало преко 700 000 Срба, 23 000 Јевреја и 80 000 Рома, међу којима је било 110000 деце испод 14 година старости. Једино је Хрватска имала логор за истребљење мале деце. Господину епископу Ћулибрку је свакако познато да је Међународна конференција о Јасеновцу усвојила и објавила на 8 језика (што је послано у све земље света) Декларацију о Хрватским геноциду против Срба, Јевреја и Рома у НДХ.

У свом интервјуу за Недељник г. Епископ Ћулибрк се пита: „одакле такав убилачки нагон у НДХ?“ На то питање је дала одговор Међународна конференција у Санкт Петербугу 2002. године на којој је утврђено да је главни кривац за васпитање римокатолика Хрвата и римокатоличких свештеника и активиста у Хрватској да мрзе све некатолике, у првом реду православне Србе и Јевреје, баш римокатоличка „црква“. О овој конференцији је објављена и књига на српском језику (Олга Четверникова). И ОВО ЈЕ сигурно познато г. Ћулибрку. Говорећи о клању, силовању итд Срба, Јевреја и Рома у Јасеновачким логорима,укључујући и малу и нерођену децу, г. епископ Ћулибрк је пропустио да спомене да је, према изјавама америчких стручњака на конференцији у Њујорку, преко 400 римокатоличких свештеника у Хрватској лично убијало невине жртве. Даље у свом интервјуу епископ Ћулибрк изјављује: „Што се тиче Одбора СПЦ за Јасеновац, то је институција која постоји већ 12 година и има озбиљну репутацију“. Међународна комисија за истину о Јасеновцу тврди да то није тачно. ПОСТОЈИ И КОМИСИЈА за дијалог између СПЦ и Бискупске конференције Хрватске, као и комисија образована на предлог папе Фрање, која има задатак да се бави питањем канонизације злочинца и кардинала Алојзија Степинца.Међународна комисија је већ раније изнела свој негативни став о овом питању.

Овај интервју епископа славонског г. Ћулибрка јасно показује став појединих епископа СПЦ који су спремни зарад “помирења“ са римокатолицима да забораве на све Јасеновачке жртве, међу којима је после стравичног мучења убијено 187 православних свештеника, протерано преко 300 (практично сви), бројни Јевреји и Роми, као и низ српских владика, светитеља и других. Господин епископ Јован Ћулибрк не сме да „заборавља“ ове чињенице.

Професор др Србољуб Живановић,

Председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу,

Лондон, Велика Британија

Наслов и опрема: Стање ствари

(Борба за веру, 28. 8. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5vMКатегорије:Разномислије

8 replies

 1. тешко да хохштаплер може да буде господин

  Свиђа ми се

 2. @to je dokaz
  Још када би нам рекли, ко је ко и зашто?

  Свиђа ми се

 3. Joj, joj…
  što je babi milo, to joj se i snilo…

  Свиђа ми се

 4. На тако важну историјску тему тако примитиван и низак ниво коментара. Боже сачувај!

  Свиђа ми се

 5. @Мирко
  Tako važnu istorijsku temu su degradirali na nivo dnevne politike (i s time je potpuno obezvrijedili) upravo oni koji je kosriste za (dnevno) političke obračune a interview episkopa Jovana može biti za uzor mnogima (pa i vama) kako se piše o takvoj važnoj temi.
  Pozdrav.

  Свиђа ми се

 6. “ОДГОВОР ЕПИСКОПУ ЋУЛИБРКУ: Да ли је ваша политика у интересу српског народа?

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

 7. @ Драган Славнић

  Поштовани господине,
  Чланак г. Басташића ћу објавити на Стању ствари, па сам зато оставио само наслов у Вашем коментару.

  хвала на разумевању,
  Александар Лазић

  Свиђа ми се

 8. @Стање ствари said:

  Хвала Вам, господине Лазићу, и Бог Вам здравља дао, да се тим насловом
  потпуно демаскира “рокенролиста“ – несретник који рђаво говори и још
  рђавије твори!

  Дрган Славнић

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s