Политика: Ко квари напредњачку идилу

Владимир Ђукановић оптужује Зорану Михајловић да стоји иза напада на „Вучићеве људе”, а потпредседница владе на ове оптужбе одговара како поштује одлуку председника СНС-а и неће да износи никакве коментаре на рачун колега

Александар Вучић (Фото: А. Васиљевић)

Александар Вучић (Фото: А. Васиљевић)

Да им није Зоране Михајловић, међу напредњацима би владала готово потпуна идила. Тако се бар чини када се „саберу” сви јавни окршаји од почетка године унутар Српске напредне странке. Није само још јасно да ли је реч о неким личним анимозитетима, унутарстраначком ривалитету и борби за наклоност лидера Александра Вучића или о прикривеном сукобу различитих струја у СНС-у. Фракцијашење пак сви напредњачки функционери негирају.

Агилна потпредседница Владе Србије и СНС-а је, директно или индиректно, својевољно или невољно, умешана у већину медијских драма везаних за напредњаке. Штавише, њен страначки колега Владимир Ђукановић је оптужује да управо она „разапиње Вучићеве људе у медијима”.

Баш тако је и насловио свој текст у „Новом стандарду”, у којем је систематизовао све оно што месецима прича, и у својој телевизијској емисији о „врлој нам потпредседници владе”. Критичка оштрица овог народног посланика је толико усмерена на њу да је пре два дана један од гледалаца укључених у емисију приметио да је он „гори” према Зорани Михајловић него што је „Курир” према њему (Ђукановић је, иначе, честа мета овог листа). Ђукановић је овом гледаоцу реплицирао, али „Политици” јуче није желео да образлаже природу њиховог сукоба.

„Све што имам да кажем написао сам”, био је кратак Ђукановић. А написао је текст који би волело да потпише много опозиционара. Србија је, каже, држава у којој свако ко није по вољи западног естаблишмента мора да прође кроз „топлог зеца” и најгору дискредитацију у медијима, који су сви мање-више под контролом управо поменутог естаблишмента. Препоручује: „Добро погледајте мете дневних листова ’Курир’и’Блиц’, и одмах ћете схватити на кога Запад иде ђоном. Листа је следећа: Томислав Николић, Братислав Гашић, Никола Селаковић, Александар Вулин, Зоран Бабић…”

Али, додаје, „далеко су битнији они који никад нису били мете тих медија, односно они који су у тим истим медијима свакодневно хваљени”. Наводи пример Зоране Михајловић.

„Та може да потпише десетине штетних уговора, могу путеви да нам буду разорени, може јој се да ништа не уради у свом ресору, она од тих истих медија никада неће бити критикована. Напротив. О њој ће се сваки дан писати оде о величанственом раду, о невиђеним успесима (додуше јесу невиђени, јер резултати њеног рада и не постоје), сваки дан ће у ’Куриру’и ’Блицу’излазити нека друга у фото-шопу испеглана фотографија, њене изјаве ће се цитирати као да су генијалне реченице савремене српске политичке мисли итд”, навео је у тексту у „Новом стандарду”, поентирајући да је то због тога што је „она крајње кооперативна и одавно предвиђена да буде прва виолина оних западних структура које овде желе да вршљају и да урнишу државу”.

Откако је у јануару Вучић на Главном одбору СНС-а поручио да ће свако ко буде уносио неред у странку и у државу и користи медије да напада своје бити искључен из странке, потпредседница Михајловић није јавно коментарисала оптужбе на свој рачун. Није то желела ни јуче када смо је питали о Ђукановићевим оптужбама, али и то да ли има фракцијашења у СНС-у или је она фракција за себе, будући да је више извора из врха странке устврдило, незванично, да је она главни „реметилачки фактор” и да других „струјања” међу напредњацима нема.

„Мој председник Александар Вучић ме је изабрао за једног од својих потпредседника странке и стало ми је да оправдам поверење. Такође, ја поштујем одлуку председника и Председништва да у јавности не износимо никакве коментаре на рачун страначких колега, па нећу ни сада”, рекла је она за наш лист.

Ђукановић се, међутим, не придржава Вучићевих заповести и до сада није добио ни жути, а камоли црвени картон, којима је лидер претио уколико дође до нарушавања страначке дисциплине. Занимљиво је и да ниједан високи функционер напредњака јуче није желео да се огласи поводом Ђукановићевих навода о Зорани Михајловић, која је, како се чини по разним истраживањима јавног мњења, прилично вредна напредњацима. Када се оцењује учинак чланова владе или поверење у политичке личности, она је увек близу врху. Ако и не доноси, онда сигурно, бар за сада, не односи поене странци.

Д. С. – Б. Б.

(Политика, 19. 8. 2015)

Владимир Ђукановић: Зорана Михајловић разапиње Вучићеве људе у медијима

Она не може да опрости Николи Селаковићу што је људе из њеног министарства ухватио са рукама у пекмезу на Златибору

zoranamihajlovic02

Србија је држава у којој свако ко није по вољи западног естаблишмента мора да прође кроз „топлог зеца“ и најгору дискредитацију у медијима, који су мање-више сви под контролом управо поменутог естаблишмента. Посебна тортура се прође ако су ти људи препрека њиховима политичким фаворитима са српске политичке сцене, а најгоре прођу ако се њима супротставе.

Добро погледајте мете дневних листова Курир и Блиц, и одмах ћете схватити на кога запад иде ђоном. Листа је следећа: Томислав Николић, Братислав Гашић, Никола Селаковић, Александар Вулин, Зоран Бабић… С времена на време, листа се прошири на још по којег министра, посланика или поједине директора јавних предузећа који нису по вољи, односно који нису пристали да свесно урушавају предузећа која воде како би их неко забадава купио или који су се супротставили беспризорним покушајима отимања националних ресурса.

Да будем искрен, веома сам поносан што се и моја маленкост нашла на овој листи за медијски одстрел. Да, поносно кажем, нисам желео да допустим отимачину Државне лутрије Србије, а и значајно сам се потрудио да пресечем даље испумпавање новца из тог предузећа. Зато сам се многима замерио и врло сам срећан због тога. Уједно, они који су покушали да ме дискредитују оним глупим снимком, а сами добро знају и ко су људи на снимку и шта су радили, такође веома добро знају да су то урадили јер им се приближава време да иду у затвор. Тиме ми је њихов бес уперен ка мени слађи, а ја се тим снимком веома поносим. Лепо смо окречили предузеће, зар не?

kurirdjukanovic

Но нисам ја овде толико битан, нису чак ни набројани министри који су мета прозападне штампе. Далеко су битнији они који рецимо никад нису били мете тих медија, односно они који су у тим истим медијима свакодневно хваљени. Када сагледамо ко су ти, онда ће додатно још јасније битни зашто су они други онако сатанизовани. Рецимо, узмимо пример врле нам потпредседнице Владе Зоране Михајловић. Та може да потпише десетине штетних уговора, могу путеви да нам буду разорени, може јој се да ништа живо не уради у свом ресору, она од тих истих медија никада неће бити критикована. Напротив. О њој ће се сваки дан писати оде о величанственом раду, о невиђеним успесима (додуше јесу невиђени, јер резултати њеног рада и не постоје), сваки дан ће у Куриру и Блицу излазити нека друга у фотошопу испеглана фотографија, њене изјаве ће се цитирати као да су генијалне реченице савремене српске политичке мисли итд.

Зашто ће то тако бити? Па, зато што је она крајње кооперативна и одавно предвиђена да буде прва виолина оних западних структура које овде желе да вршљају и да урнишу државу. Самим тим, лако је закључити, поменути политичари морају да буду сатанизовани, јер су њој претња у даљем напредовању на српској политичкој сцени. Сви они су јој нека конкуренција и као такви морају да буду збрисани.

Свакако, има ту и женске сујете. Ипак, она жели да буде у јавности представљена као најоданија премијеру, тако да сви други који су његови прави и истински пријатељи морају да буду смакнути и у јавности дискредитовани. Она готово никад не опрашта, чак и кад је ухвате да је погрешила у раду, да не употребим неки тежи израз. Не може да опрости Николи Селаковићу што је људе из њеног министарства ухватио са рукама у пекмезу по питању земљишта на Златибору. Бати Гашићу не може да опрости што је ближи са премијером него она, а додатно, њени покровитељи не могу Гашићу да опросте што их је одстранио из војске и што не могу више, као раније, да нам контролишу војску. Вулин је на мети што је, као председник неке друге странке, ближи са премијером него она, а додатно има муку што се усудио да ускрати средства НВО сектору. Зато она свим тим људима смишља афере, тзв. новинари Курира и Блица да их обраде, а суштински уредници тих медија, попут рецимо Мајкла Девенпорта, да их одобре.

bliczorana

Не верујете? Па ни ја нисам дуго веровао, све док није почело да се догађа превише случајности, тако да ми је данас теже да поверујем да то ипак није све била намера.

(Нови стандард, 17. 8. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5r3Categories: Преносимо

Оставите коментар