Предлог за акцију: Апел за Александра Дорина

Поштовани пријатељи Историјског пројекта Сребреница,

Обраћамо вам се у вези са тешком ситуацијом у којој се налази познати истражитељ догађаја у Сребреници, Борис Крљић, познатији по свом псеудониму Александар Дорин. Као што вам је вероватно већ познато, 17.  јуна швајцарске власти су га ухапсиле  и од тада он се налази у изолацији у истражном притвору.  Претпоставља се да је то у граду Базел, међутим швајцарске власти већ више од два месеца не издају никакво званично саопштење о Крљићу, где га тачно држе или о разлогу зашто је лишен слободе. Све информације којима располажемо су из неформалних извора.

Александар Дорин

Александар Дорин

Сви који су били убеђени у висок степен „владавине права“ у Швајцарској – шокирани су. Крљић је швајцарски држављанин, рођен у Швајцарској од родитеља српског порекла, и претпоставља се да би морао да ужива сва права која закон ове високо развијене, демократске и правне државе пружа својим својим грађанима.

Међутим, ако се те правне норме у Швајцарској генерално  поштују, Крљић је очигледно изузетак. Зато вам се обраћамо, у нади да ћете одвојити неколико минута свога времена и посветити их предмету несталог без трага Бориса Крљића/Александра Дорина.

Све што смо до сада неформално успели да установимо је то да се Крљић налази под контролом швајцарских власти у Базелу и да се већ два месеца налази у изолационом притвору, на неком месту које све више личи на алпијски Гвантанамо. Ми не прихватамо нормализацију такве праксе у земљи која себе сматра узорном правном државом.

Зато вас молимо да без одлагања пошаљете поруку правосудним органима у швајцарском граду Базелу, где је заточен Борис Крљић/Александар Дорин, и да захтевате да буде ослобођен или да Швајцарска обнародује природу оптужнице против њега, с тим да му се морају обезбедити све уобичајене могућности да се брани.

Адреса електронске поште где можете послати писмо је:

info.ug@jsd.bs.ch

Редовном поштом можете им упутити писмо на следећу адресу:

Untersuchungsgefängnis Basel-Stadt (Remand Prison)
Binningerstrasse 21
CH-4051 Basel
Switzerland

Писмо можете написати на српском или на енглеском, немачком или неком другом светском језику. Писмо треба да буде учтиво, кратко и категорично.

Ваша интервенција би могла да одигра кључну улогу у разјашњавању судбине Бориса Крљића и његовом ослобађању уколико – као што претпостављамо – не постоји правни основ да буде у притвору.

Подсећамо вас на чувене речи противника Хитлеровог режима, пастора Дитриха Бонхофера: „Када су дошли по Јевреје, нисам учинио ништа зато што нисам Јеврејин; када су дошли по вође радничких синдиката ћутао сам јер нисам радник; када су одводили комунисте нисам протестовао зато што нисам комуниста. Када су дошли по мене да ме воде више никога није било да дигне свој глас у моју одбрану.“

Молимо вас да напишете писмо управи швајцарског затвора где се налази Борис Крљић и да захтевате да буде хитно  ослобођен, или да се објаве оптужница и докази против њега уколико швајцарске власти сматрају да постоје ваљани разлози да му се суди.

Стефан Каргановић, Историјски пројекат Сребреница
Ден Хаг, 26. август 2015.    


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5uU



Categories: Моба

5 replies

  1. Господине Каргановићу, молим Вас, да направите текст тога писма, како би то одговарало и било разумљиво за швајцарску полицију и државу. Текст који сте написали је објашњење о догађају, а тешко је очекивати, да ће појединци узети на себе, да директно пишу швајцарским властима. Могу само за себе и блиске пријатеље, да кажем, да ниједан неће сести и састављати писмо. Можда ће готов текст и послати, можда ће и петицију потписати, али самостално писати нико неће. Мислим, да има смисла и на сајту петиција24 покренути петицију по овом питању. Наравно, да је то у Вашој надлежности, с обзиром, да сте упознати са проблемом.

  2. Послах малопре писмо на енглеском на интернет адресу, али сам добио одмах поруку да је његова испорука онемогућена.

  3. @ cp6cku
    Објавите га овде, да покушамо и ми.

  4. Dear Sir/Madam

    What is happening with Mr Boris Krljic/Aleksandar Dorin?
    He has reportedly been in custody of your institution, but with no public information about the reasons why. Is there any indictment or legal process filed against him?

    There are words being spread that he is a sort of political prisoner and a victim of false accusations because he has written books that offer a different look on the civil war in former Yugoslavia. Those who know facts consider the books objective.
    Is it possible that the Swiss authorities sided with NATO politics and propaganda?

    Please, provide plausable info about this man.

    Yours faithfully,

  5. @cp6cku
    Захваљујем! Ја сам у 7.26 по Гуглу послао и изгледа да је прошло. Послао сам на дати мејл, у наслову сам написао appeal пре текста написао и адресу.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading